Iohannis, dupa respingerea acordului pentru Brexit: Nu e cazul sa intram in fibrilatii

Miercuri, 16 Ianuarie 2019, ora 11:22
7244 citiri
Iohannis, dupa respingerea acordului pentru Brexit: Nu e cazul sa intram in fibrilatii
Foto: Arhiva site/Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, miercuri, o scurta declaratie de presa pe doua subiecte importante: votul de marti seara din Parlamentul britanic impotriva acordului pentru Brexit si situatia din Romania in urma adoptarii recursului compensatoriu.

In legatura cu primul subiect, seful statului a facut apel la calm, existand inca solutii care sa previna un Brexit neordonat. Iohannis a subliniat in mai multe randuri ca membrii UE27 raman uniti si ca tara noastra este pregatita pentru rolul pe care il are din pozitia de conducere a UE.

Totodata, Iohannis a dat asigurari ca nu sunt la acest moment probleme pentru romanii care locuiesc si lucreaza in Marea Britanie.

In ce priveste recursul compensatoriu, presedintele a cerut de urgenta Guvernului sa inceteze sa mai caute vinovati si sa vina cu solutii, astfel ca romanii sa nu se mai teama ca vor fi victimele infractorilor eliberati mai devreme din inchsiori.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratia presedintelui Iohannis:

- Aseara Parlamentul britanic a respins acordul pentru Brexit. Acum, sigur, intrebarea se pune 'ce urmeaza?'. Aceasta intrebare si-au pus-o, mi-au pus-o multi romani.

- Cred ca trebuie analizate doua aspecte importante si pentru UE, si pentru noi, in tara.

- In primul rand, Guvernul Marii Britanii trebuie sa isi clarifice pozitia.

- Pe de alta parte, UE27 este pregatita si pentru alte variante. Multa lume s-a intrebat daca este posibila o renegociere a acestui acord sau daca sunt pozitii diferite in UE27.

- Pot sa va spun ca UE27, noi care ramanem, suntem uniti, nu exista abordari divergente.

- Pe de alta parte, acest acord indelung negociat si aprobat de UE27 nu va fi renegociat.

- Avand in vedere aceste chestiuni asteptam pozitia Marii Britanii, dar nu e cazul sa intram in fibrilatii, nu e nevoie sa intre nimeni in panica.

- Deocamdata UE27 a aprobat acordul, UK trebuie sa isi clarifice pozitia, dupa care vom lua masurile care se impun.

- Noi suntem pregatiti sa jucam rolul nostru de presedintie a ConsUE.

- Pe de alta parte, foarte multi romani au rude si prieteni care muncesc sau traiesc in UK si se intreaba ce se intampla cu romanii nostri din UK. Daca in final se aproba acordul, romanii din UK vor avea toate drepturile si garantiile pentru sederea lor acolo.

- Insa noi suntem pregatiti si pentru negocieri care vor fi duse cu succes si pe alte scenarii.

- La acest moment, nu trebuie nimeni sa isi faca probleme pentru romanii din UK. Suntem aici, suntem pregatiti.

Despre recursul compensatoriu

- O a doua chestiune pe care vreau sa o mentionez e a recursului compensatoriu.

- Trebuie sa spun foarte clar si raspicat, siguranta cetateanului roman nu e negociabila.

- Asadar, trebuie sa tragem cateva concluzii rapid si sa venim cu masuri care sa-i permita omului sa stea linistit acasa si sa nu se teama ca vine un delincvent peste el.

- Se cauta un vinovat, dar va spun clar ca nu asta e solutia. De aceea, solicit Guvernului Romaniei sa faca intr-un timp scurt o analiza profunda si sa vina cu solutii.

- Repet! Solicit urgent Guvernului o analiza profunda si prezentarea de solutii. Solutiile trebuie sa vina de la Guvern, de la MJ. Se poate intra in procedura foarte rapid in Parlament, se poate corecta legislatia.

- Nu e acceptabil sa se caute vinovati, in loc de solutii.

- Va multumesc!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis refuza Olguta Vasilescu Mircea Draghici , #presedinte
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
sa nu faca nici o declaratie ! de ce face declaratii ? eu nu vreau !
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5