Parlamentul face azi o sedinta solemna, la care vin Iohannis si Dancila

Marti, 02 Aprilie 2019, ora 07:08
5933 citiri
Parlamentul face azi o sedinta solemna, la care vin Iohannis si Dancila
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Camera Deputatilor si Senatul marcheaza, marti, printr-o sedinta solemna, 15 ani de la aderarea Romaniei la NATO.

Potrivit unui document aprobat de conducerea Parlamentului, la eveniment sunt invitati sa participe presedintele Romaniei, premierul, membri ai Guvernului, inalti oficiali si reprezentanti ai corpului diplomatic.

Administratia Prezidentiala a confirmat, luni, ca presedintele Klaus Iohannis va participa la sedinta solemna a Parlamentului, de la ora 14:00. Si pe agenda premierului Viorica Dancila figureaza azi participarea la reuniunea festiva.

Parlamentul urmeaza sa adopte, cu aceasta ocazie, o declaratie.

Aderarea Romaniei la Alianta Nord-Atlantica a constituit unul dintre cele mai importante obiective de politica externa de dupa 1989 ale statului roman.

La implinirea a 70 de ani de la infiintarea organizatiei si a 15 ani de la aderarea Romaniei la structurile acesteia, statul roman este angrenat in marile dosare de actiune ale NATO, fiind un partener solid si totodata un membru activ in luarea deciziilor la nivelul structurilor Aliantei.

La 18 februarie 2004, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului a adoptat in unanimitate proiectul de lege privind aderarea Romaniei la NATO. La 3 martie 2004 legea a fost publicata in Monitorul Oficial.

Ministerul Afacerilor Externe a pregatit instrumentul de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord, documentul fiind semnat de presedintele Ion Iliescu la data de 4 martie, iar ulterior, in cadrul unei ceremonii solemne a fost depus de premierul Adrian Nastase la depozitarul Tratatului - Guvernul Statelor Unite ale Americii - la data de 29 martie 2004.

Din acest moment, Romania a devenit stat membru cu drepturi depline al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord.

Momentul solemn de ridicare a drapelelor noilor state membre a avut loc la 2 aprilie 2004 la Bruxelles, cu prilejul reuniunii ministrilor de Externe ai NATO. Pentru a marca aderarea Romaniei la NATO patru deputati au avansat o initiativa legislativa prin care au cerut instituirea Zilei NATO in Romania, care este marcata anual in prima duminica din luna aprilie.

In prezent, in cadrul misiunilor NATO, sunt implicati 887 de militari romani, dintre care 56 in misiunea KFOR din Kosovo, 690 in misiunea din Afganistan, un detasament de aparare antiaeriana de 120 de militari in Polonia si 21 de militari cu rol de stat major si de legatura pe langa structurile Aliantei.

Vezi si o miscare neasteptata a lui Iohannis, care a anuntat ieri ca va consulta Parlamentul inca o data pe referendum

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Iohannis Parlament sedinta NATO , #presedinte