Marea dezamagire de Iohannis (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 18:07
22657 citiri
Marea dezamagire de Iohannis (Opinii)
Sursa foto: Klaus Iohannis/Facebook Foto: Barna Nemeth

Au inceput sa apara primii mari dezamagiti de prestatia lui Klaus Iohannis.

Dintre cei inselati in asteptarile pe care si le construisera in legatura cu schimbarile care aveau sa vina odata cu noul presedinte, putini reusesc sa articuleze un rationament valid pentru supararea si lipsa de speranta care pun stapanire pe ei.

Gruparile, aliantele si repozitionarile din jurul lui Iohannis sunt interesante, pentru ca spun aproape totul despre modul in care se face politica si presa in Romania.

Exista grupul celor care l-au criticat vehement, pana la limita calomniei abjecte, in campania electorala, dar care dupa ce a ajuns la Cotroceni s-au facut mici, au pus batista pe ecran si au inceput chiar, in unele cazuri, sa se gudure pe langa acelasi Iohannis caruia in urma cu jumatate de an ii aruncau cele mai oribile invective.

Gasim exemple care se intind de la Antena 3 pana la RTV si mai departe. Dar macar aici terenul e cunoscut si nu ar fi trebuit sa fie nicio surpriza cand Iohannis isi va fi auzit criticile reluate.

Mai fascinanti sunt cei care l-au sustinut patimas si isteric in campanie sau jurnalistii si analistii care s-au lipit de Iohannis pe ultima suta de metri, ori abia dupa ce au aflat rezultatul surpriza al alegerilor, si care astazi isi urla dezamagirea de fiecare data cand au ocazia.

E parca o intrecere in randul lor acum, pe principiul sa vedem cine gaseste sau descopera mai repede si mai multe contradictii, probleme si esecuri in pasii lui Klaus Iohannis.

Ca e prea slab si moale, ca nu stie politica asa cum stia si facea fostul presedinte, ca inca nu s-a acomodat cu dimensiunea si profunzimea functiei, ca nu stapaneste toate itele legislative si constitutionale, ca echipa cu care s-a inconjurat e praf si pulbere, ca nu l-au votat ca sa il mentina pe Victor Ponta la Palatul Victoria, ba chiar sa-l creasca in sondaje, ca nu face nimic decat, cel mult, sa intoarca legile in Parlament, ca nu a reusit sa se impuna in fata partidelor si pierde timpul de pomana in consultari despre care nici macar nu stie pe ce baza constitutionala le organizeaza...

Sirul criticilor ar putea continua pe inca doua pagini, de la lansarea celei de-a doua carti despre nimic si traseul turistic organizat in Sibiu pe urmele pasilor din tinerete ai marelui primar ajuns presedinte, circuit despre care spun aceleasi guri rele ca nu ar fi fost pus la cale fara stiinta si ingaduinta Primei Doamne, pana la imaginea de diriginte al natiunii atat de fortat inghesuita in tabloul-rama de la Cotroceni.

Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca mai toate proiectele asumate de Iohannis la inceputul mandatului si pe care a incercat sa le impuna Parlamentului spre reformarea clasei politice - de la codul electoral, legea alegerilor locale si finantarea partidelor - au fost mai toate ratate sau, mai rau, finalizate exact in sens opus.

E atata marfa aici cat sa ajunga pentru un pluton intreg de critici si contestatari. Dar, in acelasi timp, nimeni nu ar trebui sa uite ca principala promisiune a lui Iohannis a fost ca va face altfel de politica.

Si, totusi, dintre toate criticile, una ramane mai actuala si mai adevarata decat oricare alta. E foarte probabil ca, in ritmul de pas batut mai degraba pe loc, Klaus Iohannis risca sa isi piarda intr-un an mare parte din procentele de incredere si, din uriasul scor, sa ramana cu atat de putin incat nu va mai avea nici atata putere sa influenteze si sa convinga partidele sa miste lucrurile in sensul dorit de cei care l-au votat.

Probabil in scurt timp se va convinge si Iohannis ca, daca Victor Ponta va rezista in fruntea Guvernului pana la alegerile de anul viitor, soarta mandatului sau e aproape gata jucata. Pentru ca singurul care castiga cu adevarat din pastrarea acestui status quo este Victor Ponta, iar cei care pierd cel mai mult sunt liberalii si apoi presedintele care, desi ar fi trebuit sa reprezinte o schimbare uriasa, nu va fi reusit sa faca nici macar un pas inainte.

Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
#val popularitate Klaus Iohannis, #critici Klaus Iohannis , #presedinte