Presedintele-scriitor Iohannis si suita sa de fani au adus campania electorala la Bookfest

Sambata, 23 Mai 2015, ora 21:46
4805 citiri
Presedintele-scriitor Iohannis si suita sa de fani au adus campania electorala la Bookfest
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a dovedit prin lansarea cartii sale "Primul Pas" ca a facut trecerea de la presedinte-jucator la presedinte-scriitor, fapt remarcat inclusiv de admiratorii sai, care nu s-au ferit sa il gratuleze cu apelative pretioase, presedintele fiind comparat inclusiv cu "Micul Print".

Iohannis si-a lansat "Primul Pas", cel de-al doilea volum din cariera sa scriitoriceasca, sambata dupa-amiaza, la targul de carte Bookfest.

Fanii presedintelui Iohannis s-au adunat in numar mare la standul editurii Curtea Veche, la care a fost lansat volumul "Primul Pas", cu aproximativ o ora inaintea inceperii evenimentului. Acestia au venit sa cumpere volumul, sa il cunoasca pe presedintele Romaniei si sa ia autografe de la acesta.

Multimea l-a intampinat cu aplauze pe Klaus Iohannis, care a venit insotit la lansare de sotia sa, Carmen. Inca de la aparitia acestuia in zona standului editurii Curtea Veche s-a scandat "Bravo, Iohannis!", iar presedintele s-a indreptat zambind catre un postament pentru a fi mai usor vizibil admiratorilor sai.

La eveniment au participat si numerosi consilieri si sustinatori ai presedintelui, intre care s-au numarat Adrian Cioroianu, Andrei Muraru, Leonard Orban, Lazar Comanescu si scriitorul Iulian Tanase. Acesta din urma, alaturi de Iren Arsene, directorul editurii Curtea Veche, a si vorbit despre volumul lui Klaus Iohannis.

Iren Arsene i-a multumit lui Klaus Iohannis ca a ales cartea "ca instrument de comunicare", un "contrapunct la zarva mult prea mare" din ultimii ani de la televizor.

"E o premiera ca un presedinte in functiune, la asa scurt timp, sa vorbeasca despre propria campanie (...). Aproape ca avem in timp real o imagine despre cum a reusit Klaus Iohannis cu o campanie cu totul diferita de cea a contracandidatilor sa castige alegerile", a spus Iren Arsene.

Am avut timp de zece ani un presedinte-jucator acum avem un presedinte-scriitor

La randul sau, scriitorul Iulian Tanase - care a fost sustinut recent de PNL la presedintia Institutului Cultural Roman, pe care a pierdut-o insa in favoarea lui Radu Boroianu - a spus ca a citit cartea lui Klaus Iohannis "cu un creion rosu in mana" si l-a laudat pentru progresul de a fi presedinte-scriitor.

"Dupa ce am avut timp de zece ani un presedinte-jucator acum avem un presedinte-scriitor, mi se pare un progres", a spus Iulian Tanase, subliniind ca, daca fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu este o persoana foarte vocala, actualul presedinte este o persoana tacuta. "Lucrurile importante se fac din tacere, dintr-o stare de meditatie", a adaugat Tanase.

El a mai spus, printre altele, ca volumul "Primul Pas" este "cronica unei victorii", a unei victorii personale, dar si a unei victorii colective. "Si asta pentru ca domnul Iohannis nu putea ajunge presedinte de unul singur (...). Drumul a fost foarte greu si foarte complicat", a mai spus Iulian Tanase, precizand ca aceasta carte acopera intervalul de la depunerea candidaturii lui Klaus Iohannis la Presedintia Romaniei si pana la prima zi de exercitare a mandatului de presedinte.

Iulian Tanase a remarcat, totodata, ca in cartea lui Klaus Iohannis pot fi regasite si tot felul de aduceri aminte, "proustiene", dar si referiri emotionante la sotia presedintelui, Carmen, care umanizeaza discursul acestuia, in rest "sobru, rigid, serios".

"Dumneavoastra sunteti invocata foarte des si asta pentru ca ceea ce s-a intamplat in toamna poate a fost o nenorocire pentru familia dumneavoastra", i-a spus Iulian Tanase sotiei presedintelui.

De altfel, el a mers si mai departe, comparand momentul in care Klaus Iohannis a aflat ca a castigat alegerile cu momentul in care scriitorul Samuel Beckett a fost informat de catre sotia sa, Suzanne, ca a castigat premiul Nobel pentru literatura, aceasta din urma catalogand acest fapt ca fiind "o nenorocire" (o catastrofa - n.red.).

Desi a precizat ca volumul lui Klaus Iohannis "nu este in mod evident scris de un scriitor", Iulian Tanase a spus ca in cartea "Primul Pas" se regasesc si "exprimari plastice". El a si dat cateva exemple, intre care unul in care Klaus Iohannis face referire la contracandidatul sau, spunand ca Victor Ponta este "un personaj fara personalitate politica".

