Ludovic Orban a renuntat sa fie premierul desemnat. Iohannis cheama partidele la consultari

Marti, 25 Februarie 2020, ora 19:17
15797 citiri
Ludovic Orban a renuntat sa fie premierul desemnat. Iohannis cheama partidele la consultari
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti seara, ca Ludovic Orban a renuntat sa fie premier desemnat si el a acceptat aceasta depunere de mandat. Astfel, seful statului a chemat miercuri la consultari partidele parlamentare, urmand ca, apoi, sa faca o noua desemnare.

Iohannis spune ca nu are ce sa-i reproseze lui Orban, ba chiar are motive de lauda, insa aceasta a fost varianta pe care Ludovic Orban, inca premier interimar, a ales-o pentru a debloca criza politica.

Presedintele a fost intrebat daca ia in considerare vreunul dintre numele vehiculate: Raluca Turcan, Bogdan Aurescu sau Bogdan Ciuca. El nici nu a negat, dar nici nu a confirmat, spunand ca va anunta dupa consultarile cu partidele.

Seful statului s-a adresat si luni romanilor si a raspuns intrebarilor jurnalistilor, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca a incalcat legea fundamentala cand l-a desemnat tot pe Ludovic Orban premier, desi acesta fusese demis prin motiune de cenzura si nu are in spate o majoritate parlamentara.

Ieri, insa, Iohannis a aratat ca nu se grabeste sa faca o noua desemnare, anuntand ca asteapta motivarea deciziei Curtii pentru a spune ce va face in continuare. Seful statului a mai spus ca nu va desemna un premier PSD si nu doreste nici un guvern de uniune nationala.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, declaratiile presedintelui Klaus Iohannis:

- Buna seara!

- In aceasta seara dl Ludovic Orban si-a depus mandatul de premier desemnat. Motivatia e pe cat de simpla, pe atat de clara: regulamentul activitatilor comune din Parlament pentru Camera si Senat prevede un termen de 15 zile in care trebuie sa se pronunte camerele reunite asupra propunerii de guvern.

- Aceste zile s-au epuizat fara sa se fi votat.

- Am spus si ieri, se datoreaza (sic!) aceasta situatie PSD.

- Riscam sa intram intr-un blocaj si e ultimul lucru pe care ni-l dorim in aceasta situatie.

- De aceea am acceptat aceasta depunere de mandat.

- In consecinta, voi convoca consultari maine la 16:00.

INTREBARI

Maine dupa consultari ar trebui sa anuntati un premier desemnat. Aveti in vedere unul dintre numele vehiculate: Raluca Turcan, Bogdan Aurescu, Nicolae Ciuca?

- Asta veti afla maine dupa consultari.

Orban si-a depus mandatul de premier desemnat, dar ramane principala dvs optiune pentru premier?

- Dl Orban ramane prima mea optiune de premier.

Sunt sanse sa avem un nume inainte de motivarea CCR?

- Sunt sanse ca una si cealalta sa nu fie legate.

Ciolos spune ca e pregatit de guvernare. Va ganditi sa cooptati si USR la guvernare?

- Ma intrebati ceva ce sper sa aflu maine la consultari. Regula e ca presedintele sa desemneze o persoana pe care o considera capabila sa mearga si sa adune majoritate parlamentara.

Veti tine cont la consultari de numarul de parlamentari pe care partidele sau aliantele le pun pe masa dvs?

- Eu voi tine cont de toate informatiile, dar o majoritate se probeaza prin vot, nu pe hartie.

Deci daca PSD, Pro Romania, ALDE vin cu lista de semnaturi si propunere de premier sunt sanse sa nu-l numiti?

- Singura cale de a testa majoritatea e votul in Parlament.

Tot circula informatia ca Nicolae Ciuca ar putea fi o varianta optima. Ne infirmati sau confirmati?

- Varianta optima pe care o vad eu o veti afla imediat dupa ce ma hotarasc.

Pentru faptul ca Orban s-a retras stim foarte bine ca ramane liderul PNL, se apropie alegerile si au facut sondaje...e o varianta pentru Primaria Capitalei?

- Nu ma implic in selectia candidatilor si nu voi da sfaturi nici liberalilor, nici altcuiva.

Va veti asigura de data aceasta ca aveti sustinerea partidelor care au boicotat investirea guvernului?

- Eu voi sonda opiniile partidelor si voi incerca sa fac o desemnare care va duce la o procedura care se finalizeaza.

Premierul Orban nu a facut acest anunt, ci dvs... aveti ceva sa-i reprosati premierului, n-ar fi fost mai bine sa-si dea demisia ca sa se ajunga la anticipate?

- Dimpotriva, sunt foarte multumit de munca depusa de Ludovic Orban si in calitate de premier, si in calitate de premier interimar. A reusit acest Guvern sa faca intr-un termen foarte scurt lucruri absolut necesare pentru tara: bugetul pe 2020, reglementari foarte importante in multe domenii, chestiuni care au tot fost amanate de guvernele anterioare.

- Deci, sub linie, nu doar ca nu as avea ce sa-i reprosez, dar am chiar pentru ce sa il laud.

- Intreg blocajul s-a produs din cauza PSD, care mai intai a tras de timp, audierile altadata se faceau intr-o zi, acum s-au facut intr-o saptamana, termenul a fost cel maximal, se vede clar intentia de a bloca acest demers.

- Pentru a debloca intregul demers dl Orban si-a depus mandatul de premier desemnat. Romania nu are nevoie de blocaje, trebuie sa mearga inainte.

- Va multumesc!

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis declaratii februarie 2020, #Iohannis coronavirus 2020, #Iohannis CCR desemnare Orban , #presedinte