Proiect urgent de tara: un presedinte adevarat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 20:02
9922 citiri
Proiect urgent de tara: un presedinte adevarat

Eu, una, nu inteleg nimic din aceasta comisie prezidentiala privind proiectul de tara. In primul rand, nu inteleg utilitatea ei in aceasta forma.

Teoretic, eu printr-un proiect de tara inteleg un obiectiv grandios, atat de important incat se distanteaza clar, este evident, este reprezentativ pentru toate etniile, toate categoriile sociale si profesionale, toate varstele. Asa cum a fost la vremea ei integrarea euro-atlantica. Nu un ceva dupa care o comisie sa scobeasca un an de zile.

Deci cred ca o comisie ar fi fost normal sa detalieze, sa traseze jaloanele concrete ale unui proiect de tara deja stabilit, care sa se impuna prin forta importantei lui. In plus, eu cred ca proiectul de tara ar fi trebuit sa reflecte viziunea presedintelui Romaniei, ales tocmai pentru aceasta viziune. Sau nu?

Eu chiar nu inteleg ce rost si ce finalitate poate avea ca 23 de oameni de pregatiri diferite si, in consecinta, cu prioritati diferite sa inceapa sa negocieze dupa criterii pe care nu le cunoastem ceea ce ar trebui sa fie clar precum cristalul.

Nu este oare de asteptat ca un economist de marca precum dl Croitoru sau dl Lazea sa aiba o alta viziune decat un sociolog ca dl Dungaciu, spre exemplu?

Unde mai pui ca ai inghesuiti acolo si reprezentantii partidelor politice, fiecare cu interesul lui, fiecare cu dorinta de a deveni vioara intai.

Avem si un reprezentant al Guvernului. Care guvern? Cel tehnocrat de acum care isi incheie mandatul sau cel care va rezulta dupa alegerile din noiembrie. Cum comisia isi va incheia lucrarile la anul, guvernul va fi reprezentat in cea mai mare perioada din functionarea ei de o persoana fara legatura cu Executivul din momentul respectiv.

Deci, da, cred ca avem nevoie de un proiect de tara asumat, mai ales in aceasta ecuatie internationala si regionala extrem de complicata, dar cred ca el ar trebui propus de presedinte, sa reflecte viziunea pentru care a fost ales, el sa fie vioara intai, miezul demersului, sa fie ulterior supus dezbaterii publice la toate nivelurile pentru ca in final, da, o comisie sa ii traseze jaloanele.

Apoi, referitor la compozitia comisiei, din start, ca principiu, nu inteleg cine i-a selectat pe reprezentantii societatii civile si pe ce criterii concrete. Seamana izbitor cu felul in care a fost facuta selectia la consultarile presedintelui cu societatea civila in noiembrie anul trecut. Lipsa totala de transparenta.

Dar daca atunci presedintele avea, pana la urma, dreptul sa discute cu cine dorea domnia sa, inclusiv cu dl Liviu Mihaiu, acum este vorba despre o comisie care va trasa, teoretic, lina rosie a viitorului Romaniei. Rosie am zis? Sper sa fie doar culoarea importantei.

Si asa, strict dupa voia si gusturile presedintelui, vedem stridente mari in comisia aceasta. Vad personalitati de marca, cu o valoare incontestabila, precum dna. prof. Gabriela Dragan, director general al Institutului European din Romania, care recent a si acordat un interviu pentru Ziare.com, dl Lazea, economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei, sau dl Croitoru, consilier pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR.

Dar vad si persoane, nepermis in opinia mea, de controversate.

De exemplu, rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, care afirma recent intr-un discurs ca "oamenii lipsiti de cultura generala si de orizont artistic, oamenii capabili sa rezolve doar probleme limitate, oamenii care nu mai au capacitatea sa compare si sa ia decizii in cunostinta de cauza alcatuiesc generatia "Google", generatia "Facebook", generatia "SMS" sau toate la un loc!", afirmatie care a starnit nu numai proteste vehemente ale celor vizati, dar si critici ale unor oameni de cultura, precum Mircea Cartarescu.

Nu stiu daca o astfel de viziune dispretuitoare fata de cei care utilizeaza noile tehnologii, in marea lor majoritate exact tinerii Romaniei, fata de tehnologiile viitorului, poate fi compatibilila cu pozitia de a trasa viitorul Romaniei printr-un proiect de tara.

Si daca tot avem in comisie un personaj atat de dispretuitor fata de generatia tanara, nu vad, macar in contrapartida, un reprezentant al tinerilor pentru care, nu-i asa?, este trasat acest proiect. Nu vad nici vreun reprezentat al diasporei.

Si in privinta profesorului Dungaciu au existat suspiciuni privind coordonarea a trei carti scrise in penitenciar de Teodor Bogdan Nicola, condamnat pentru cumparare de influenta. Numele domniei sale apare pe lista oficiala a scriitorilor din puscarii pusa la dispozitie in luna ianuarie de ministrul Justitiei. Profesorul Dungaciu a dezmintit pentru Ziare.com aceste informatii.

Exista nemultumirea ca a fost selectata o singura femeie. Daca tot intindem hora, vad domenii nereprezentate, precum sportul sau sanatatea. De ce maghiarii au reprezentanti si rromii nu au?

Cat timp nu ai criterii, oricine se poate simti nedreptatit.

Dl Cristian Pirvulescu a mai avut un proiect major, votul uninominal, care s-a dovedit un fiasco total, a produs un Parlament mamut, a eliminat castigatori pentru a valida infranti.

Prin comparatie cu el, votul pe lista pare acum o mare binecuvantare, ceea ce imi aduce aminte de un celebru banc cu introducerea si apoi scoaterea tuturor animaleleor din curte intr-o casa supraaglomerata. Poate gaseam si politologi cu un portofoliu de proiecte macar neutru, daca nu pozitiv.

Daca ma gandesc ca presedintele Iohannis a decorat si cercetati penal pentru luare de mita, controversele din noua comisie par bagatele.

Daca ma gandesc insa la importanta simbolica pe care trebuie sa o aiba aceasta comisie, cred ca in componenta ei ar fi trebuit sa fie doar persoane incontestabile moral si profesional.

In opinia mea, comisia aceasta insasi reflecta de ce presedintele are nevoie de o comisie pentru a enunta un proiect de tara. Adica lipsa de viziune.

Din toata evolutia de pana acum a domniei sale, de la inceperea mandatului, dl Iohannis pare ca nu prea stie ce sa faca cu tara aceasta, care i-a fost pusa in brate de un val urias de asteptare la nivelul caruia este departe de a se ridica, dupa acum arata scaderea drastica in sondaje dupa trecerea anului de gratie.

Si atunci face si domnia sa ce poate, comisii adica, care par a-i placea cu atat mai mult cu cat sunt mai mari. Adica gesturi stangace de imagine, precum aceasta insailare pe criterii incerte si cu utilitate incerta.

Mie mi se pare evident ca dl Iohannis nu reuseste (nu stiu cat se straduieste, dar asta e alta poveste) sa faca saltul de la un politician de provincie la un om stat. Si mai ca imi vine sa spun ca proiectul nostru de tara ar trebui sa fie in acest moment sa avem un presedinte adevarat.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#comisie prezidentiala proiect tara , #presedinte