Seful Cancelariei lui Iohannis: Exista si motive de optimism. In Romania se poate reconstrui

Sambata, 08 August 2015, ora 20:34
4303 citiri
Seful Cancelariei lui Iohannis: Exista si motive de optimism. In Romania se poate reconstrui
Foto: Arhiva Ziare.com

Consilierul prezidential Dan Mihalache, seful Cancelariei Presedintelui Romaniei, a afirmat sambata, la Festivalul Saptamana Haferland de la Crit (judetul Brasov), ca in Romania se pot "reconstrui nu doar monumente, ci si solidaritati, spiritul comunitar, chiar o societate".

El s-a aratat impresionat de buna intelegere intre cei 1.500 de participanti la eveniment - turisti, romani, straini, sasi emigrati si intorsi acasa, svabi, unguri, toti reuniti cu bucuria de a se revedea in regiunea denumita candva Tara Ovazului (Haferland).

"Exista si in Romania motive de optimism. Si faptul ca noi suntem astazi aici, oameni atat de diversi, (...) arata ca in Romania se poate reconstrui (...) si ca exista dorinta de a reconstrui nu doar biserici, nu doar monumente, ceea ce e foarte important, ci de a reconstrui solidaritati, de a reconstrui spirit comunitar, de a reconstrui relatii dintre oameni care trec dincolo de un beneficiu, de un profit. Faptul ca exista fundatii precum Fundatia Michael Schmidt, Fundatia Peter Maffay, Fundatia Tabaluga, Fundatia Mihai Eminescu Trust, Fundatia ADEPT si altele arata ca exista totusi o unitate de a recladi, de a reconstrui o societate", a spus Dan Mihalache.

Acesta a mai spus ca reducerea numarului de etnici germani din Romania din ultimii ani inseamna si "scaderea aportului comunitatii sasesti in ceea ce inseamna diversitatea culturala" a tarii noastre.

Acelasi optimism privind insemnatatea organizarii acestui festival a fost impartasit si de ministrul Educatiei Nationale, Sorin Cimpeanu, si de deputatul Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag.

Ministrul Educatiei Nationale si senatorul Ecaterina Andronescu, presedintele Comisiei de Educatie a Senatului Romaniei, au subliniat importanta invatamantului in limba germana din tara noastra.

"Sustinerea invatamantului in limba germana se va face pe singurele trei cai posibile si legale: posturi didactice si didactic auxiliare finantabile (eventual si nedidactic, daca va fi nevoie), sprijin pentru infrastructura scoli si gradinite si sprijin pentru Centrul de formare continua in limba germana din municipiul Medias (judetul Sibiu). In functie de necesitati si solicitari, acest sprijin va putea fi cuantificat", a explicat ministrul Sorin Cimpeanu.

Ecaterina Andronescu a tinut sa-i decerneze o diploma lui Michael Schmidt, in semn de apreciere pentru organizarea festivalului Saptamana Haferland.

Deputatul Bernd Fabritius, primul sas din Transilvania ales in Bundestag, si-a manifestat dorinta ca ecumenismul sa fie prezent tot mai mult in Romania, apreciind ca fiind un exemplu pozitiv slujba oficiata sambata, in biserica fortificata din Crit, de catre doi preoti ortodocsi si episcopul Bisericii Evanghelice C.A. din Romania, Reinhardt Guib.

Printre participantii la "Saptamana Haferland" s-au mai numarat Paul Porr, presedintele Forumului Democrat al Germanilor din Romania, ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucuresti, Werner Hans Lauk, si senatorul Ilie Nastase cu sotia sa, Brigitte Sfat.

La Crit au fost prezenti sambata aproximativ 1.500 de participanti - turisti, dar mai ales sasi ardeleni, multi veniti in vacanta din Germania, unde au emigrat.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Dan Mihalache germani construit Romania , #presedinte