Mesajul lui Iohannis pentru Moldova la plecarea spre summit-ul de la Riga

Joi, 21 Mai 2015, ora 17:33
3445 citiri
Mesajul lui Iohannis pentru Moldova la plecarea spre summit-ul de la Riga
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a spus, la plecarea spre summit-ul de la Riga, ca spera ca evenimentul sa marcheze un moment important in relatia Republicii Moldova cu Uniunea Europeana, adaugand ca Romania este direct interesata.

"Ne dorim ca acest summit sa marcheze un moment important pentru consolidarea relatiei Uniunii Europene cu statele partenere din est, in special cu cele care au avansat in procesul de apropiere fata de Uniunea Europeana. Ma refer aici la Republica Moldova, Georgia si Ucraina, fata de al caror parcurs european Romania este direct interesata.

Summitul de la Riga este important din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte pentru ca se desfasoara intr-un climat regional de securitate mult mai complex decat cel de la Vilnius din 2013.

(...) Vom face o evaluare a progreselor obtinute de parteneri de la ultimul Summit si pana in prezent. Este de asteptat ca aceasta evaluare sa reconfirme impactul pozitiv al Parteneriatul Estic. (...) La Riga voi sustine principiul diferentierii in functie de meritele proprii ale fiecarui partener pentru a permite acelora care demonstreaza angajament si vointa politica sa avanseze spre Uniunea Europeana", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannnis pleaca la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic

Acesta a mai precizat ca va sustine ca UE sa-si mentina o oferta angajanta fata de partenerii cei mai performanti.

"Avem nevoie de o viziune strategica pe termen lung, mai ambitioasa si mai clar definita, din partea UE in relatiile cu partenerii. Aceasta trebuie sa tina seama inclusiv de faptul ca Acordurile de Asociere, respectiv Acordurile de Liber Schimb Aprofundat si Cuprinzator nu reprezinta obiectivul final al cooperarii lor cu UE.

Voi sustine ca Uniunea Europeana sa-si mentina o oferta angajanta fata de partenerii cei mai performanti, inclusiv in ceea ce priveste asistenta tehnica si financiara oferita", a punctat presedintele.

Summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga va avea loc pe 21 si 22 mai, iar Klaus Iohannis va avea o intrevedere si cu presedintele PPE, Joseph Daul.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Klaus Iohannis summit Riga, #Iohannis Parteneriat Estic Moldova , #presedinte