Mihai Razvan Ungureanu, propunerea lui Iohannis la sefia SIE

Miercuri, 24 Iunie 2015, ora 11:59
17209 citiri
Mihai Razvan Ungureanu, propunerea lui Iohannis la sefia SIE
Foto: Arhiva Ziare.com

Presedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pe Mihai Razvan Ungureanu pentru functia de director al Serviciului de Informatii Externe.

Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, conform prevederilor constitutionale, Klaus Iohannis i-a instiintat, printr-o scrisoare oficiala, pe presedintii celor doua camere ale Parlamentului despre aceasta nominalizare, urmand ca Parlamentul sa adopte o hotarare in acest sens.

Mihai Razvan Ungureanu, prima reactie dupa ce a fost nominalizat la sefie SIE

Mihai Razvan Ungureanu a mai detinut aceasta functie intre anii 2007-2012. A demisionat pentru a fi numit prim-ministru, avand cel mai scurt mandat, intre 9 februarie 2012 si 7 mai 2012.

PSD nu-l vrea pe MRU la SIE: Iohannis nu l-a consultat pe Ponta. "Pofta de putere e mare"

Anuntul Administratiei Prezidentiale era asteptat dupa ce, marti seara, premierul interimar Gabriel Oprea a spus, intr-o emisiune la Realitatea TV, ca va sprijini propunerea pe care Iohannis o va face pentru sefia SIE.

"In probleme de securitate nationala, asa cum am sprijinit propunerea domnului Klaus Iohannis in cazul Serviciului Roman de Informatii, il voi sprijini pe domnul presedinte Iohannis pe domeniul securitatii nationale unde intra si SIE. (...) Asa este corect", a afirmat Oprea, la postul de televiziune citat.

Liberalii, incantati de nominalizarea lui MRU la SIE

SIE, fara sef de anul trecut

Numirea unui nou director al Serviciului de Informatii Externe este un subiect despre care Klaus Iohannis a fost constant chestionat inca de la preluarea mandatului.

Aberatia zilei: Legea SIE e neconstitutionala de 12 ani

In prezent, conducerea SIE este asigurata in interimat de generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului SIE, dupa ce Teodor Melescanu si-a dat demisia in data de 22 septembrie 2014, cand si-a anuntat inscrierea in cursa electorala la alegerile prezidentiale din luna noiembrie.

Presedinte al Romaniei la vremea respectiva, Traian Basescu a cerut oficial Parlamentului sa se reuneasca si sa ia act de vacantarea functiei de director SIE. Parlamentul a refuzat sa reactioneze, mizandu-se pe faptul ca in trei luni Basescu isi incheie cel de-al doilea mandat, si ultimul.

"Opinia mea este ca actualul presedinte, domnul Basescu, nu are niciun fel de legitimitate sa mai propuna ceva si ca, bineinteles, noul presedinte, in decembrie, va propune majoritatii parlamentare - pentru ca e nevoie de un vot al Parlamentului - un nou sef de Serviciu de Informatii Externe. Deocamdata, primul adjunct are toata competenta si atributiile necesare pentru ca inca doua luni, sau cat mai dureaza, cat mai are domnul Basescu, vreo doua luni, sa conduca foarte bine", a declarat Victor Ponta, liderul coalitiei majoritare, in data de 23 septembrie 2014.

Ce-i drept, Victor Ponta era si el inscris in cursa prezidentiala, majoritatea sondajelor cotandu-l ca favorit, si probabil se astepta ca el va fi cel care va decide cine va fi directorul serviciului.

Aberatia zilei: Cu razboiul la granita si roman rapit, Klaus asteapta relaxat "momentul potrivit"

Legea SIE, neconstitutionala de 12 ani

Situatia in care SIE a fost fara sef luni bune a adus in atentie si o alta mare problema. Prevederea legala in baza careia este ales directorul Serviciului de Informatii Externe (SIE) este neconstitutionala de 12 ani, acest lucru fiind cunoscut de decidentii politici, care nu au catadicsit insa sa faca modificarile necesare pentru a pune legea in acord cu Constitutia.

Mai exact, toti directorii SIE din ultimii 12 ani (Claudiu Saftoiu, Mihai Razvan Ungureanu si Teodor Melescanu) au fost investiti in baza unei prevederi legale neconstitutionale. Cu alte cuvinte, "numirea este constitutionala, dar e nelegala", dupa cum a subliniat Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale.

"Au descoperit problema in 2006, cand l-au numit pe Saftoiu, dar, pentru ca actele erau deja facute, au mers asa in continuare si nu au mai modificat nimic", a mai dezvaluit presedintele CCR in luna februarie, pentru Sursa Zilei.

Potrivit legii, "Serviciul de Informatii Externe este organul de stat specializat in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale". Cu alte cuvinte, o institutie de o importanta covarsitoare pentru Romania.

De asemenea, potrivit legii SIE, "conducerea Serviciului de Informatii Externe se asigura de catre un director, cu rang de ministru, numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii la propunerea Presedintelui Romaniei".

Directorul SIE depune un juramant de credinta in fata presedintelui Romaniei si "conduce intreaga activitate a acestuia si il reprezinta in raporturile cu ministerele, institutiile publice si cu alte persoane juridice publice si private din tara, precum si cu organisme similare din strainatate".

Art. 65 din Constitutie spune ca directorii serviciilor de informatii trebuie sa primeasca aprobarea celor doua camere reunite ale Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Iohannis nominalizare SIE MRU, #Ungureanu nominalizat sef SIE , #presedinte