Romanii din diaspora, scrisoare deschisa pentru Klaus Iohannis: Nu v-am dat un cec in alb

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 13:37
16164 citiri
Romanii din diaspora, scrisoare deschisa pentru Klaus Iohannis: Nu v-am dat un cec in alb
Foto: Ziare.com

Mai multe grupuri de romani din diaspora au adresat o scrisoare deschisa catre presedintele ales Klaus Iohannis, caruia ii transmis ca nu i-au oferit "un cec in alb" si pe care il invita de la 1 Decembrie la Bruxelles, sa celebreze Ziua Nationala a Romaniei alaturi de romanii din strainatate.

"Noi, diaspora Unita, suntem constienti de ecoul pe care dorinta de a schimba vechiul mod de a face politica l-a avut in constiinta oamenilor din tara: suntem, de fapt, exponentii si catalizatorul acestei dorinte, cat si culoarul prin care ea a ajuns la cei de acasa. Acestia s-au mobilizat exemplar la vot, din solidaritate cu cei al caror vot a fost obstructionat de catre autoritatile neputincioase sau rauvoitoare", se arata in scrisoarea remisa Ziare.com.

CE are incredere ca autoritatile de la Bucuresti vor rezolva plangerile privind votul diasporei

Semnatarii subliniaza ca romanilor din strainate le-au fost incalcate drepturile fundamentale, precum cel de a vota.

"Romanii din diaspora nu va incredinteaza un cec in alb: dimpotriva, romanii au ales, pe 16 noiembrie 2014, un presedinte de la care se asteapta sa respecte, in primul rand, Constitutia si legile tarii si care sa reaseze tara noastra acolo unde ii este locul, printre natiunile demne si respectate ale acestei lumi; o tara care nu isi pune pe tava, tuturor corporatiilor, resursele si care nu este un stat furnizor de materie prima si mana de lucru ieftina. De aceea, sperantele si asteptarile noastre se indreapta catre dumneavoastra", ii mai scriu romanii din strainatate lui Klaus Iohannis.

Acesta spus ca asteapta de la noul sef de stat sa nu mai fie "un presedinte jucator", ci sa fie un moderator intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

"Cei aproape 400.000 de romani care au reusit sa voteze in strainatate asteapta primele semne ca tara noastra va reveni la normalitate, pentru a se putea intoarce acasa si a putea contribui, din interior, la ridicarea si bunastarea ei", continua scrisoarea.

Cum a votat diaspora: 378.811 alegatori, cei mai multi in Italia, Spania si R. Moldova

In document, romanii din afara mentioneaza ca saluta respingerea legii gratierii si amnistiei, insa cer tragerea la raspundere a celor responsabili de organizarea dezastruoasa a alegerilor.

"Pe plan extern, speram sa avem in dvs. un reprezentant demn al Romaniei in ceea ce priveste tratatele internationale semnate in numele tarii, un lider care sa o reprezinte cu cinste si demnitate la intalnirile internationale. Asteptam un presedinte care sa trateze de la egal la egal cu omologii sai din alte tari si care sa iasa, prin demnitate, din tiparul stabilit in ultimii 25 de ani, acela de lipsa de demnitate in fata marilor puteri. Trebuie sa fiti primul care, prin exemplul personal, sa redea demnitatea si constiinta de sine romanilor", continua scrisoarea.

Invitatie de 1 Decembrie

Pentru a marca faptul ca Romania merge catre normalitate si ca "incepem procesul de vindecare a tarii si pentru a arata ca veti fi presedintele tuturor romanilor", romanii din diaspora il invita pe Iohannis, de 1 Decembrie, la Bruxelles, inima Europei, unde va avea loc o reuniune a romanilor din mai multe orase ale Europei, pentru a sarbatori Ziua Nationala.

"Va invitam, asadar, la Bruxelles, pe 1 Decembrie, pentru a va felicita personal pentru rezultatul alegerilor si pentru a va convinge de angajamentul constant al diasporei pentru Romania, o Romanie in care sa ne dorim sa ne intoarcem si de care sa fim mandri in afara", conchide scrisoarea.

Documentul este semnat de mai multe organizatii ale romanilor din afara, printre care Grupul Diaspora Franta Solidara cu Romania, Romanii din Italia impotriva exploatarii gazelor de sist Milano, Romanian Community of Ireland - Dublin, Grupul Informal Rosia Montana Paris, Save Rosia Montana New York, Romanii din Italia pentru Rosia Montana, Salvemos Rosia Montana Madrid, Save Rosia Montana UK, Save Rosia Montana New York, Vienna Against Fracking, Initiativa pentru Democratie Directa Goteborg, Initiativa pentru Democratie Directa Stockholm, Grupul Diaspora, Romanii in Nordrhein-Westfales, Grupul informal Dacia Libera Paris, Environmental and Social Change (ESC) Londra.

D.R.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#diaspora scrisoare Iohannis, #vot diaspora prezidentiale, #diaspora scrisoare deschisa Iohannis , #presedinte