Ziare.com

Reactia lui Iohannis dupa vandalizarea cimitirului evreiesc din Husi

Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 13:29

   

Reactia lui Iohannis dupa vandalizarea cimitirului evreiesc din Husi
Presedintele Klaus Iohannis cere autoritatilor competente sa actioneze cu fermitate privind cazurile cu caracter antisemit. Apelul are loc in contextul in care cimitirul evreiesc din Husi, Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distruse.

"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, isi exprima ingrijorarea cu privire la faptul ca in ultima perioada, la nivel national, au fost semnalate o serie de actiuni si manifestari provocatoare cu caracter antisemit, care aduc atingere securitatii cetatenilor romani si patrimoniului cultural, precum si valorilor si principiilor asumate de statul roman.

Presedintele Romaniei solicita autoritatilor competente sa actioneze cu fermitate in vederea solutionarii acestor cazuri de incalcare a legislatiei in domeniu, prin identificarea si sanctionarea celor care se fac vinovati de actiuni si manifestari antisemite", transmite Administratia Prezidentiala prin intermediul unui comunicat de presa.

Seful statului condamna actiunile si manifestarile antisemite "care incita la ura si violenta impotriva evreilor si ramane un sutinator ferm al valorilor europene".

"Romania s-a remarcat drept un model de succes la nivel regional in ceea ce priveste prezervarea memoriei Holocaustului, asumarea corecta a trecutului, combaterea antisemitismului, negationismului, xenofobiei, urii, rasismului, populismului si descurajarea discursului instigator la ura. Presedintele Klaus Iohannis considera ca nu trebuie sa permitem ca aceste progrese inregistrate de tara noastra sa fie umbrite de actiuni prin care sunt popularizate simboluri cu tenta fascista si xenofoba, de afirmare a unor idei cu vadit continut discriminatoriu sau asumate de ideologia nazista, de profanare a cimitirelor evreiesti sau de acte de vandalism asupra cladirilor sau obiectivelor de patrimoniu apartinand comunitatii evreiesti.

Presedintele Romaniei condamna aceste actiuni si manifestari antisemite care incita la ura si violenta impotriva evreilor si ramane un sutinator ferm al valorilor europene. Toleranta, respectul fata de drepturile omului, solidaritatea, onorarea victimelor Holocaustului, atasamentul fata de principiile democratice si ale statului de drept reprezinta solutiile eficiente pentru contracararea valului de antisemitism si revizionism care ameninta Europa.

Presedintele Klaus Iohannis reaminteste, totodata, ca Romania acorda o importanta deosebita apararii acestor valori, obiectiv care face parte din prioritatile Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene.

Presedintele Romaniei considera ca asigurarea securitatii tuturor cetatenilor romani si protejarea patrimoniului cultural national reprezinta fundamente ale pacii sociale. Respectarea cadrului legal existent privind combaterea antisemitismului, promovarea educatiei despre Holocaust si consolidarea valorilor si principiilor europene trebuie sa ramana, in continuare, prioritare pentru statul roman", mai arata Presedintia.

Amintim ca, miercuri, cimitirul evreiesc din Husi, judetul Vaslui, a fost vandalizat, peste 70 de monumente funerare fiind distrus.

Amintim si ca anul trecut, casa memoriala din orasul Sighetu Marmatiei a scriitorului american de origine romana Elie Wiesel a fost vandalizata, pe peretii exteriori fiind scrise mesaje antisemite.

Cu un rosu intens, pe imobilul din Sighetu Marmatiei a fost scris "WC public antisemit pedofil", "Nazi jidanu zace in iad cu Hitler" si "M... Merkel plus Trump si Putin".


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre Iohannis morminte evreiesti distruse
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4382 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor