Linia lui Klaus Iohannis (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 24 Ianuarie 2015, ora 08:40
10163 citiri
Linia lui Klaus Iohannis (Opinii)

Primul interviu acordat de presedintele Iohannis unei televiziuni din Romania, Realitatea TV, a avut lumini si umbre, carente majore sub aspectul substantei, dar o abordare politica ferma si clarificatoare in mare masura.

Din start, cred ca aceasta premiera ar fi trebuit sa revina televiziunii publice, nu unei televiziuni private de stiri, oricare ar fi fost aceea si indiferent de contributia pe care ea a avut-o la alegerea presedintelui Iohannis.

Ca presedinte al tuturor romanilor, cred ca dl Iohannis trebuia sa isi transmita primele mesaje politice la televiziunea publica, finantata din banii tuturor romanilor, fara a transforma iesirea publica a domniei sale in beneficiu de audienta si implicit financiar pentru un post comercial.

Tot la capitolul umbre, cred ca dl Iohannis nu a aratat foarte multa substanta pe subiecte importante, precum politica externa, regionalizarea, modificarea Constitutiei. A emis puncte de vedere generale, de bun simt, dar fara continut de viziune.

Sigur ca presedintele nu are parghii directe, mai ales fara un guvern si o majoritate partenere, pentru a-si pune in practica viziunea, dar asta nu inseamna ca ea trebuie sa lipseasca sau sa fie secreta. Mi se pare nepotrivit ca intrebat punctual cum vede un aspect concret sau altul presedintele sa raspunda ca are un punct de vedere, dar nu il formuleaza pentru ca nu vrea sa influenteze partidele.

Eu cred ca, dimpotriva, presedintele trebuie sa aiba si dea o linie clara si sa incerce, democratic si constitutional, sa obtina sustinerea ei de catre clasa politica, ca doar de aceea este singurul politician roman ales prin votul direct al intregului electorat.

Partea buna este ca, in planul politicii interne, dl Iohannis a facut cateva clarificari care mi s-au parut importante si formulate mai explicit decat lasa sa se intelega stilul ales pana acum de presedinte. Sunt clarificari care compenseaza viciul de comunicare de pana acum si care prefigureaza o anumita perspectiva.

Practic, dl Iohannis i-a aratat lui Victor Ponta usa de iesire a Palatului Victoria, explicand ca actualul guvern este unul cu care colaboreaza institutional nevoit, dar nu un guvern cu care isi poate pune in practica viziunea.

Deci Klaus Iohannis a tinut sa infirme explicit teoria coabitarii idilice. Ceea ce cred, insa, ca presedintele a ratat a fost explicarea motivelor concrete pentru care Guvernul Ponta nu ii poate fi partener. Concret, care sunt erorile si lipsurile pe care le vede in activitata Guvernului.

Presedintele i-a tras de sub picioare lui Victor Ponta teoria legitimitatii in baza votului din 2012: atunci a castigat USL, iar "USL nu mai exista". Este o propozitie prin care presedintele pare a vrea sa transmita ca linia intre blocul de dreapta si cel de stanga e clara, lucru care nu stiu in ce masura este chiar pe placul tuturor greilor liberali, unii evident nostalgici dupa fratia uselista.

Important mi se pare si faptul ca dl Iohannis nu s-a aratat deloc favorabil unei mari coalitii stanga - dreapta, cu PSD si PNL la un loc, atat de mult vehiculata, pasamite dupa model german, dar care la noi ar crea un dezechilibru periculos intre o Putere imensa si o Opozitie nici macar simbolica. Presedintele s-a exprimat clar pentru un echilibru intre Opozitie si Putere, care insa pot lucra si impreuna pe marile proiecte precum modificarea Constitutiei.

Dupa cum cred ca e bine ca presedintele a clarificat si problema premierului pe care il doreste in fruntea Guvernului. Nu ma refer aici atat la persoana desemnata, Catalin Predoiu - desi cred ca este cea mai buna alegere pe care o putea face din PNL, cel putin - cat la faptul ca intram astfel intr-o zona de predictibilitate reconfortanta, care inlatura speculatii, scenarii si tipul acela de desemnare a premierului ca la premiul Oscar, misterioasa pana in ultima clipa, cu o doza mare de show.

E normal sa stim cine urmeaza sa fie premier, ca sa ne lamurim ce are in cap, in CV si in cazier. Desemnarea trebuie sa fie transparenta, predictibila, nu sport politic si mediatic extrem ca in epoca Basescu.

Spuneam ca nu ma asteptam la o claritate atat de mare a mesajelor de politica interna ale presedintelui si cred ca aceasta schimbare de strategie are doua explicatii probabile.

Pe de-o parte, este foarte probabil ca presedintele Iohannis sa fi inteles la ce risc il expune perceptia unei coabitari cuminti, in care Victor Ponta sa castige timp si imagine, iar el sa deconteze erorile guvernarii si sa fie tot mai decuplat de forta politica pe care isi poate fundamenta mandatul. Adica riscul erodarii rapide si al izolarii.

Pe de alta parte, nu cred ca presedintele ar fi facut declaratii atat de transante despre posibilitatea schimbarii Guvernului in orice zi dupa 1 februarie, despre probabila schimbare de majoritate, daca nu era destul de sigur ca aceste lucruri sunt fezabile, adica matematica parlamentara merge bine pentru PNL.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Klaus Iohannis Victor Pont cobitare, #guvernare PNL , #presedinte