Razboiul serviciilor, pleasca lui Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 09:13
9576 citiri
Razboiul serviciilor, pleasca lui Iohannis

Recunosc, nu ma asteptam ca presedintele sa-si strice zenul de zi cu zi pentru a le raspunde celor care-i prezic un final de mandat inainte de termen.

Mai ales ca nu e deloc clar la cine se refera, fiind greu detectabila astazi vreo astfel de intentie printre politicienii prea ocupati sa-si salveze propriul viitor.

Dar e bine de stiut ca nu are nici cel mai mic gand sa plece de la Cotroceni inainte de vreme, cu atat mai mult cu cat personal mi-a lasat mereu impresia ca ar fi gata sa renunte bucuros, in cazul in care ca va ajunge in situatia in care Traian Basescu s-a aflat de doua ori - in 2007 si 2012.

Vestea buna pentru presedinte - daca e preocupat de prabusirea din sondaje, daca e speriat ca partidul "sau", PNL, nu se stie cum va supravietui celor doua randuri de alegeri si e tot mai incert ca va fi in stare sa-i furnizeze un Guvern care sa-i fie pe plac - este chiar turnura pe care a luat-o viata politica si mai ales neasteptatul razboi iscat intre institutiile de forta ale statului.

Presedintelui Iohannis i-a aparut la orizont o sansa pe care e greu de crezut ca cineva ar fi putut sa o preveda pana acum. Ocazia este razboiul si haosul in care au inceput sa se scufunde, deopotriva, serviciile secrete si institutiile de forta de care tot mai multa lume se teme ca au preluat deja conducerea tarii.

Sansa lui Iohannis este sa faca ordine intre prea multele servicii secrete care au ajuns sa fie atat de umflate, din punctul de vedere al personalului, al fortei si bugetelor care le cresc de la an la an, incat dau pe dinafara si ajung sa nu se mai inteleaga intre ele.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns noul scandal al acoperitilor, declansat in PSD si apoi extins la PNL, ca orice dezbatere din spatiul public sa-si piarda sensul si sa riste sa dinamiteze o noua campanie electorala, conflictul iscat intre DNA si SIE ar trebui sa-i convinga pe toti ca asa nu se mai poate.

Nu ca nu ne-am permite sa fim in continuare tara cu cele mai multe servicii secrete si cei mai multi agenti speciali la 100.000 de locuitori. Sau ca nu se mai poate sa fim singurul loc unde nimeni (public) nu stie cati angajati are SIE, cati acoperiti sunt la SRI, ce personal are serviciul secret al Armatei si tot asa pana la cel de-al saptelea.

Ori ca nu mai avem mult si o sa devenim o tara de acoperiti in care fiecare il suspecteaza pe celalalt ca e un ascuns al cine stie cui. Lasate sa se dezvolte in mod natural asa cum au facut-o pana acum, in baza legislatiei care intretine si favorizeaza clar obscurul in care au prosperat dincolo de orice limita, razboaie precum cel dintre DNA si Serviciul de Informatii Externe nu vor mai fi in viitor un accident, ci risca sa devina o norma si obisnuinta.

Sansa presedintelui sta in legile securitatii, pentru care a purtat deja o prima runda de consultari cu partidele. Nu atat in primul pachet de legi, cele care privesc legea de combatere a terorismului, cartele prepay si cybersecurity, care sunt aproape finalizate si urmeaza sa fie adoptate, probabil anul acesta.

Pleasca vine din cel de-al doilea pachet de legi care ar trebui sa inlocuiasca legislatia securitatii nationale din prezent, total depasita de vremuri, si care ar trebui sa fie gata undeva in 2017. Adica in noua legislatura care se va forma dupa alegerile parlamentare din toamna.

Aceste legi ar trebui sa modernizeze in sfarsit serviciile secrete, sa le puna in acord, sa le coordoneze eficient si, deloc in ultimul rand, sa ofere minima transparenta care sa ne scoata din randul tarilor primitive unde toti isi explica orice exclusiv prin apelul la teorii conspirationiste.

Daca serviciile secrete nu vor fi deturnate dinspre fundatura spre care imping societatea, isteria si paranoia care deocamdata afecteaza doar la suprafata vor cuprinde in cazul unei crize majore intreaga societate. Aceasta formula simpla e cunoscuta de altfel perfect de democratiile care sustin intarirea serviciilor si institutiilor de forta.

Primul semn ca Iohannis a sesizat ocazia pitita in cel de-la doilea pachet de legi care ar trebui sa reaseze institutiile care se ocupa de securitatea nationala e mana pe care a intins-o alesilor care se angajeaza sa lucreze la elaborarea lor:

"Acest demers are cateva avantaje certe care au fost intelese si acceptate de toata lumea. In aceasta comisie speciala, de buna seama, partidele vor trimite oameni care se pricep sa discute domeniul securitatii nationale. Acesti oameni sunt, cu siguranta, vor fi dintre aceia care cu mare probabilitate se vor gasi pe listele viitorului Parlament. In acest fel avem o mare sansa de a rezolva doua lucruri: profesionalizarea parlamentarilor care se ocupa de legile securitatii nationale si crearea unei continuitati de la acest Parlament la urmatorul Parlament, fiindca, o mare parte, probabil, din parlamentarii care vor incepe in aceasta toamna sa lucreze pe pachetul de legi se va regasi si in Parlamentul care se va constitui dupa alegeri."

Aceasta propunere facuta de Iohannis partidelor in urma cu o luna si putin, la finalul consultarilor de la Cotroceni, pare astazi mult mai interesanta si infinit mai bine tintita decat a sunat initial.

Inflamarea spatiului public de acoperiti si razboaie precum cel dintre DNA si SIE sau dintre CCR si SRI nu fac decat sa pregateasca terenul pentru ca tema reformarii lor sa poata fi preluata cu succes de o forta politica.

Singura necunoscuta pare sa fie cum va reusi Iohannis sa se cupleze cu valul politic din care ar putea sa-si relanseze mandatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
#Iohannis razboi SIE DNA, #lege securitate nationala Iohannis , #presedinte