La plecarea la Bruxelles, Iohannis spune deodata ca Romania poate "gestiona" numarul de refugiati impus de UE

Miercuri, 23 Septembrie 2015, ora 12:22
9601 citiri
La plecarea la Bruxelles, Iohannis spune deodata ca Romania poate "gestiona" numarul de refugiati impus de UE
Foto: Digi 24 TV

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o conferinta de presa cu ocazia plecarii la Bruxelles, pentru reuniunea extraordinara a Consiliului European organizata in contextul crizei refugiatilor.

Seful statului a subliniat faptul ca Romania nu este de acord cu cotele obligatorii de refugiati, decizie luata la Consiliul JAI de marti, dar s-a aratat convins ca Guvernul poate gestiona "cu usurinta" situatia miilor de refugiati pe care Romania va trebui sa ii primeasca.

In context, presedintele a subliniat faptul ca ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a participat la Consiliul JAI cu un "mandat perfect", aprobat inclusiv de CSAT, nefiind nevoie de un aviz al Parlamentului.

De asemenea, seful statului a precizat ca Romania nu va contesta la Curtea Europeana de Justitie decizia luata in JAI, asteptand rezultatul contestatiilor pe care au anuntat alte state ca le vor depune.

Totodata, Klaus Iohannis a prezentat programul pe care il va avea la New York cu ocazia participarii la Adunarea Generala a ONU.

Ziare.com a transmis principalele declaratii in format LIVE text:

- Prima tema este Consiliul European, a doua Consiliul JAI de aseara si a treia participarea mea la Adunarea ONU.

- Astazi voi participa, de la ora 18:00, la sedinta extraordinara si informala a Consiliului European. Presedintele Tusk a convocat-o pentru a discuta chestiunea imigratiei, modalitatile de prevenire, cum pot fi ajutate tarile de unde vin, ce se poate face pentru a preveni aceasta migratie.

- Voi reitera pozitia Romaniei pentru mentinerea unui raport echilibrat intre solidaritate si responsabilitate, lucru pe care l-am spus si la celelalte intruniri ale Consiliului European.

- Conform deciziei JAI, Romania ar putea sa primeasca in jur de 2.400 de persoane, care se adauga la persoanele care ar trebui sa vina in Romania in urma participarii noastre voluntare.

- Regretam, si eu regret, ca decizia, in loc sa fie luata prin consens, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred ca impunerea cotelor obligatorii rezolva problema.

- Impartirea matematica nu tine cont de o serie de factori foarte importanti. Deja, aseara, dupa rezultat, au inceput sa apara tot felul de opinii.

- Ministrul de Interne a participat acolo cu un mandat perfect. A avut mandatul Guvernului intarit de decizia CSAT.

- Cotele obligatorii au fost refuzate de Romania inca din martie, cand s-a pus in discutie chestiunea, am sustinut pozitia de participare voluntara.

- Parlamentul a fost informat si pe calea normala, de catre consilierul pentru afaceri europene, dar si de mine prin alocutiunea avuta de mine. Parlamentul nu da mandate pe aceste chestiuni.

- Decizia de ieri nu se va rediscuta astazi in Consiliu. Decizia a fost luata in Consiliul JAI, e bun luata. Sunt tari care vor sa o conteste, asteptam rezultatul.

- Numarul de refugiati nu este mare si nu trebuie sa ii primim in urmatoarele saptamani. E vorba de o perioada de 1-2 ani de zile. Problema poate fi gestionata usor in Romania si cred ca e bine sa ne aratam solidaritatea cu celelalte tari.

- Pozitia noastra ramane cea de participare voluntara, care evident tine cont de capacitatea fiecarui stat membru de a face fata unui anumit numar de refugiati.

- Dupa Consiliul European, voi pleca impreuna cu delegatia la New York. Vom participa la Adunarea Generala a ONU. ONU sarbatoreste 70 de ani de la infiintare, iar Romania marcheaza 60 de ani de cand a devenit membru. Sunt bucuros ca pot sa reprezint Romania.

- In plus, vor avea loc o serie de summit-uri importante, eu voi participa la mai multe si, de asemenea, la intalnirea care va adopta Agenda 2030 pentru dezvoltare durabila - un angajament al sefilor de stat si de guvern, o decizie istorica.

- Voi participa la invitatia presedintelui SUA la summit-ul dedicat contracararii Statului Islamic, la summit-ul pentru egalitatea de gen. Prezenta mea la New York imi va da ocazia sa am intalniri bilaterale cu mai multi sefi de state.

- In marja deplasarii, voi avea o intalnire cu vicepresedintele Biden la Casa Alba. Aceasta prima intalnire oficiala va fi fundamentata pe obiectivul ferm al intaririi Parteneriatului Strategic.

Intrebari:

- (ne mai dorim sa intram in Schengen?) Dosarul Schengen nu va fi conexat cu dosarul migratiei, sunt lucruri diferite. Nu vom discuta cu aceasta ocazie. In ce priveste alocarile bugetare, daca primim refugiati, Romania va primi 6.000 de euro/ refugiat, care acopera cheltuielile cu administrarea acestui fenomen.

E important de stiut ca Romania nu e impotriva refugiatilor, noi am fost de acord sa primim refugiati in limita resurselor noastre. Ceea ce nu ni s-a parut oportun este calculul matematic. Recomandarea mea catre Guvern este sa gaseasca (sic!) caile cele mai bune pentru a gestiona situatia.