Iulian Tanase a facut referire si la o alta afirmatie din cartea lui Klaus Iohannis, respectiv: "Daca naivitatea inseamna sa tii la niste valori sau sa crezi in buna-credinta a oamenilor din jurul tau, atunci daca ne pierdem naivitatea nu mai avem chiar nicio sansa de a trai intr-o lume mai buna".

Tanase a spus ca Iohannis a spus ceva similar si in timpul unei intalniri de la Grupul pentru Dialog Social. "Ati spus asa: Eu nu vreau sa ne pierdem naivitatea, ca nu mai ramanem cu nimic. Si eu am scris atunci pe Facebook si mi s-a parut ca sunteti de pe o alta planeta. Va spun sincer, mi s-a parut ca sunteti de pe alta planeta si m-am gandit la Micul Print.

Nu sunteti chiar mic si nici print, dar, ma rog, acum paralela cu Carol I s-ar putea sa va oblige putin sa deveniti", i-a spus Iulian Tanase lui Klaus Iohannis.

A venit apoi randul lui Klaus Iohannis sa vorbeasca despre volumul "Primul Pas", al doilea dupa bestsellerul "Pas cu Pas", pe care l-a lansat in campania electorala pentru Presedintia Romaniei.

Daca in prima sa carte Klaus Iohannis vorbea despre copilarie, adolescenta, familie, precum si despre cariera sa in invatamant si politica, cel de-al doilea volum l-a dedicat in intregime campaniei electorale.

El si-a justificat lansarea noii sale carti prin faptul ca le-a promis cititorilor primului sau volum ca acesta va avea o continuare.

Iohannis si-a lansat noua carte cu multumiri pentru sotie: A blocat partea negativa a campaniei

Iohannis a spus ca aceasta campanie a avut si o parte frumoasa, respectiv oamenii, precizand, totodata, ca celor peste sase milioane de romani care l-au votat le-a fost dedicata cartea "Primul Pas".

O parte din acesti peste sase milioane de romani au venit si sambata dupa-amiaza la Bookfest pentru a-l intalni pe presedintele Iohannis si pentru a lua autografe de la acesta. De altfel, presedintele le-a si multumit ca au ales sa fie prezenti la lansarea sa de carte si sa nu se duca "la iarba verde sau la o plimbare cu prietenii".

O scriitoare din SUA, printre fani

Printre cei prezenti la lansarea cartii lui Klaus Iohannis s-a numarat si scriitoarea Simona M. Vrabiescu Kleckner, care de aproape 50 de ani locuieste in SUA. Ea a declarat ca a citit prima carte a lui Klaus Iohannis si acum, aflandu-se intr-o vizita in Romania, a profitat de ocazie pentru a participa la lasarea celui de-al doilea volum al presedintelui.

"Am citit-o pe prima pe Internet si acum am cumparat si noul volum. Cartea a fost minunata, mi-a placut foarte mult tot ce a avut de spus si politic si despre Sibiu", a spus Simona M. Vrabiescu Kleckner, precizand ca l-a votat pe Klaus Iohannis.

"Am stat si trei ore la coada in Florida, unde de obicei diaspora nu se prea inghesuia, dar in randul asta toata lumea a venit ca sa-l voteze pe Iohannis, toata lumea cu speranta ca sa vina o schimbare radicala", a afirmat aceasta.

Ea a mai spus ca este foarte mandra ca la aceeasi editura la care si-a publicat cartile Klaus Ioahnnis, Curtea Veche, au aparut si cartile sale de memorii.

In SUA, Simona M. Vrabiescu Kleckner a lucrat ca asociat curator la Biblioteca de Drept a Universitatii New York, intre 1969 si 1974, ca sefa a Bubliotecii Juridice a ONU, intre 1975 si 1986, ca sefa a Sectiei de Referinta si Bibliografie a Bibliotecii Dag Hammarskjold a ONU, intre 1986 si 1987, si ca directoare a Bibliotecii Curtii de Comert Internatonal a SUA in perioada 1987-1996.

Iohannis vrea alt bestseller

Toti admiratorii presedintelui care au venit la lansarea cartii acestuia au reusit sa obtina cate un autograf de la seful statului. De altfel, Klaus Iohannis a dat autografe timp de peste o jumatate de ora dupa lansarea cartii sale.

Desi reprezentantii editurii Curtea Veche nu au facut inca un bilant al vanzarilor cartii "Primul Pas", este de asteptat ca si aceasta sa devina un bestseller. Cartea "Primul Pas" a fost lansata intr-un tiraj de 20.000 de exemplare si poate fi cumparata la pretul de 30 de lei.

De altfel, presedintele isi doreste ca al doilea sau volum sa fie unul de succes, probabil avand ca reper prima sa carte, care a fost vanduta in peste 130.000 de exemplare.

"In definitiv, o carte se scrie si pentru a fi vanduta", dupa cum a concluzionat presedintele-scriitor Klaus Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis lansare carte BookFest , #presedinte