O mare victorie pentru Klaus Iohannis. Lunetistul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 07:17
20667 citiri
O mare victorie pentru Klaus Iohannis. Lunetistul (Opinii)
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Victoria lui Klaus Iohannis prin votul de numire a lui MRU la SIE mi se pare poate cea mai mare de la alegeri incoace, un autentic punct zero al mandatului sau prezidential.

Pe de-o parte, a reusit sa scoata la iveala o noua majoritate parlamentara. Clara si limpede precum cristalul. Oricat am masca-o in spatele interesului national, in spatele limitelor solidaritatii coalitiei care nu ar functiona decat in chestiuni de guvernare, realitatea vizibila este ca PSD+ALDE au ramas singure.

Cand liderul UDMR Kelemen Hunor spune raspicat ca nu i-a fost usor alaturi de Victor Ponta, semnalul mi se pare mai mult decat clar avand in vedere simtul fin al maghiarilor de a percepe de unde bate vantul si de a merge in directia lui.

Si chiar mai grav pentru PSD cred ca este ca votul a scos la iveala fisurile din interiorul partidului insusi. Patru parlamentari au incalcat boicotul ordonat de conducere si nu am nicio indoiala ca cei dispusi la tradare sunt cu mult mai multi. Iar dezondamantul votului ar putea accelera aceasta predispozitie.

Gabriel Oprea a anuntat deja ca UNPR are portile deschise. Cat sa intre toti pesedistii disperati pe ele, ma gandesc.

Se pare deci ca Victor Ponta nu reuseste sa tina unita nu doar coalitia, ci si propriul partid a carei destramare devine evidenta. Si un lider fugar, urmarit de DNA, al carui cerc zero de putere Sova-Ghita-Hertanu se naruieste, un lider care practic si-a abandonat partidul, plecand cu genunchiul la baile Bosfor, nici nu avea cum sa tina ceva unit.

Coalitia de guvernare de facto nu mai exista. Nu cred ca decesul ei de jure va fi insa marcat de vreo motiune, pentru ca generalul nu poate face acest pas fara a distruge imaginea de fidelitate pe care se straduieste sa si-o lustruiasca.

Decesul de jure al coalitiei cred ca depinde de capacitatea PSD de a ramane unit si de a inghiti umilinta de a fi prizonier in propria guvernare.

Nu cred ca e decat o chestiune de timp pana cand miscarea centrifuga sa destrame PSD, care sa migreze om cu om si grup cu grup catre UNPR. Deoamdata nu cu acte in regula, ca nu se face din partea generalului, dar va veni probabil si momentul acesta.

Revine Victor Ponta, veti spune poate. V-am mai intrebat, revine oare? Ca il tot vad amanand momentul pe motiv de recuperare in pofida vocilor disperate si/sau furioase de chemare inapoi ale partidului. Dar si sa revina, si sa nu fie pus imediat sub control judiciar, si sa nu-i explodeze noi acuzatii penale, in dosarul Ghita sa zicem, nu stiu daca ce va gasi ii va mai fi suficient, mai ales din postura domniei sale de urmarit penal, pentru a pastra fraiele in primul rand in partid.

Deci cred ca zilele actualei guvernari sunt numarate. Iar faptul ca fix in ziua vadirii noii majoritati aparea interviul lui Klaus Iohannis pentru Financial Times in care ii cerea din nou demisia premierului nu cred ca este intamplator.

Sigur ca noua majoritate care se vadeste si pe care s-ar intemeia viitorul guvern nu e neaparat o fericire. Tot cu UNPR, tot cu UDMR, o multime de neafiliati.

Dar pe datele de acum, se poate altfel?

Anticipatele nu numai ca mi se par o solutie nefezabila, dar ideea de a le organiza pe actuala lege, singura aplicabila inca un an de zile, mi se pare foarte paguboasa. Deci mai mult de atat nu cred ca se poate acum.

Dar mai este un aspect al victoriei lui Klaus Iohannis. Presedintele si-a dovedit calibrul politic. Felul in care a spart coalitia din pozitia deloc favorabila in care l-a pus refuzul lui Victor Ponta de a demisiona si esecul motiunii de cenzura arata un presedinte cu adevarat jucator. Dar in cu totul alt fel decat predecesorul sau.

Klaus Iohannis joaca tacut, nu da din clopotei, este, asa cum spunem in urma cu cateva luni, dupa demisia lui George Maior, un lunetist, nu un tanchist.

Abilitatea presedintelui de a iesi din corzi, de a folosi criza lui Victor Ponta si chiar propunerea acestuia pentru interimatul sefiei Guvernului, de a face propunerea cea mai coroziva pentru coalitie, arata ca dl Iohannis este cu mult mai stapan pe jocul politic decat parea la inceputul mandatului.

Lunetistii nu fac mult zgomot, nu se arata excesiv, nu se agita in camp deschis si de aceea sunt letali.

Si iata ca Victor Ponta, cel desemnat premier de doua ori de vocalul si extrem de corozivul Traian Basescu, ar putea fi alungat de un presedinte tacut si fara nicio aparenta apetenta pentru conflict. Istoria are obiceiul de a fi teribil de ironica.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#vot Ungureanu SIE, #Ponta operatie Turcia, #coalitie PSD UNPR , #presedinte