Momentul cheie al lui Klaus Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 03 Mai 2016, ora 07:12
15206 citiri
Momentul cheie al lui Klaus Iohannis

Confruntat cu un picaj ametitor, pe masura vitezei cu care s-a inaltat, Klaus Iohannis pare ca da semne ca a inteles care este problema si incearca, deocamdata stangaci, sa o corecteze. Si problema aceasta se numeste absenta.

Am mai spus-o, in opinia mea, presedintele nu a scazut sub 30% favorabilitate in Bucuresti din cauza erorilor in actiune, ci din cauza inactiunii cronice. Vreme de aproape 2 ani mai mult a lipsit din peisaj, parca prea ocupat sa se bucure de privelistea de la varful statului. Da semne ca s-a trezit.

Implicarea in conflictul SIE-DNA mi se pare un semn ca dl Iohannis constientizeaza ca marele pericol pe care-l exprimenteaza acum Romania nu vine din partea unor institutii prea puternice, ci din partea unor institutii necoordonate intre ele de o comanda centrala.

Asa cum prin solicitarea la adresa infractorului condamnat definitiv Dragnea de a demisiona din fruntea PSD, presedintele a transmis un mesaj necesar de sustinere a statului de drept. Prin prezenta la Patriarhie in noaptea de Inviere si apoi alaturi de soldatii romani in Afganistan in prima zi de Paste, presedintele cred ca da pentru prima data dupa destula vreme semnalul apropierii de comunitatea care l-a ales.

Si probabil ca cel mai important mesaj de schimbare este mutatia facuta in Bucuresti. Un mesaj cu dublu sens, al mult asteptatei reale descalecari a sefului statului in locul cuvenit, dar si un mesaj catre PNL, mai ales catre cei adesea tentati de tradare in acest partid.

Asadar, semnele ca presedintele incepe sa inteleaga cam care ii e rolul si care sunt asteparile de la el au aparut. Intrebarea este daca dl Iohannis va reusi sa intre cu adevarat in acest rol si pana la urma se va ridica la inaltimea acestor asteptari, adica va deveni acel motor pe deplin IMPLICAT al reformarii clasei politice si apoi a statului (pentru ca aceasta mi se pare sigura ordine posibila), acel mediator proactiv, acel coordonator prezent si atent al institutiilor statului care sa impiedice cu autoritatea functiei derapajele.

Greu de spus deocamdata. Dar orice calatorie de 1.000 de km incepe cu primul pas si, cum spuneam, presedintele pare sa-l fi facut.

Cred ca urmatorul ar trebui sa fie reconfigurarea echipei sale de la Cotroceni. Este esentiala alegerea pe care o va face pentru noul sef al cancelariei, o alegere care va arata si daca a inteles ceva din erorile trecutului. Are nevoie urgenta de un purtator de cuvant si dupa aceea cred ca ar trebui sa gandeasca o schimbare aproape totala a echipei de consilieri, aceia care dau substanta mandatului unui presedinte.

Cred ca presedintele Iohannis este inconjurat de prea multa mediocritate care se vede. Traian Basescu a avut mereu in punctele esentiale consilieri de mare forta, precum Cristian Diaconescu, Claudiu Dinu sau Iulian Fota, ale caror opinii reprezinta in continuare referinte in domeniile lor.

Pentru Klaus Iohannis antiteza cu Traian Basescu a fost mereu un obiectiv, aproape o obsesie, spun cei care il cunosc. E bine ca nu vrea sa repete erorile fostului presedinte, insa, in egala masura, aceasta antiteza nu trebuie sa fie un scop in sine si nici nu trebuie sa insemne ca dl Iohannis refuza sa preia ceea ce a fost bun in modul de lucru al lui Traian Basescu.

Dupa cum poate ca dl Iohannis a avut ocazia sa se lamureasca de faptul ca guvernul sau nu poate fi unul tehnocrat, deoarece acesta nu are cum sa fie mai mult decat o solutie de avarie pe termen limitat.

Guvernul sau, adica acela cu care sa faca asteptatele schimbari, nu poate fi decat unul politic, un guvern in care liberalii sa conduca dansul. Presedintele fara un partid in spate nu e decat un prizonier in Palat.

Si, ca sa obtina acest guvern, dl Iohannis are nevoie ca liberalii sa se redreseze cu o noua conducere, cu un nou suflu si o noua oferta. O redresare de care presedintele nu are cum sa fie strain, daca e sa discutam realist.

Daca ea nu se produce, daca PSD castiga detasat acest an electoral, cred ca dl Iohannis pierde orice sansa nu numai la un nou mandat, ci si la un final onorabil al acestuia.

Dl Iohannis este intr-un moment cheie. S-a spulberat mirajul unei victorii pe care de fapt nu a obtinut-o niciodata prin forta personalitatii sale, ci i-a fost servita de un Victor Ponta autodistructiv.

Campania a fost spectacolul total al lui Victor Ponta, primul an si jumatate de mandat a fost in inertia rezultatului si de-abia de acum dl Iohannis trebuie sa dovedeasca daca este sau nu la inaltimea mandatului care i-a fost incredintat.

Consecvent si bine consiliat poate sa reintre pe curs ascendent. Sau se poate prabusi rapid pana la un punct de unde nu mai exista intoarcere.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Kaus Iohannis presedinte incredere, #Klaus Iohannis Afganistan, #Klaus Iohannis guvern politic , #presedinte