Presedintele ia decizia rechemarii unui ambasador, daca e cazul, ii transmite Iohannis lui Melescanu

Vineri, 23 Martie 2018, ora 14:27
9139 citiri
Presedintele ia decizia rechemarii unui ambasador, daca e cazul, ii transmite Iohannis lui Melescanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Decizia privind rechemarea in tara a unui ambasador, acolo unde se impune, este a presedintelui, ministrul de Externe putand sa faca doar propuneri, a explicat Klaus Iohannis, comentand decizia lui Toader Melescanu de a-i evalua pe reprezentantii diplomatici ai Romaniei, asa cum a sugerat mai intai Liviu Dragnea, la congresul PSD.

"Nu cred ca trebuie sa hiperactionam la aceasta chestiune. Cu totii ne dorim ambasade performante si Ministerul Afacerilor Externe are o procedura uzuala anuala de evaluare a ambasadorilor. Eu ma astept sa faca exact acest lucru care s-a facut si pana acum", a raspuns presedintele unei intrebari despre decizia lui Teodor Melescanu de a-i evalua pe reprezentantii diplomatici ai Romaniei.

Presedintele a tinut, totusi, sa precizeze, ca decizia finala in privinta

rechemarii vreunui ambasador, daca va fi necesara, ii va apartine doar lui.

"In masura in care ministrul de Externe constata ca intr-o anumita ambasada lucrurile n-au meras bine si solicita o discutie cu mine pentru a-mi prezenta situatia, evident ca voi accepta aceasta discutie, dar decizia o voi lua eu de la caz la caz, dupa ce imi fac eu o imagine asupra chestiunilor", a spus Klaus Iohannis.

Ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a anuntat, sambata, ca verifica activitatea tuturor ambasadelor Romaniei, la cererea premierului Viorica Dancila. El a afirmat ca un raport cu rezultatele evaluarii va fi gata in aproximativ 10 zile.

Anuntul ca urmeaza o evaluare a diplomatilor romani a fost facut de Liviu Dragnea la cel mai recent congres al PSD. Unul dintre cei vizati de aceasta verificare este ambasadorul Romaniei in SUA, George Liviu Maior, fost sef al SRI, la adresa caruia liderul PSD a adus mai multe acuzatii in aceasta saptamana, legate de modul in care s-au facut in 2013 numirile in Guvern.

Declaratia lui Melescanu

Ministrul de Externe a confimat la Antena 3 ca a primit o solicitare de la Viorica Dancila, in acest sens.

"Nu exista nicio lista de ambasadori, nici primul, nici al doilea, este vorba de o cerere pentru evaluarea activitatii ambasadelor si asta inseamna implicit si a sefilor de misiuni care raspund de activitatea diplomatica in exterior. E o chestiune care la noi se face anual, fiecare ambasada la sfarsitul anului transmite un raport de activitate in decursul lunii ianuarie si pe aceasta baza cererea doamnei prim-ministru a fost de a face o evaluare foarte clara a modului in care s-au desfasurat activitatile in oficiile diplomatice, urmand ca dupa aceea sa se ajunga la anumite concluzii", a spus Melescanu, al Antena 3.

Ce declara Liviu Dragnea la congresul PSD

- Vom mentine coordonatele europene si nord-atlantice, parteneriatele strategice, dar vrem o noua dimensiune economica in activitatea diplomatica. Vrem ca intreaga retea a ambasadorilor, consulilor si a atasatilor comerciali sa se orienteze spre obiective masurabile economic.

- Vrem o cuantificare a performantei externe nu doar prin contacte politice, ci si prin contracte semnate, prin deschiderea de piete noi si de noi rute comerciale. Diplomatia inseamna o corporatie externa prezenta in peste o suta de tari, cu un potential urias, pe care e cazul sa incepem sa il folosim.

- E cazul sa ne ocupam serios, prin Ministerul de Externe, prin ministerele Economiei si Comertului si prin intreaga noastra retea diplomatica, de redeschiderea pietelor pierdute de Romania dupa 1990, pe continentul asiatic si african, in Orientul Apropiat si Mijlociu. Vrem sa recuperam tot ceea ce au reusit altii sa ne ia.

- Si, in acest context, le solicit ferm ministrului de Externe si ministrului Comertului sa prezinte in fata premierului si a coalitiei de guvernare o analiza in care sa vedem ce avantaje a avut statul roman de pe urma activitatii sefilor de misiuni diplomatice si a atasatilor comerciali.

Tinta - George Maior?

Dupa anuntul de la Congres, Liviu Dragnea a facut mai multe acuzatii la adresa fostului sef al SRI, George Maior, acuzat ca s-a implicat in formarea guvernelor si numirea unor ministri.

In context, solicitarea de evaluare a ambasadorilor poate fi interpretata ca un scenariu pentru debarcarea lui George Maior, in prezent ambasadorul Romaniei in SUA.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Iohannis Melescanu ambasadori , #presedinte
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza Doresc disparitia PSD
Doresc disparitia PSD
rank 5
Johannis le-a dat un raspuns crud lui Dragnea,Dancila si Melescanu