Presedintele Iohannis vorbeste in Parlament (Video)

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 06:55
4280 citiri
Presedintele Iohannis vorbeste in Parlament (Video)
Foto: Presedintia Romaniei

Presedintele Klaus Iohannis se va adresa plenului reunit al celor doua Camere, miercuri, printre teme aflandu-se criza refugiatilor, votul prin corespondenta, un cod al incompatibilitatilor si reglementari privind alesii locali, fiind a treia oara cand se va adresa Parlamentului in mandatul sau.

Klaus Iohannis a cerut sa vina in fata Parlamentului, printr-o scrisoare adresata presedintilor celor doua Camere. Potrivit unor surse oficiale, temele majore ale discursului vor fi legate de votul prin corespondenta si de un nou cod al incompatibilitatilor. Mai mult, Iohannis va vorbi si despre statutul alesilor locali.

Seful statului va aborda, de asemenea, si subiectul migratiei, in contextul crizei refugiatilor si al refuzului Romaniei de a accepta cotele obligatorii.

Klaus Iohannis declara, luni, ca tematica acestor cote obligatorii este pe cale sa dispara din discursul liderilor europeni, iar Romania va cauta alte metode prin care sa isi arate solidaritarea, precizand ca subiectul migratiei va fi discutat inclusiv in Parlament.

Iohannis, sefului Comisiei Europene: Romania e solidara cu UE, dar fara cote obligatorii

Presedintele a aratat ca Romania trebuie sa isi puna "foarte serios" aceasta problema, a metodelor de a gasi rezolvari la criza imigrantilor, iar subiectul va fi discutat si in CSAT, urmand sa fie facute noi precizari.

Iohannis: Spatiul Schengen nu functioneaza de facto. Vom discuta in CSAT (Video)

Intrebat daca si Parlamentul ar trebui sa aiba un cuvant de spus in privinta acestui subiect, cum au indicat lideri politici precum presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, Klaus Iohannis a aratat ca o astfel de consultare este posibila, "dar nu uzuala".

Legea votului prin corespondenta este o alta tema care ar putea fi abordata de presedinte in plenul reunit al celor doua Camere, in conditiile in care aceasta este una dintre marile restante ale actualului Legislativ.

Presedintele Iohannis a solicitat, inca din primele saptamani ale mandatului sau, ca Parlamentul sa adopte o astfel de lege. Tema a fost abordata inclusiv in discursul rostit in decembrie 2014 in fata Parlamentului, cu ocazia depunerii juramantului in calitate de presedinte, cand a anuntat ca anul 2015 trebuie sa fie un an al reformelor electorale, inclusiv in privinta diasporei.

Discursul de miercuri din Parlament este al treilea pe care il va sustine Klaus Iohannis in fata senatorilor si deputatilor, de la preluarea mandatului. Prima alocutiune a avut loc in luna februarie, cand presedintele a cerut ca pana la finalul sesiunii parlamentare sa existe o noua legislatie privind alegerile.

A doua oara, Klaus Iohannis s-a adresat Parlamentului in luna iunie, prezentand noua Strategie Nationala de Aparare. Klaus Iohannis le-a promis senatorilor si deputatilor ca va veni in fata lor la fiecare inceput de sesiune parlamentara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Iohannis discurs Parlament, #Iohannis refugiati Parlament , #presedinte