Pretul amatorismului. Ce optiuni mai are presedintele Iohannis

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 25 Februarie 2020, ora 07:31
25806 citiri
Pretul amatorismului. Ce optiuni mai are presedintele Iohannis

Pana la motivarea deciziei de luni a CCR privind conflictul provocat prin desemnarea premierului Orban, sunt chestiuni importante care raman deschise, motiv pentru care ambele parti au anuntat ca vor astepta motivarea.

Cert este un sigur lucru - noua confirmare a unei vechi zicale despre "gura care bate fundul".

Cel mai greu de explicat in motivarea CCR mi se pare existenta conflictului juridic de natura constitutionala, adica admisibilitatea, cat timp un real blocaj in activitatea Parlamentului nu poate fi dovedit. Deci admisibilitatea, motiv pe care banuiesc ca il invoca si cele doua voturi contrare deciziei, cel al Liviei Stanciu si cel al Siminei Tanasescu.

Pe fond, insa, dupa cum anticipam de mai multa vreme si cum explica si fostul consilier prezidental Claudiu Dinu la Europa FM, chestiunea este cu mult mai nuantata. Dispozitivul deciziei spune ca "desemnarea candidatului la functia de prim-ministru trebuie sa aiba ca scop asigurarea coagularii unei majoritati parlamentare in vederea formarii unui nou guvern".

Deci ceea ce i se reproseaza lui Iohannis este tocmai faptul ca a facut o propunere de premier nu in sensul constitutional al acestui demers, adica un nou guvern pentru tara, ci in sens invers. Altfel, e ca si cum ai cumpara bilet pentru trenul de Constanta, nu pentru a ajunge la Constanta, ci doar pentru ca vecinul tau sa nu mai prinda bilet.

Deci CCR nu a cerut o desemnare care sa aiba majoritate dovedita, ceea ce intr-adevar ar anula de plano sansa anticiptelor, ci doar una facuta in scopul real de a crea majoritate.

Desemnarea dlui Orban era constitutionala daca era facuta pentru ca dl Orban sa incerce in mod real constituirea unei majoritati pentru a obtine investitura. Dar cat timp exista o decizie a conducerii partidului care stabileste ca Guvernul nu va fi votat, e clar ca intentia nu a existat. Si daca presedintele nu stia in momentul desemnarii acest lucru, desi premierul il anuntase deja, putea sa ii retraga premierului desemnat mandatul exercitat in sens invers celui constitutional. Daca nu a facut, a asumat aceasta conduita.

Abuzul de drept, frauda la Constitutie, deturnarea normei de la menirea ei nu sunt acceptabile chiar daca scopul politic e nobil, popular. Pentru ca se creeaza un precedent care apoi poate fi folosit si in scopuri mai putin nobile.

Daca dl Orban nu tinea sa spuna tuturor ca este propus pentru vot de neincredere, ar fi fost cu mult mai greu pentru CCR sa ia aceasta decizie. De ce a facut exces de declaratii si decizii de partid? Pentru a nu se pune in pozitia politica de presedinte de partid picat de propriul partid. De ce nu a pus pe altcineva in postura de premier picat? Ca nu cumva sa treaca si el sa ramana pe dinafara.

Au ramas chestiuni esentiale in discutie pana la motivare cel putin.

1. Presedintele trebuie sa retraga mandatul dat dlui Orban sau Parlamentul trebuie sa inchida aceasta prima procedura prin vot, chiar daca desemnarea a fost neconstitutionala?

Chestiunea este esentiala pentru termenul de 60 zile pana la dizolvarea Parlamentului. Daca viitoarea propunere va fi prima, de atunci va curge termenul pentru anticipate si astfel s-ar ajunge cu ele in august-septembrie, adica ar deveni inutile.

Dispozitivul deciziei CCR ii cere presedintelui sa faca alta propunere, deci logic ar fi ca propunerea actuala sa nu mai poata ajunge la vot. Dar presedintele CCR, Valer Dorneanu, sugereaza ca nu va exista o dezlegare si, in functie de solutia aleasa, s-ar putea ajunge la o noua sesizare a CCR.

Daca presedintele nu va retrage mandatul dlui Orban, PSD - Pro Romania - ALDE nu au cum sa accepte sa voteze si ar urma o noua tergiversare pana cand, intr-adevar, iar s-ar ajunge la CCR, ceea ce ar insemna cu totul saptamani intregi de criza politica.

2. Il mai poate propune presedintele pe Ludovic Orban? Depinde ce va spune motivarea, dar dispozitivul nu pare a pune vreo interdictie in acest sens, iar Valer Dorneanu da chiar asigurari in acest sens. Singura conditie este o reala intentie de a crea majoritate. Premierul interimar spune acum ca ar incerca sa o faca.

Greu de crezut, cat timp in jurul sau s-a produs o polarizare. Ar fi cel mai probabil respins. Dupa care, daca ar fi propus din nou, la CCR s-ar ajunge exact pe ideea ca propunerea nu are sanse sa genereze majoritate si ne-am afla in ipoteza deja declarata conflict.

Deci o redesemnare se anunta posibila, dar probabil nu ar face decat sa prelungeasca criza.

Ce ar putea face presedintele in aceste conditii?

Situatia este mult complicata de apropierea coronavirusului. Nu discut aici gravitatea situatiei in sine, dar panica incepe sa se profileze. Si, de aceea, pentru public va fi greu de dus si o criza politica prelungita, inevitabila in cazurile 1 si 2 de mai sus.

Probabil ca solutia spre care presedintele va fi impins politic va fi a unui nou guvern, cu puteri depline, care sa ofere un sentiment de siguranta si control. Daca nu o va face, domnia sa si PNL vor fi mitraliati non-stop de PSD si Pro Romania, care deja au pregatit terenul, oferind solutii tentante de tip uniune nationala sau tehnocratie.

Guvern minoritar PNL nu cred ca ar mai vrea presedintele sa instaleze, pentru ca liberalii sa nu deconteze singuri momentul 1 septembrie - majorarea pensiilor, adica piatra de incercare, cea care reprezinta si principalul motiv al demersului anticipatelor.

Presedintele a respins deocamdata guvernul de uniune nationala si a atacat dur PSD, sugerand ca nu il va accepta intr-o formula de guvernare, ceea ce nici nu cred ca PSD isi doreste in acest an electoral.

Ar ramane asadar fie guvernul tehnocrat, fie un guvern majoritar PNL-USR-PMP, poate UDMR si ce s-o mai gasi, care sa imparta chestiunea pensiilor. Cel mai rau lucru cred ca ar fi mentinerea unui guvern Orban interimar, prizonier, pana la alegerile la termen.

Pe ansamblu, cred ca am asistat la o mostra dezarmanta de amatorism prin intrarea la intamplare, fara planuri de rezerva, intr-o procedura extrem de complicata si fara precedent care s-a impiedicat exact acolo unde anticipasem de la inceput ca se va impiedica, la CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#CCR desemnare Orban , #presedinte