Mai exista "noua" Europa?

Marti, 04 Iulie 2017, ora 22:57
5006 citiri
Mai exista "noua" Europa?
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis va lua parte pentru prima data la o reuniune a "Initiativei a celor Trei Mari", un proiect promovat in principal de Polonia. La reuniune va participa si presedintele SUA, Donald Trump.

Initiativa celor Trei Mari este o idee relativ noua in peisajul diplomatic european care isi propune sa stimuleze o cooperare mai stransa mai ales pe teme energetice intre cele 12 tari membre UE cuprinse intre marea Adriatica, Marea Baltica si Marea Neagra.

E vorba mai exact de Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria, adica in principal de tarile fostului Est comunist.

Prima reuniune a avut loc anul trecut in Croatia, la Dubrovnik, unde a participat din partea Romaniei secretarul de stat Cristian Badescu, dar anul acesta va participa presedintele Klaus Iohannis, ceea ce ar putea insemna ca, dupa tatonarile initiale, Romania s-a decis sa se implice mai mult in acest proiect subventionat moral si de Statele Unite.

Ideea a apartinut presedintelui conservator al Poloniei, Andrzej Duda, inspirat, pesemne, de mai vechi preocupari poloneze care dateaza de dinainte de al Doilea Razboi Mondial. Potrivit unor comentatori polonezi, presedintele Duda ar fi reluat modelul federatiei Intermarium pe care o proiecta maresalul Jozef Pilsudski in deceniul al treilea al secolului trecut si care viza o alianta intre tarile cuprinse "intre Mari" cu scopul de a asigura securitatea tarilor membre atat prin raportare la Rusia Sovietica, cat si la Germania.

Evocarea modelului pare astazi cu totul inoportuna, dar daca ne gandim la turnura pe care a luat-o politica poloneza dupa venirea conservatorilor la putere si la racirea relatiilor cu Germania, modelul interbelic are cel putin o virtute explicativa.

Polonia este intr-o masura mai mare decat Romania preocupata sa-si asigure independenta energetica fata de Rusia si reproseaza periodic Berlinului construirea unor conducte ce transporta gazele rusesti prin Marea Nordului direct in Germania, evitand astfel tranzitul prin Polonia, Belarus sau tarile baltice. Judecand dupa continutul reuniunii de la Dubrovnik, Polonia e dornica in primul rand sa cointereseze tarile "dintre Mari" pentru construirea unor conducte de gaz care, pornind din Turcia sa lege sudul de nordul continentului european.

Stim deocamdata prea putin despre proiectele care ar da susbstanta "Initiativei" si probabil ca dupa participarea presedintelui Iohannis ne vom putea face o opinie mai clara cu privire la miza acestui format de cooperare regionala si la semnificatia participarii presedintelui Donald Trump.

In orice caz Polonia acorda evenimentului o insemnatate cu totul extraordinara cu atat mai mult cu cat Casa Alba a anuntat ca presedintele Trump va rosti cu aceasta ocazie un discurs important, adresandu-se direct poporului polonez in Piata Krasinski din capitala Poloniei. In consecinta, la Varsovia, lumea se asteapta ca presedintele SUA sa confirme ca va proteja Europa de Est de un atac al Rusiei, angajament pe care l-a rostit explicit pentru prima data cu ocazia vizitei la Washington a presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis.

Vom vedea mai tarziu cum se articuleaza consolidarea aceasta a flacului estic al NATO cu temele economice si energetice, cu relatia nord-sud, cu celelalte subiecte ale integrarii europene, dar nu putem evita deocamdata impresia ca Washingtonul, in ciuda circumstantelor diferite, reactualizeaza tacit distinctia pe care o facea fostul secretar de stat, Donald Rumsfeld, intre "noua" si "vechea" Europa. Desi, de data aceasta, nu atat America, cat Europa de est pare interesata sa reinvie distinctia, atragand Washingtonul intr-o politica preferentiala.

Horatiu Pepine

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis Initiativa Trei Mari, #Iohannis Trump Polonia , #presedinte