Pacepa, apel la Iohannis: Sa faca lumina in cazul asasinarii a doi jurnalisti de catre Securitate

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 14:29
16401 citiri
Pacepa, apel la Iohannis: Sa faca lumina in cazul asasinarii a doi jurnalisti de catre Securitate
Foto: Cotidianul (Arhiva)

Generalul Ion Mihai Pacepa a facut un prim apel la presedintele Klaus Iohannis. Fostul sef al Securitatii din vremea comunismului, aflat in Statele Unite, si-a aratat speranta ca Iohannis va face lumina in cazul mortii a doi jurnalisti anti-regim.

"Sper ca noul presedinte al Romaniei, Klaus Johannis, va publica documentele originale, existente in arhiva Serviciului de Informatii Externe, care atesta asasinarea de catre Securitate a lui Vlad Georgescu si a predecesorului sau, Noel Bernard", a declarat Pacepa, intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei.

Pacepa, despre Iohannis: Romanii au propriul Gauck. Va deratiza tara de vechea infestatie sovieto-securista

Ion Mihai Pacepa a explicat, in detaliu, de ce crede ca cei doi ziaristi au fost asasinati de ofiterii Securitatii. Vlad Georgescu, director al programului romanesc de la Radio Europa Libera din vremea lui Ceausescu, a difuzat emisiuni-serial, la sfarsitul anilor 1980, dupa prima carte scrisa de general, "Orizonturi Rosii - Adevarata Istorie a Crimelor si Coruptiei lui Ceausescu".

Georgescu, asasinat de Securitate

Gestul lui Georgescu nu a fost deloc pe placul autoritatilor comuniste, acest lucru fiind confirmat chiar de ziarist, care a declarat in repetate randuri ca a primit amenintari cu moartea.

"Regretatul Vlad Georgescu a platit cu viata. Cand eroica echipa de la Radio Europa Libera a incheiat serializarea cartii, el a descris numeroasele amenintari cu moartea pe care le-a primit de la Securitate pentru a-l determina sa renunte. La sfarsitul acestei incheieri unice in istoria Europei Libere, Vlad Georgescu a spus ascultatorilor ca atunci cand a decis sa devina jurnalist si-a asumat si riscurile acestei meserii: 'Daca ma vor omori pentru ca am organizat serializarea cartii generalului Pacepa, voi muri cu constiinta impacata ca mi-am facut datoria de jurnalist.

Vlad Georgescu a murit cateva luni mai tarziu din cauza unei forme rapide de cancer, aproape identica cu cea care in 1981 a cauzat moartea unui alt eroic director al RFE, Noel Bernard", a povestit Pacepa, exprimandu-si speranta ca presedintele Iohannis va publica documentele care atesta asasinarea celor doi.

Pacepa a mai amintit ca "Nestor Rates, care i-a succedat lui Vlad Georgescu la carma Europei Libere, a petrecut trei ani in arhivele Securitatii pentru a gasi probe care sa dovedeasca faptul ca Securitatea i-a ucis pe Noel Bernard si pe Vlad Georgescu. Rates a gasit aceste probe, pe care le-a descris sumar intr-un articol publicat in Revista 22 si apoi in HotNews.ro. Aceste documente constituie subiectul unui manuscris pe care Nestor Rates l-a terminat ulterior".

Pacepa dezvaluie motivul care l-a facut sa paraseasca Romania in '78

Ion Mihai Pacepa a fost sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe a Romaniei in perioada comunista si consilier personal al lui Nicolae Ceausescu. In anul 1978, el a cerut azil politic in Statele Unite, unde a lucrat pentru comunitatea de informatii a SUA in diferite operatiuni impotriva fostului bloc sovietic. In Romania, a fost condamnat la moarte tot in anul 1978.

Guvernul american a descris activitatea lui Ion Mihai Pacepa ca "o importanta si unica contributie adusa Statelor Unite", Ion Mihai Pacepa este cetatean american si acum traieste in SUA. In 1999, Curtea Suprema de Justitie i-a anulat condamnarea la moarte, iar in 2004 i-a fost redat gradul de general.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
#Ion Pacepa Iohannis, #Ion Pacepa Iohannis Securitate, #Ion Pacepa Iohannis arhive , #presedinte