Precizari de la Cotroceni, pe tema mutarii ambasadei din Israel: In politica externa, Guvernul executa ce decide presedintele

Vineri, 20 Aprilie 2018, ora 12:33
7326 citiri
Precizari de la Cotroceni, pe tema mutarii ambasadei din Israel: In politica externa, Guvernul executa ce decide presedintele
Foto: Arhiva Ziare.com

Prim-ministrul Romaniei are competenta constitutionala de a asigura realizarea politicii externe a tarii, doar in functie de orientarea stabilita de reprezentantul statului in plan extern, care este presedintele.

"Curtea Constitutionala a constatat, astfel, ca rolul Guvernului in politica externa este unul mai degraba tehnic, el trebuind sa urmeze si sa indeplineasca obligatiile la care Romania s-a angajat la nivel de stat", transmite Administratia Prezidentiala, la solicitarea Ziare.com.

Presedintia aminteste ca rolul prim-ministrului este "unul de executie, asadar, unul derivat, si nu originar, cum este cel al presedintelui Romaniei", asa cum a sipulat si Curtea Constitutionala.

Pe baza art.80 alin. (1) din Constitutie, care afirma ca presedintele Romaniei reprezinta statul roman, Curtea Constitutionala, prin deciziile 784/26.09.2012 si 683/27.06.2012, a aratat ca "regimul politic consacrat de Constitutie trebuie sa fie calificat ca fiind unul semiprezidential si ca, potrivit art.80 alin. (1) din Constitutie, presedintele Romaniei reprezinta statul roman, ceea ce inseamna ca in planul politicii externe conduce si angajeaza statul".

Acest text constitutional, afirma Administratia Prezidentiala, ii permite sa traseze liniile viitoare pe care statul le va urma in politica sa externa, practic sa ii determine orientarea in planul relatiilor externe, tinand cont, desigur, de interesul national.: "O atare conceptie este legitimata de caracterul reprezentativ al functiei, presedintele Romaniei fiind ales de cetateni prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat".

De asemenea, Curtea a mai aratat ca, in planul politicii externe, prim-ministrul are competenta constitutionala de a asigura realizarea politicii externe a tarii, ceea ce inseamna ca, in functie de orientarea stabilita de reprezentantul statului in plan extern, care este presedintele statului, Guvernul, prin reprezentantul sau, urmeaza sa implementeze in mod corespunzator masurile fata de care statul s-a angajat.

Mai mult, Administratia Prezidentiala subliniaza ca, potrivit art. 91 alin. (2) din Constitutia Romaniei si a Legii nr. 37/1991, infiintarea, desfiintarea si schimbarea rangului misiunilor diplomatice si oficiilor consulare reprezinta o atributie a presedintelui Romaniei, prin care acesta isi exercita prerogativele in domeniul politicii externe.

Infiintarea misiunilor diplomatice presupune si stabilirea sediului

Infiintarea misiunilor diplomatice presupune si stabilirea sediului (locatiei) lor, element esential al misiunii. In consecinta, orice modificare a sediului trebuie aprobata la acelasi nivel ca si infiintarea acestora.

"In cazul de fata, problema mutarii Ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu este o problema cu caracter tehnic, ci este o decizie de politica externa cu implicatii importante", conchide Presedintia in precizarile trimise la solicitarea Ziare.com.

Presedintele Klaus Iohannis, titular al deciziilor de politica externa, nu a fost informat de intentia Guvernului de a reloca ambasada Romaniei in Israel si considera ca o astfel de intentie ar reprezenta o incalcare a dreptului international relevant.

Potrivit unui comunicat din aceasta dimineata al Administratiei Prezidentiale, presedintele sustine in continuare asa-numita "solutie a celor doua state".

"Presedintele Klaus Iohannis considera ca initiativa Guvernului Romaniei poate reprezenta, eventual, cel mult inceputul unui proces de evaluare in materie, care poate fi finalizat doar in momentul incheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, in cadrul caruia statutul Ierusalimului reprezinta o tema centrala. Acest statut poate fi stabilit numai in urma incheierii unui acord direct si final intre parti", transmite Administratia Prezidentiala.

Memorandumul secret

Memorandumul privind demararea procedurilor de mutare a ambasadei in Ierusalim a fost adoptat in ultima sedinta de guvern (cea de miercuri), de la care ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit, dar a fost trecut de Guvern in randul documentelor confidentiale, au declarat surse politice pentru Ziare.com.

Desi este confidential, Liviu Dragnea a anuntat joi seara ca decizia de a muta ambasada Romaniei in Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, este luata deja, iar procedurile de mutare vor incepe.

"Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea ambasadei. Poate parea putin important, dar are o valoare simbolica uriasa, pentru un stat care are o influenta nemaipomenit de mare in lume, in care sunt peste 500.000 de romani, are o valoare foarte mare pentru administratia americana", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, joi seara, la Antena3.

In acest context, mentionam ca ministrul de Externe nu se afla nici vineri in tara, fiind plecat in Tunisia, iar pana acum Guvernul si MAE nu au emis un punct de vedere oficial pe acest subiect, desi am solicitat acest lucru.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Iohannis CCR ambasada, #Dancila, #Dragnea Guvern , #presedinte