Ziare.com

Peste 100 de ONG-uri ii cer lui Iohannis sa nu promulge Legea pentru combaterea spalarii banilor

Luni, 05 Noiembrie 2018, ora 13:58

   

Peste 100 de ONG-uri ii cer lui Iohannis sa nu promulge Legea pentru combaterea spalarii banilor
129 de ONG-uri au semnat o scrisoare prin care ii cer lui Klaus Iohannis sa nu promulge proiectul de lege pentru combaterea spalarii banilor si sa-l retrimita la Parlament pentru a reexamina prevederile privind activitatea asociatiilor, dar si sa ceara opinie din partea Comisiei de la Venetia.

"Parlamentul Romaniei a adoptat in data de 24 octombrie 2018 proiectul de Lege pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, in ciuda criticilor vehemente ale societatii civile la adresa unor articole considerate abuzive si neconforme cu Directiva Europeana privind spalarea banilor, pe care o transpune.

Cele 129 organizatii semnatare, va adresam cererea de a nu promulga proiectul de lege mentionat, in forma actuala, si va solicitam sa sesizati Comisia de la Venetia pentru a obtine o opinie in acest sens.

Nu contestam necesitatea acestei legi, ci faptul ca in textul ei au fost introduse prevederi care nu raspund unor probleme de fond, insa vor conduce la blocarea activitatii asociatiilor si fundatiilor si altor persoane juridice fara scop patrimonial din Romania", se arata intr-un comunicat de presa transmis de Centrul de Resurse pentru Participare Publica.

Potrivit sursei citate, scrisoarea transmisa se refera, in principal, la urmatoarele prevederi:
  • includerea asociatiilor si fundatiilor intre "entitatile raportoare" care intra sub incidenta legii, cu obligatii similare cu cele ale institutiilor de credit, institutiilor financiare, administratorilor de fonduri;
  • traducerea eronata, in cazul asociatiilor si fundatiilor, a termenului "beneficiary owner", din Directiva, prin termenul de "beneficiar real" definit in proiectul de lege ca incluzand "persoanele fizice sau, in cazul in care acestea nu au fost identificate, categoria de persoane fizice in al caror interes principal asociatia sau fundatia a fost infiintata sau functioneaza";
  • introducerea de obligatii, pentru asociatii si fundatii, de raportare a beneficiarilor reali, asa cum sunt definiti de proiectul de lege, catre institutiile statului (Ministerul Justitiei), dar si catre terte parti.

"In ceea ce priveste consecintele practice ale legii asupra asociatiilor si fundatiilor, estimam ca legea va conduce in final la blocarea activitatii multor organizatii neguvernamentale, cele mai afectate urmand a fi organizatiile care lucreaza in domeniul social.

Estimam de asemenea reducerea drastica a numarului de cetateni care apeleaza la serviciile organizatiilor neguvernamentale, precum si investitia masiva de resurse in activitati administrative, in detrimentul activitatilor pe care organizatiile le desfasoara in beneficiul comunitatilor pe care le servesc.

In final, ne referim la urgenta adoptarii legii, pe care initiatorii au sustinut-o, Romania fiind in procedura de sanctionare din partea Uniunii Europene pentru ca nu a transpus directiva la timp in legislatia nationala. In egala masura, o transpunere gresita este un risc la fel de mare pentru o viitoare penalizare", mai spune comunicatul de presa mentionat.

In acest context, semnatarii scrisorii ii cer presedintelui sa nu promulge Legea pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului in aceasta forma si sa retrimita proiectul de lege Parlamentului cu solicitarea de a reexamina prevederile privind activitatea asociatiilor.

"Sa solicitati o opinie a Comisiei de la Venetia, pe marginea modului in care legislativul roman a transpus in legislatia nationala aceasta directiva, intr-o maniera care restrictioneaza dreptul la libera asociere si dreptul la viata privata", mai arata sursa citata.