- (Cehia va contesta la Curtea Europeana, Romania ataca si ea?) Cu siguranta vor fi voci care vor dori sa isi exprime punctul de vedere in legatura cu ce s-a intamplat ieri. Si eu imi voi spune parerea, in loc sa se gaseasca un consens, s-a fortat un vot, lucru neobisnuit si inoportun. Chestiunea a fost inchisa formal aseara, dar trebuie discutate solutii mai profunde, care vizeaza tarile de unde vin sau unde sunt tabere de refugiati.

- (Premierul Ponta spunea ca el ar fi trebuit sa fie prezent la Consiliu. Ati discutat sa ii permiteti premierului Ponta sa mearga la Consiliu?) Nu doresc sa comentez acesta chestiune, mi se pare o abordare fundamental deplasata din partea primului ministru.

- (se va face o selectie a refugiatilor in vederea repartizarii pe state?) Nu s-a discutat in niciun fel si in nicio circumstanta o selectie a refugiatilor, procedura va trebui detaliata de cei care se vor ocupa de chestiune. Exista o propunere care ar putea fi discutata diseara, sa se stabileasca un responsabil.

- (Romania va fi de acord cu acest numar stabilit? ati spus ca nu e un numar mare si nu veti ataca) Asteptam clarificari, acest numar poate fi usor de gestionat de Romania. Nu e suficient sa spun eu ca sunt solidar, trebuie sa ne si exprimam practic. Sa acceptam ideea ca solidaritatea se exprima inclusiv primind refugiati. Nu ar ajuta pe nimeni sa vina in Romania un numar de refugiati care nu poate fi gestionat.

- (in tara sunt framantari, premierul are probleme cu legea, ce asteptari aveti de la motiunea de cenzura?) Sunt presedintele Romaniei, nu sunt implicat deloc in motiunea de cenzura si nici in negocierile dintre partide, dar, sigur, ar fi un rezultat bun daca ar trece motiunea.

- (ati discutat cu premierul sau reprezentantii coalitiei de la putere despre demisie, dupa trimiterea in judecata?) Nu. Astept ca cei care au in putere sa o faca. Nu sustin public o motiune a PNL, dar ea ar rezolva o problema foarte mare a Romaniei - are un prim ministru trimis in judecata, suntem unici in sensul negativ cu un astfel de prim ministru.

- (cum putem integra un numar atat de mare de refugiati?) Nu ne-am trezit cu ei, am stiut ca vin, eu am considerat ca numarul nu e prea mare pentru administratia romaneasca, sunt de parere ca Guvernul poate sa gaseasca solutiile cele mai bune pentru a face demersuri de integrare.

- (Vorbeati saptamana trecuta de masuri alternative. Construim noi tabere pentru refugiati?) E o chestiune la care va va putea raspunde Guvernul. Insa nu va fi nevoie pentru acesti refugiati sa se construiasca foarte multe locuri suplimentare. Ei vin in centre, sunt amprentati si sunt trimisi in alta parte, nu stau in centre. Locurile se elibereaza, vin altii, e un proces dinamic. Cei care gestioneaza vor veni cu solutii.

- (Dar spuneati ca este complicat, pana de curand) Principiul este complicat. Noi am dorit sa participam voluntar, UE a introdus un mecanism care pune in discutie principiile.

- (Cum comentati conflictul dintre Ungaria si Romania, intentia de a ridica un zid si schimbul de replici?) Cred ca ar fi fost indicata o mult mai mare retinere, si de o parte si de cealalta. Un schimb de replici nu rezolva ceva, dar complica relatiile. Dialogul a fost in afara cadrului diplomatic.

- (legea 373 din 2003 prevede ca pentru mandatul de la Consiliu se cere aviz, de ce nu s-a cerut?) Acel paragraf se refera la situatia cand participa primul ministru la Consiliu. Acest prim ministru nu va participa niciodata la Consiliul European.

- (Consilierul Comanescu a declarat azi ca mentinerea lui Assad ca presedinte in Siria ar reprezenta o oportunitate) L-am intrebat pe dl Comanescu, a spus ca nu s-a exprimat asa, titlul a fost dat de redactie si nu se regaseste in interviu. Pozitia oficiala reprezentata de mine nu este de sprijin pentru regimul inca la putere in Siria. Parerea noastra este ca trebuie rezolvata prin negocieri politice si cu actualul presedinte, si cu Opozitia, si cu alti factori implicati. Sa se gaseasca o cale pentru dialog.

Romania, de partea cealalta a baricadei

In Consiliul JAI de marti seara s-au analizat si s-au luat decizii controversate legate de distribuirea intre statele membre UE a zeci de mii de refugiati, prin adoptarea unor cote obligatorii care revin fiecarei tari.

Zi cruciala la Bruxelles - se decide soarta refugiatilor. Va ramane Iohannis la fel de ferm?

Astazi, liderii europeni se vor pune de acord asupra unor masuri generale ce privesc imigratia, cum ar fi acordarea de fonduri suplimentare pentru securizarea frontierelor si FRONTEX (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operationale la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), dar si sprijinirea tarilor vecine Siriei care se confrunta cu milioane de refugiati (Turcia, Liban).

UE a aprobat cotele obligatorii de refugiati: Ce va face Romania?

Consiliul European din aceasta seara vine in contextul unei hotarari contestate luate marti in cadrul JAI, care a adoptat cu majoritate calificata cotele obligatorii de repartizare a refugiatilor in statele membre UE, ceea ce a dus la o ruptura intre tarile din Vest si mai mute state din centrul si estul Europei, inclusiv Romania, care s-au opus vehement acestui plan prin vocea vicepremierului Gabriel Oprea.

Romania a votat impotriva cotelor, alaturi de Cehia, Slovacia si Ungaria.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Iohannis declaratii Consiliul European refugiati , #presedinte