Prima reactie a presedintelui Iohannis dupa ce Dodon a vorbit de Moldova intregita

Miercuri, 18 Ianuarie 2017, ora 14:11
10453 citiri
Prima reactie a presedintelui Iohannis dupa ce Dodon a vorbit de Moldova intregita
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Presedintele Klaus Iohannis a comentat, miercuri, recentele declaratii controversate ale liderului moldovean Igor Dodon, care a spus ca jumatate din teritoriul Romaniei de astazi apartine Moldovei.

"In Republica Moldova, am asistat la primele alegeri prezidentiale directe dupa mult timp. Reiterez asteptarea Romaniei ca noul presedinte sa actioneze conform atributiilor sale constitutionale. O spun inclusiv in lumina declaratiilor sale cele mai recente. Indiferent de acestea, Romania va continua sa sprijine drumul european al Republicii Moldova", a declarat Iohannis, cu ocazia intalnirii anuale cu sefii misiunilor diplomatice acreditati la Bucuresti.

Presedintele a afirmat ca Republica Moldova are nevoie de stabilitate si implicare "responsabila" a tuturor factorilor politici si institutionali in procesul de reforme de la Chisinau. Iohannis a reiterat sprijinul Romaniei pentru parcursul european la Republicii Moldova.

Subliniem ca Igor Dodon a aratat presei harta Moldovei istorice pe care i-a daruit-o omologul sau rus Vladimir Putin.

Dodon si-a exprimat regretul ca, in 1812, Imperiul Rus nu a anexat intregul teritoriu al Moldovei, ci s-a oprit pe Prut. "Daca Imperiul Rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldova intregita", a spus el.

Administratia Trump si NATO

Pe langa acestea, Klaus Iohannis a vorbit si despre Administratia Trump, spunand ca parteneriatul strategic dintre SUA si Romania va continua.

"Sunt convins ca Parteneriatul strategic romano-american, care in acest an implineste 20 de ani de la lansare, va continua sa se dezvolte si sa se aprofundeze. Noua administratie americana se instaleaza in acest an la Casa Alba, cu un nou presedinte, Donald Trump, caruia ii reiterez urarile de deplin succes in indeplinirea mandatului de inalta responsabilitate pentru SUA si pentru intreaga lume", a spus Iohannis.

De asemenea, Iohannis a mai spus ca NATO trebuie sa inceapa un "proces de reflectie" cu privire la relatia pe care o are cu Rusia, in contextul in care acordurile de la Minsk nu au fost respectare, anexarea ilegala a Crimeii continua, precum si militarizarea Ucrainei si a Marii Negre.

Responsabilitatea noului Guvern

Iohannis a mai precizat ca intarirea statului de drept trebuie sa continue, precum si cresterea economica, insa a subliniat responsabilitatea noului Guvern in acest efort.

"Din punct de vedere politic, Romania trebuie sa se mentina, in regiunea noastra, ca pilon de stabilitate si predictibilitate. Trebuie continuata intarirea statului de drept si trebuie pastrata stabilitatea economica, pe baza cresterii sustenabile de pana in prezent, care a fost, in 2016, din datele disponibile pana acum, cea mai mare din Uniunea Europeana - 4,8%. Subliniez responsabilitatea deosebita pe care o are, in acest sens, noul Guvern al Romaniei", a aratat seful statului.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Iohannis raspuns Dodon, #Iohannis Dodon harta, #Iohannis Trump, #Iohannis NATO , #presedinte