Profesor roman din SUA, in Financial Times: Asteptati-va la o drama politica

Vineri, 21 Noiembrie 2014, ora 11:55
101615 citiri
Profesor roman din SUA, in Financial Times: Asteptati-va la o drama politica
Foto: Adevarul

Un profesor roman care preda in Boston a scris, pentru una dintre cele mai prestigioase publicatii financiare, ca victoria lui Klaus Iohannis in alegerile prezidentiale va fi urmata de o drama politica, mai degraba decat de o transformare.

"Domnule, exceptionalismul regional al Romaniei loveste din nou: in epoca adversitatii democratice si renasterii nationaliste, aceasta tara a ales singurul sef de stat al Europei de Est care provine dintr-o minoritrate etnica si religioasa. El este de asemenea un administrator si un democrat respectat", scrie Cornel Ban, profesor asistent la Frederick S Pardee School for Global Studies, din cadrul Universitatii Boston din SUA, pentru Financial Times.

Acesta face referire la un articol din 17 noiembrie al publicatiei britanice, semnat de Andrew Byrne, care, potrivit profesorului, "arata ca noul presedinte este probabil sa-si axeze mandatul pe agende pro-business si anticoruptie".

Financial Times: Victoria lui Iohannis, rabufnirea romanilor dupa ani de coruptie si saracie

"Insa, pentru a onora asteptarile celor care s-au mobilizat la alegeri, pentru presedintele ales este imprudent sa-si reduca mandatul la aceste doua chestiuni.

Romania contemporana este in randul celor mai slabe performere ale UE in termeni de vointa Guvernului si capacitatea de a combate saracia frapanta, inegalitatea, educatia si provocarile de mediu si climatice care ii afecteaza dezvoltarea. Presedintele are puterea sa faca mai multe pentru a rezolva aceste flageluri", mai scrie profesorul de relatii internationale de la universitatea americana, care a absolvit Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, avand un doctorat obtinut la Universitatea Maryland.

Financial Times: Victoria lui Iohannis, cel mai bun eveniment politic din Europa (Video)

"Este un truism al economiei politice ca abordarea acestor probleme sociale este importanta pentru mentinerea nu doar a legitimitatii politice, ci si pentru crearea bazelor pentru prosperitatea durabila. In acest scop, combaterea coruptiei si intarirea institutiilor statului ajuta cu siguranta.

Cu toate acestea, exista dovezi covarsitoare ca fara investitii publice in aceste bunuri publice, prin finantari extensive din taxe, romanii vor ramane in continuare blocati in capcana salariilor mici, a ajutoarelor mici, plase de siguranta subtiri, educatie decrepita si sisteme de sanatate care se surpa", mai sustine Cornel Ban.

Romanii din diaspora, scrisoare deschisa pentru Klaus Iohannis: Nu v-am dat un cec in alb

"Este nerealist totusi sa ne asteptam ca Iohannis va produce efecte pe acest front", adauga profesorul, precizand ca "Guvernul social-democrat nu este nici el mai dispus sa abordeze aceste probleme".

"Tineti-va respiratia pentru o drama a coabitarii intre Iohannis si guvern, insa nu pentru o politica socioeconomica transformatoare", incheie Cornel Ban.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Klaus Iohannis Financial Times, #Iohannis drama politica, #Iohannis anti coruptie , #presedinte