Proiectul legislativ spune ca reprezinta "entitati raportoare" institutiile de credit si cele financiare, institutiile financiare, administratorii de fonduri de pensii private, furnizorii de servicii de jocuri de noroc, auditorii, expertii contabili, persoanele care acorda consultanta fiscala, notarii, avocatii, executorii judecatoresti, agentii imobiliari, fundatiile si asociatiile, precum si "alte entitati care comercializeaza bunuri sau presteaza servicii, in masura in care efectueaza tranzactii in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro, indiferent daca tranzactia se executa printr-o singura operatiune sau prin mai multe operatiuni ce par a avea o legatura intre ele".

Proiectul a trecut pe 24 octombrie de Camera Deputatilor.

Citeste si:


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 3375 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dragnea i-si bate joc de un popor de prosti

Presedintele , manechinul care pleaca in concediu mereu pe banii cetatenilor la fel ca Dancila

Dragnea se prezinta la TV cu valize. Bataia de joc
Nici intro tara din Europa nu s-a mai vazut ca un condamnat la puscarie sa-si bata joc de o tara ,doar in Romania se poate vedea

Si UE va accepta pentru prostia voastra si cotizatia RO, cotizati si nu stiti sa profitati de oportunitatile accordate de UE si banii ramin le Bruxelles

Lui Klaus Iohannis , chiar daca toate ONG din lume i-l vor implora sa nu semneze , el tot va semna
Cind Dancila se va intoarce , Iohaxis va pleca in vacanta , ve-ti vedea

 

Ai naibii infractori..nu vor sa se afle cine ii pompeaza!

Faceti o scrisoare si la Bruxelles! Aia cer legea!

 

deci toate firmele sa fie transparente pen fiecare leu

dar ongurile sa poata spala banii la greu ,sa fie scutiti de declarati de unde vin banii si unde se duc .....ati vrea voi ,ce legea e numai pentru unii restul sint mai buni !!!! hai ca va spun eu cum functioneaza spalatulprin ong ....sa zicem ca un ong primeste din satele unite 800.000 $ cadou si semneaza ca i-a primit cel care i-a trimis depune la fisc in satele unite hartia semnata ca bani au ajuns ca un ajutor la ong din Ro dupa 1 an trimite ong 600.000 $ inapoi in insulele virgine unei persoane fizice care a trimis cei 800.000$ para indarat si pastreaza 200.000 taxa de spalare ...si acum sa i ajute joiannis sa pastreze sistemul

din obiectziile ONG-urilor....

constat ca eu personal sunt supus discriminarii. de cate ori trimit $$$ in romania rudelor (ca-i saracie mare nene!) trebuie sa-mi dau numele, adresa , daca lucrez si unde, plus trebuie sa prezin ID.
asta trebuie aplicat tuturor fara discriminare. cum eu sunt intrebat de finantzele mele la fel si ONG-urile trebuie sa raspunda cine ii finantzeaza.si pentruca banii nu vin in sac , presiunea trebuie pusa pe banci sa ratorteze tranzatziile financiare intre ONG-uri si cei ce-i finantzeaza ca nimeni nu aruna bani de dragul romanilor ci pentru un scop.
no free money ...in lumea asta.

 

nici o sansa! Joha poate numai sa retrimita legea la Parlament... ia

r parlamentul sa i-o dea la fel inapoi... nu cred ca-i mai trebe inca una peste ochi!

 

Un nou "nu vom extrage gaz din Marea Neagră" fiindcă ...

Doar unii trebuie controlați! Nu noi! Care e diferența intre aceste ONG-uri și evazioniștii?

 

Neaparat trimisa la Curtea de la Venetia

Legea trebuie neaparat trimisa Curtii de la Venetia pentru ca instaureaza dictatura si abuzurile. Iohannis o va face ca nu il doare mana. Ar trebui sa faca si un referendum pe tema asta, romanii sunt nerabdatori sa distruga PSD la vot

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor