Propune sau nu Iohannis premier de la PSD? "O sa rezolv aceasta problema foarte repede"

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 16:05
11572 citiri
Propune sau nu Iohannis premier de la PSD? "O sa rezolv aceasta problema foarte repede"
Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a evitat sa spuna, vineri, daca va nominaliza un premier din partea majoritatii parlamentare, subliniind ca majoritatea se va testa in Parlament.

Seful statului a fost solicitat de reporterul Antenei 3 sa comenteze, la sfarsitul Consiliului European de la Bruxelles, declaratia de joi potrivit careia "cine are majoritatea se stabileste prin vot in Parlament", si sa faca precizari despre viitoarea propunere de prim-ministru. Intrebat cum are de gand sa testeze majoritatea, Iohannis a raspuns, zambind:

"O sa rezolv aceasta problema foarte repede. Voi desemna o persoana si acea persoana va prezenta o lista de ministri si va merge in fata Parlamentului. Acolo se voteza, e simplu, nu e nicio complicatie. Asa se procedeaza conform Constitutiei".

La observatia ca presedintele trebuie sa tina cont de propunerea de premier a majoritatii din Parlament, seful statului a precizat: "Presedintele nu poate sa faca altceva decat sa asculte toate partile si sa traga propriile concluzii. Acelea se verifica pe real in Parlament".

Iata ce conditii pune Iohannis pentru viitorul premier si ce spune Iohannis despre ministrii demisionari

"Suntem in faza in care incercam saptamana viitoare sa construim un guvern"

Klaus Iohannis a prezentat cateva dintre subiectele discutate in cadrul Consiliului - "teme importante si interesante pentru opinia publica de acasa".

In primul rand, apararea europeana: "Aici sunt cateva chestiuni care ne intereseaza foarte mult. In cadrul acestei reuniuni, acestui Consiliu, noi am aprobat lansarea a ceva ce se numeste PESCO - o colaborare structurata in domeniul Apararii".

"Se vorbeste despre un fond de aparare, dar sa fim bine intelesi: nu vorbim despre un fond destinat achizitiei de armament sau echipamente, ci destinat cercetarii si coordonarii.

Aceste teme de cooperare in domeniul Apararii nu vin in conflict cu ce facem in NATO. Sunt chestiuni care nu tin de domeniile de care se ocupa NATO. Sunt chestiuni legate de economie, in special industria de aparare", a subliniat presedintele.

Solicitat sa lamureasca felul in care va contribui Romania, presedintele a atras atentia ca intai trebuie sa avem un guvern.

"Suntem in faza in care incercam saptamana viitoare sa construim un guvern, care va incerca apoi sa intre mai profund in aceasta tematica si va veni apoi cu proiecte fezabile. Am cerut guvernelor succesive sa se concentreze pe formule de revigorare a industriei apararii de la noi", a precizat, zambind, Iohannis.

Despre Agentia Europeana a Medicamentului: "Nu am avut impresia ca la Guvern s-au miscat foarte rapid"

Acesta a comentat si sansele pe care Romania le mai are sa gazduiasca Agentia Europeana a Medicamentului, dupa ce europarlamentarul PMP Siegfried Muresan a atras atentia ca tara noastra risca sa piarda gazduirea acestei agentii, din cauza crizei politice generate de PSD.

" (Avem - n.red.) aceleasi sanse pe care le-am avut si inainte. Nu am avut impresia ca la Guvern s-au miscat foarte rapid. Nu s-a discutat propriu-zis unde va merge o agentie sau alta.

Comisia a facut propuneri in ce priveste criteriile care trebuie luate in considerare - tehnice, de logistica, de integrare in domeniul fortei de munca. Deci ceva nesenzational. Si nu s-a discutat mai mult", a spus presedintele.

Despre Brexit: "Lucrurile deocamdata suna bine"

In ce priveste discutiile despre Brexit - chiar vineri implinindu-se un an de la referendum -, seful statului a spus ca liderii europeni au fost informati "despre felul in care au pornit negocierile - abia luni a avut loc prima runda de negocieri".

"Doamna May ne-a informat despre o abordare din partea Marii Britanii. Lucrurile deocamdata suna bine si sper sa avem rezultate destul de concrete pana in toamna acestui an.

Pe prima faza de negociere, toata lumea a acceptat ca se discuta intai teme sensibile - cetateni, bani si Irlanda si de-abia apoi se trece la o negociere paralela, care include si aspecte despre colaborarea pe viitor", a spus Iohannis.

Acesta a mai precizat ca sunt "chestiuni" care "au fost agreate de toata lumea si ne dau speranta unor negocieri fructuoase".

"Ce a propus doamna May despre europenii rezidenti in Marea Britanie e un inceput bun", a mai spus presedintele.

Nu in ultimul rand, in cadrul Consiliului European s-a discutat si despre prelungirea sanctiunilor impuse Rusiei: "Nu s-a discutat in contradictoriu, toata lumea a fost de acord ca ele trebuie prelungite".

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Iohannis propunere premier, #Klaus Iohannis Guvern, #Iohannis fond aparare UE, #Iohannis Agentia Europeana Medicament, #Iohannis discutii Brexit , #presedinte
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Poza schmit
schmit
rank 5
DA prpunne de la PSD....Pe Grindeanu :))))))))))))))