Punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 21 Iulie 2015, ora 06:54
14747 citiri
Punerea sub acuzare a lui Klaus Iohannis

Adie ca un zvon de vara care vrea sa sparga plictiseala caniculei vorba ca de ce nu ar putea fi, la o adica, acuzat presedintele ca reprezinta interesele strainilor mai intai decat pe cele nationale.

Ideea a fost azvarlita pe piata media de Ponta ca raspuns la cererea de reexaminare formulata de Klaus Iohannis legii Codului Fiscal votata aproape in unanimitate de Parlament.

Fiind vara si cald, sesiune de vacante si concedii, razboiul politic s-a aprins imediat in lipsa de altceva mai bun. Spre deosebire de alte motive de scandal, acesta poate fi usor determinat in timp. S-a declansat dupa ce Klaus Iohannis a surprins pe toata lumea, dar mai cu seama pe presupusul sau partener politic - PNL -, retrimitand Parlamentului Codul Fiscal.

Acuzatia aruncata in doi peri de premier a fost rostogolita de aparatul sau de propaganda pana la capat, mai mult sau mai putin cu semnul intrebarii - a tradat sau nu Klaus Iohannis interesul national cand a refuzat Codul Fiscal care promite prosperitate?

Oricate dovezi ar aduce fanaticii lui Ponta in sustinerea acuzatiei, faptele indica o alta poveste. Daca Iohannis este astazi avocatul Troicii si al mantrei austeritatii difuzata de la Berlin, atunci Victor Ponta a facut in calitate de premier tot ce a fost nevoie si cerut de catre aceleasi foruri financiare si politice internationale pentru a ne mentine cuminti in filosofia de dezvoltare conceputa de FMI, CE si BCE pentru tarile din spatiul excomunist.

Asadar, nu cred ca Victor Ponta are astfel vreo urma de credibilitate si autoritate morala sau politica sa formuleze o asemenea acuzatie impotriva lui Klaus Iohannis, pentru simplul motiv ca el insusi a facut acelasi lucru de fiecare data cand a fost nevoie.

Cum in acest Cod Fiscal nu exista nicio urma de masuri care sa poate fi considerate de stanga, obsesia cu care PSD se leaga de acest proiect mi se pare paguboasa din toate punctele de vedere. Cam atat dinspre tabara lui Victor Ponta pe acest subiect.

Altfel, fanatismul cu care Ponta s-a legat de acest Cod Fiscal mie imi tradeaza disperarea unui politician cu jumatate de picior in groapa. In dorinta de a se agata de orice ii vine la mana, a avut norocul sa primeasca pleasca retrimiterii Codului Fiscal la Parlament.

Lasandu-l pe Ponta sa se zbata in propria plasa, daca vrem sa ne amuzam sau sa ne ingrozim cu adevarat, e de ajuns sa aruncam un ochi catre liberali. Nu il punem sub acuzarea de tradare, dar totusi cum sa explicam gestul lui Iohannis privit prin ochii unui penelist? Ce si-o fi spus dupa ce a votat in Parlament "pentru" si aude de la Cotroceni ca de fapt e "NU"?

Inteleptii care s-au pliat mai rapid pe mesajul presedintelui ii vor explica de ce e bine "Nu" si e rau "Da", cum un singur om poate sa fie mai lucid decat un partid infierbantat de spiritul populist si cum, in general, Iohannis face un alt fel de politica, unul cu adevarat pe litera si spiritul Constitutiei unde presedintele este deasupra partidelor si desprins interesele lor complice.

Ar fi perfect daca nu ar fi exagerat si ipocrit. Un presedinte nu are cum sa isi duca la implinire nici macar o singura idee din proiectul de candidat daca nu formeaza o alianta cu un partid sau coalitie impreuna cu care sa isi puna in aplicare o parte din promisiunile cu care a cucerit electoratul.

Din acest punct de vedere, a spune acum ca Iohannis nu are nicio treaba cu PNL e ca si cum s-ar autosuspenda din functia de presedinte. Sau ar insemna sa isi renege propriile cuvinte din propozitia - "vreau Guvernul meu PNL".

Daca ne intrebam in ce consta "politica altfel" a lui Iohannis si privim putin in trecut, pe cand Traian Basescu ocupa Cotroceniul, trebuie sa recunoastem ca exista un progres. Inainte, presedintele discuta macar cu unii de prin PDL incercand sa convinga partidul de ce e bine sa faca asa cum vrea el.

Astazi, Iohannis ii anunta printr-un comunicat ca nu e bine cum au facut si trebuie sa fie ceva mai intelepti, mai moderati si, daca se poate, mai austeri. Un model infiorator daca e sa ni-l imaginam cum ar functiona in momentul in care PNL se va afla la guvernare si va avea majoritatea in Parlament.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Klaus Iohannis retrimitere Cod Fiscal, #POnta Iohannis tradare interese straine, #Iohannis PNL program guvernare , #presedinte