Liberation, despre victoria lui Iohannis: O lovitura de teatru in Romania

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 20:08
8500 citiri
Liberation, despre victoria lui Iohannis: O lovitura de teatru in Romania
Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

Duminica, romanii si-au ales noul presedinte, Klaus Iohannis, iar aceste alegeri cu rezultate surprinzatoare reprezinta o normalizare pe modelul democratiei de tip occidental, scrie publicatia franceza Liberation.

Intr-un articol cu titlul "Lovitura de teatru in Romania", politologul Irene Costelian, nascuta in Romania in perioada comunista, scrie ca victoria lui Klaus Iohannis n-a fost fost usor de obtinut pentru candidatul liberal al minoritatii germane, pentru care a fost prima campanie de avengura nationala.

Si, chiar daca acestea nu au fost primele alegeri libere din Romania, scrutinul a marcat un moment de cotitura pentru tara care pare ca scapa, putin cate putin, de fostii sai oligarhi, noteaza Liberation.

Euronews, despre Iohannis: Noul lider al Romaniei vrea mai putin spectacol si mai multe solutii reale

El Mundo: Iohannis, noul presedinte al Guvernului. Ponta, nepriceput la economie

Aceasta inversare in clasa politica nu este totusi surprinzatoare, subliniaza autoarea articolului, adaugand ca a fost nevoie sa se astepte 25 de ani pentru ca elitele sa se innoiasca - pronosticul facut de numerosi politologi dupa caderea Cortinei de Fier.

Chiar daca nu este inca totala, aceasta schimbare corespunde inainte de toate unei schimbari generale, in aproape toate autoritatile politice nationale. Si presedintia trebuia, deci, la randul sau, sa sfarseasca prin a reveni la un lider format in post-comunism.

The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

Tribune de Geneve: Alegerea lui Iohannis e ca o noua revolutie

Cu toate acesea, nu trebuie sa se presupuna ca trecerea dintre totalitarism si democratie este atat de evidenta, cum s-a vazut intre cele doua tururi, care au fost mai mult decat agitate. Dupa rezultatele primului tur, care au anuntat ciocnirea din turul al doilea dintre socialistul Victor Ponta si liberalul Klaus Iohannis, si problemele de la vot care au afectat aceste alegeri, spiritele s-au dezlantuit.

Nu principalele institutii media, cu care Victor Ponta a facut un acord, sunt cele care s-au ocupat de inflamarea dezbaterii, ci internautii care au condus o adevarata contra-campanie pe retelele sociale.

Presa externa, despre Iohannis si Merkel: Poate sa devina un aliat al cancelarului german

Francois Hollande l-a felicitat pe Klaus Iohannis si l-a invitat la Paris

Am vazut reaparitia fantomelor trecutului si redesenarea mitului conspiratiei rosii, al carei principal protagonist a fost candidatul PSD si actual prim-ministru, Victor Ponta, noteaza autoarea articolului. Despre acesta, Liberation scrie ca are imaginea uneori inca prea apropiata de fostul presedinte controversat Ion Iliescu si legaturile sale stranse cu fostul premier Adrian Nastase, despre care publicatia franceza noteaza eronat ca inca se afla in inchisoare pentru coruptie, au contribuit la iesirea protestatarilor in strada.

Desi se afla intr-o faza de iesire din post-comunism, Romania nu pare sa fi incheiat socotelile cu trecutul sau, a carui memorie inca vie si mitologia perseverenta promit noi intorsaturi, incheie Liberation.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis presa franceza, #Liberation Klaus Iohannis, #victorie Iohannis presa straina , #presedinte