O mazileste presedintele pe doamna Kovesi?

Miercuri, 11 Aprilie 2018, ora 07:38
9495 citiri
O mazileste presedintele pe doamna Kovesi?

Poate n-a existat in politica ultimilor ani o problema atat de controversata, in care comentatorii si analistii sa nu fi depus atata pasiune in a-si sustine opinia, precum cererea de revocare a procurorului sef al DNA.

Doamna Kovesi nu e numai cap de afis in presa romaneasca, dar numele ei rasuna in alte tari europene chiar mai sonor decat la noi. Mai peste tot, este pretuita ca etalon al luptei impotriva coruptiei, ca aparator al statului de drept, ca exemplu de verticalitate si nepartinire.

In propria tara insa procurorul sef al DNA are numerosi contestatari. Stiti de ce tocmai in propria tara? Pentru ca numai aici se gasesc cei care au fost condamnati dupa cercetarea facuta de institutia pe care o conduce, numai aici stau ca pe jar cei urmariti, invinuiti, suspectati sau prinsi in flagrant delict de aceasta institutie.

Acestia sunt oamenii care o acuza si acestora le sfaraie calcaiele sa afle cat mai curand vestea ca, in sfarsit, domnul Iohannis a tinut seama de referatul ministrului Toader si a dispus revocarea.

Sarcina ingrata a presedintelui

Dar presedintele nu se grabeste. A trecut ceva timp de la primirea referatului, a intervenit si avizul negativ al CSM, iar domnul Klaus Iohannis da mereu semne ca are rabdare. Rabdarea mi se pare explicabila, dupa ce anuntase in public ca raportul Toader, principalul document care ar incrimina-o pe doamna Kovesi, nu i se pare deloc convingator.

Nu stiu daca intamplator sau nu, la scurt timp dupa ce au aflat ca raportul este neconvingator, maini nevazute au procedat rapid la desecretizarea protocoalelor incheiate intre Parchet si SRI in deceniul trecut.

Si, tot intamplator sau nu, protocoalele pareau s-o puna intr-o lumina nu tocmai favorabila pe cea in cauza, atat direct prin lecturare, cat si printr-o ofensiva, as zice furibunda, declansata de televiziunile prietene pentru unii si neprietene pentru altii.

Comentatori si analisti de tot felul reiau exemplele domnului Toader, descopera ei insisi pacatele DNA, dar rareori isi amintesc si de contraargumentele cu care se apara dna Kovesi si care mie mi se par cel putin pertinente.

N-a lasat fara raspuns nici cele 20 de puncte din raportul dlui Toader, nici acuzatiile legate de protocoalele desecretizate.

Presedintelui Klaus Iohannis ii revine delicata misiune de a taia nodul gordian si a ne demonstra nu numai noua, dar si intregului continent ca inca mai este un sustinator al statului de drept, ca a ramas neingaduitor cu coruptia si ca este capabil sa ia hotararea cea mai corecta atunci cand sabia este in mana sa.

Ce variante are presedintele?

La prima vedere, se pare ca domnul Iohannis nu are mai mult de doua variante: da sau nu. In opinia mea, insa, exista varianta a treia, iar modul cum temporizeaza dansul luarea hotararii imi confirma acest lucru. Altfel n-ar fi fost atat de ambigua declaratia facuta recent ziaristilor: "pot acum sa va spun ca aceasta decizie nu va fi luata inainte de Sarbatori, ci dupa Paste".

Cu binecunoscuta sa precizie, dl Iohannis n-ar fi dat termenul "dupa Paste", daca s-ar fi gandit la o data exacta. Raspunsul sau ambiguu prefateaza, dupa parerea mea, modul cum va proceda. Imi inchipui ca a si luat in calcul variantele posibile:

Varianta 1 - Presedintele ar putea aproba revocarea dnei Kovesi, in baza raportului ministrului Toader, dar si in baza tuturor evenimentelor care s-au succedat dupa comunicarea raportului si dupa avizul negativ al CSM.

Solutia ar fi insa in totala discordanta cu ceea ce asteapta multa lume de la Klaus Iohannis. Cum ar aprecia un asemenea gest multimea care iese in strada, ca sa sustina lupta contra coruptiei? Cum l-ar judeca politicienii care nu participa la ospatul PSD+ALDE? Ce efect devastator ar avea in diaspora, dar si in cancelariile occidentale, atat de neprietenoase coalitiei PSD+ALDE si atat de atasate principiilor statului de drept?

Vadit lucru, varianta 1 nu-l avantajeaza deloc pe presedinte intr-o eventuala candidatura la un nou mandat. De altfel, daca dl Iohannis era hotarat sa cedeze, ceda demult si fara sa clipeasca, asa cum a cedat la nominalizarea premieurlui Tudose si a doamnei Dancila.

Varianta 2 - Presedintele poate respinge revocarea. Are tot dreptul, dar in opinia mea, are si convingerea ca dna Kovesi este o personalitate pretioasa in mecanismul statului de drept, care ar pierde pe mana dlui Iohnnis, daca partida ar fi castigata de catre coalitia condusa de inculpati si condamnati.

Nu mi se pare ca domnul Iohnnis ar fi omul capabil sa-si dea foc la valiza din senin si sa ramana cu buzele umflate, privind cum arde, cu tot bagajul in ea.

Varianta 3 - Iata insa ca presedintele mai are si o a treia varianta, poate neasteptata, dar fara indoiala foarte practica: nici sa nu refuze revocarea, nici sa n-o aprobe.

Continuam situatia oarecum provizorie in care ne aflam. Francezul spune: "ce n'est que le provisoire qui dure", adica in traducere libera, nimic nu-i mai durabil decat ce-i provizoriu.

Daca, in multe alte situatii, Constitutia sau legile organice stabilesc termene precise in cadrul carora trebuie sa se pronunte presedintele, aici nu pare sa existe un termen anume.

Unde mai pui ca, trecand timpul, se mai tocesc cutitele cu care se bat actualii beligeranti pe aceasta tema si, odata imblanzite actualele inimi inflacarate, presedintele ar putea lua o hotarare nu numai inteleapta, ci exact asa cum crede dansul de cuviinta.

Caci tot francezul spune: "Laissez faire, laissez passer". Iar noi, romanii, o zicem mai direct: timpul le rezolva pe toate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#protocoale DNA SRI, #Laura Codruta Kovesi revocare, #Laura Codruta Kovesi revocare Cotroceni, #Laura Codruta Kovesi revocare Iohannis , #presedinte
Comentarii