Punctul pierdut de Iohannis cu MRU (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 01 Iulie 2015, ora 08:37
14974 citiri
Punctul pierdut de Iohannis cu MRU (Opinii)
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Klaus Iohannis, presedintele in care isi pusesera speranta un numar record de romani, a apelat la generalul de cariera Gabriel Oprea pentru a-l reinstala in functia de sef al SIE pe Mihai Razvan Ungureanu.

Ce castig ar putea vedea aici cineva cat de cat atent la viata politica romaneasca din ultimii ani e un mister care personal imi scapa.

Inteleg, totusi, de la cei care sunt orbiti de flama mutarii lui Iohannis ca apelul la solutia imorala - Gabriel Oprea - pentru reinstalarea unui personaj politic, in opinia mea, mediocru in fruntea SIE ar fi un succes urias, intrucat ar fi un prim pas spre debarcarea de la putere a lui Victor Ponta.

Dincolo de faptul ca asta inseamna consolidarea legaturii cu partidul garnizoana condus de Gabriel Oprea, cred ca pana si Victor Ponta stie ca zilele de premier ii sunt numarate.

Si daca Ponta mediteaza cum sa se retraga astfel incat sa scoata din iesirea sa de la guvernare cat mai mult capital politic in viitor, de ce ii ofera presedintele impreuna cu PNL toate motivele pentru o victimizare completa, de unde sa poata acuza dorinta lui Klaus Iohannis de a pune mana in chip absolut pe toata puterea din Romania? Greu de gasit un raspuns rezonabil si rational.

Asadar, pentru ce atata freamat? De ce a pus Klaus Iohannis atat de mult in joc, riscandu-si imaginea de presedinte care face o altfel de politica?

A castigat sefia unui serviciu secret, care nici macar nu e comparabil ca importanta cu SRI, dar sunt convins ca a pierdut "punctul" din motto-ul sau preferat, ramanand doar cu nu se mai stie acum care "capat".

Nu cred ca intamplator, inainte de votul din Parlament, in presa a aparut interviul din Financial Times in care presedintele ii cerea din nou demisia lui Victor Ponta.

Dupa anuntarea rezultatului la votul pentru Ungureanu, Alina Gorghiu, copresedintele PNL, declara ca in Parlament exista o majoritate care in viitor va fi folosita pentru o motiune de cenzura.

Pasind sincron cu presedintele pe acest drum, liderii PNL si Klaus Iohannis batatoresc sperantele celor care abia asteapta sa-l vada dat jos pe Victor Ponta si in locul sau instalat imediat Guvernul PNL.

Doar din acest unghi votul pentru sefia SIE poate fi privit ca un succes si compromisul Oprea-MRU trecut cu vederea.

Dar daca asta e planul pentru care mutarea cu MRU e anuntata ca un urias succes, atunci proverbiala cumpatare a presedintelui se dovedeste a fi doar un mit. Intrucat un PSD trimis in Opozitie IN ACEST MOD, cu un an inainte de alegerile locale si parlamentare din 2016, cred ca inseamna sa cresti necontrolat sansele social-democratilor de a reveni la guvernare.

In cazul in care nu exista un astfel de plan din partea lui Iohannis si PNL de a intra la guvernare inainte de alegeri, atunci presedintele si-a erodat inutil din incredere si imagine, zic eu.

Cu atat mai grav cu cat momentul a fost fructificat foarte bine de catre propaganda PSD pentru a reaminti cine este si ce a facut omul pentru a carui re-numire la sefia SIE Klaus Iohannis a consumat atat de multe resurse.

Iar in cazul in care calculele lui Klaus Iohannis se reduc doar la castigarea sefiei Serviciului de Informatii Externe prin numirea unui om de incredere, semnalul e la fel de prost. Inseamna ca avem un presedinte orbit de dorinta de a acapara putere, iar pentru asta e gata sa sacrifice orice si, sa nu isi faca nimeni iluzii, pe oricine.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Iohannis victorie MRU PSD, #Iohannis MRU sef SIE, #Iohannis coalitie Oprea MRU , #presedinte