Reset cere presedintelui Iohannis demiterea ambasadorului Dan Mihalache pentru sprijinul acordat Rovanei Plumb

Luni, 16 Septembrie 2019, ora 13:08
6834 citiri
Reset cere presedintelui Iohannis demiterea ambasadorului Dan Mihalache pentru sprijinul acordat Rovanei Plumb
Foto: Arhiva Facebook/ Reset

Grupul civic Reset a transmis o scrisoare deschisa presedintelui Klaus Iohannis in care ii solicita demiterea ambasadorului Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Dan Mihalache.

Motivul invocat de cei de la Reset: declaratiile nepotrivite pentru functia pe care o detine, in contextul in care Dan Mihalache a cerut partidelor politice sa o sustina pe Rovana Plumb pentru functia de comisar european din partea Romaniei.

Dan Mihalache le cere partidelor sa o sustina pe Rovana Plumb pentru CE. Cei doi au lucrat impreuna pe vremea lui Nastase

"Nu este prima data cand Dan Mihalache face declaratii nepotrivite pentru functia pe care o detine. Parcursul sau profesional si politic este presarat cu importante apostazii politice si ideologice: a facut parte din FSN, stramosul PSD si urmasul de seama al Partidului Comunist, iar cand nu a mai prins locuri pe lista a fost recuperat de catre PNL, pentru a deveni apoi consilierul presedintelui Iohannis.

Din aceasta pozitie, a facut declaratii care l-au fortat pe presedintele Klaus Iohannis sa renunte la serviciile sale de consilier.

Ajuns ambasador al Romaniei in Regatul Unit, acesta nu si-a uitat vechii prieteni de partid, printre care Rovana Plumb, careia s-a gandit sa ii faca putin lobby in contextul nominalizarii acesteia pentru functia de comisar european.

Numai ca Statutul corpului diplomatic interzice 'manifestarea in public a convingerilor politice si [...] propaganda prin orice alte mijloace sau alte activitati in favoarea unui candidat independent pentru functii publice, conform Legii 269/2003'", sustine Reset intr-un comunicat remis luni.

Grupul civic noteaza ca acum seful statului are "ocazia de a lua o pozitie ferma si fara echivoc fata de anumite comportamente si atitudini discutabile ale unor persoane cu functii publice care au 'contribuit' la criza de imagine si de incredere a celor mai importante institutii din statul roman".

"Dincolo de faptul ca un diplomat exclude criteriile competentei si profesionalismului, necesare postului de comisar european, care pot reprezenta o garantie a crearii unei bune imagini a Romaniei in Uniunea Europeana si in lume, grupul civic Reset considera ca declaratia dlui ambasador are vadite conotatii politice, fapt care incalca legea 269/17 iunie 2003 privind statutul Corpului Diplomatic si consular al Romaniei.

Un ambasador nu are dreptul sa-si prezinte public optiunile politice si nici sa sustina un candidat numit politic pentru o functie publica. Un ambasador trebuie sa reprezinte un model de conduita exemplara si de respectare a regulilor. Interventia sa intr-o dezbatere publica de numire a dnei Rovana Plumb in functia de comisar european pentru Transport din partea Romaniei este total neavenita, in conditiile in care este vorba de o propunere politica", se arata, printre altele, in document.

Amintim ca ambasadorul Romaniei in Marea Britanie, Dan Mihalache, a intervenit in mod surprinzator in dezbaterea publica privind desemnarea Rovanei Plumb drept comisar european din partea Romaniei, cerandu-le partidelor sa o sustina, pe motiv ca altfel "riscam sa fim penibili". Mihalache si Plumb au lucrat impreuna in conducerea PSD, pe vremea lui Adrian Nastase.

"Nu are rost sa ne facem de ras contestandu-l pe cel care ne va reprezenta in Comisia Europeana", a declarat Dan Mihalache pentru Hotnews.ro, dupa ce presedintele-ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat oficial ca a acceptat-o pe Rovana Plumb drept propunere a Guvernului Dancila pentru locul de comisar european ce ii revine Romaniei, iar Opozitia a lansat atacuri dure, anuntand ca nu o va sustine in Parlamentul European.

Citeste mai multe despre:

Dan Mihalache a adus si o serie de argumente, sustinand ca "a fi comisar european nu e un concurs de competente sau aptitudini", ci doar o chestiune de negociere politica.

"Competentele sunt asigurate de comisie, important la nominalizare e ca acel comisar sa aiba o viziune. E o chestiune de negociere politica care se poarta la nivelul statelor. De aceea as recomanda tuturor partidelor sa extraga aceasta chestiune din disputa politica interna si sa sustina comisarul desemnat din partea Romaniei", a explicat Dan Mihalache pentru sursa citata.

Pozitia ambasadorului roman la Londra a surprins mai ales pentru ca vine in contradictie flagranta cu opinia presedintelui Klaus Iohannis, al carui sef de cancelarie a fost timp de doi ani, la Palatul Cotroceni, si cu pozitia PNL, partidul din care provine. De altfel, Dan Mihalache a fost numit ambasador chiar de actualul sef al statului, iar acesta nu a fost de acord cu nominalizarea Rovanei Plumb.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#reset scrisoare deschisa Iohannis, #Dan Mihalache Rovana Plumb , #presedinte