Mai e vreo sansa? DA! O lectie pentru presedinte

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 20 Ianuarie 2018, ora 11:04
22540 citiri
Mai e vreo sansa? DA! O lectie pentru presedinte

Suntem intr-o zi importanta si cred ca pentru a intelege dimensiunea momentului si a evalua, fiecare, reactia corecta, trebuie sa privim mai intai adevarul in ochi. Unde suntem?

O operatiune de control al pagubelor impinge pe diverse surse scenariul induiosator al iminentei suspendari a presedintelui, pe care acesta l-ar fi dejucat prin numirea Vioricai Dancila. Cu alte cuvinte, PSD era gata sa-l suspende, presedintele a aflat si le-a facut-o!

In primul rand, nu cred ca acum, in actualele circumstante, PSD se arunca in aventura unei suspendari cu toate costurile ei politice de dragul Vioricai Dancila. Adica, daca presedintele spunea "nu dna Dancila, dar veniti tot voi, majoritatea, cu o propunere mai solida si eu o accept", PSD se arunca in foc pentru dna Dancila? Asta dupa ce si-a dat jos al doilea guvern si cu cateva zile inainte sa vina primii fluturasi de dupa marea revolutie fiscala?

Dar sa zicem ca ma insel si asa s-ar fi intamplat. Ce facem? Ramanem sub semnul acestui santaj? Daca maine ministrul Justitiei va cere revocarea dnei Kovesi sau a dlui Lazar, presedintele va semna sub amenintarea suspendarii? Daca santajul acesta ramane argumentul ultim pentru orice decizie, va ajunge sa semneze tot ce ar fi semnat interimarul Tariceanu si tot acolo vom fi. Si care e castigul ca ar ramane in neintrerupt in functie?

Pana la urma, un sef de stat este un barbat care nu cedeaza la santaj si lupta in limite legale si constitutionale, pentru apararea unor principii si a tarii, adica asa cum ar fi fost acum. Si nu am nici cea mai mica indoiala ca si mai multi romani decat in noaptea celor 600 de mii de luminite s-ar alinia in spatele lui imediat si l-ar apara.

Spun limite constitutionale pentru ca insasi CCR ii da dreptul presedintelui sa refuze propunerile majoritatii.

Comisia pentru revizuirea Constitutiei, condusa de Crin Antonescu, a dorit modificarea art 103 din Constitutie exact in acest sens: "Presedintele Romaniei il desemneaza drept candidat pentru functia de prim-ministru pe reprezentantul propus de partidul politic, respectiv de alianta politica participante la alegeri care au obtinut cel mai mare numar de mandate parlamentare, potrivit rezultatului oficial al alegerilor."

In Decizia nr.80 din 16 februarie 2014, CCR a calificat aceasta modificare neconstitutionala "intrucat incalca limitele revizuirii". Asta inseamna ca insasi CCR ii recunoaste presedintelui dreptul de a refuza numele propus, iar amputarea lui ar insemna o restrangere de drepturi interzisa.

In aceste conditii, sentimentul meu si al multor romani este ca presedintele a cedat fara lupta, a abandonat comod si cinic.

Da, cred ca avem toate motivele sa ne simtitm singuri in fata unei armate politice care a capturat puterea si nu vrea decat sa fure fara riscuri din partea Justitiei.

Ne putem astepta la incompetenta care sa ne faca mai saraci si mai chinuiti de birocratie, iar Formularul 600 e doar un exemplu.

Ne putem astepta sa vedem Legile Justitiei si Codurile Penale amputate si sa suferim sanctiunile externe majore, inclusiv financiare pentru degradarea statului de drept. Ne putem astepta ca toti hotii sa ne rada in nas. Ne putem astepta la orice nemernicie.

Pericolul de acum e mai mare decat in cazul OUG 13 pentru ca nu mai este vorba doar despre niste modificari punctuale cu dedicatie. Raul planificat prin toate modificarile legislative initiate sau pregatite este unul sistemic si ameninta sa aiba un pret urias pentru Romania.

Daca vom ajunge in situatia Poloniei, noi nu vom avea forta si atractivitatea economica pentru a face fata.

Si in aceasta situatie cel mai rau ar fi sa abandonam si noi. Ar fi sfarsitul. Cu cat ne simtitm mai singuri, cu cat pericolul e mai mare, cu atat mai hotarati trebuie sa fim.

Abandonul aparent al presedintelui este un argument in plus pentru rezistenta noastra, pentru ca numai singuri ne mai putem apara de raul pe care il genereaza aceasta guvernare la toate nivelurile vietii romanilor.

Daca ceva mai poate opri tavalugul, sunt convinsa ca numai noi suntem aceia. Si, pana la urma, poate avem ocazia sa-l invatam pe presedinte ca nu se cedeaza fara lupta, sa-l facem sa simta responsabilitatea voturilor pe care nu le-a primit de mana cu Viorica Dancila.

E timpul sa iesim in strada! Sambata e ziua marelui protest. Lista oraselor si evenimentelor organizate pe Facebook

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#proteste Bucuresti justitie, #Dancila Dragnea Iohannis , #presedinte