Trei luni cu Iohannis presedinte - degeaba faci lucrul bine daca il comunici prost (Opinii)

Sambata, 21 Martie 2015, ora 18:31
21487 citiri
Trei luni cu Iohannis presedinte - degeaba faci lucrul bine daca il comunici prost (Opinii)
Foto: Ziare.com

In urma cu 3 luni Klaus Iohannis depunea juramantul de investitura in functia de presedinte al Romaniei. Fusese votat de un numar impresionant de romani, atat din tara, cat si din strainatate.

Multi l-au privit pe Iohannis drept omul providential - in bunul spirit romanesc care mereu a simtit nevoia de un personaj divin care sa rezolve toate problemele.

Dupa 3 luni de la investitura, privind atent la activitatea sa din acest timp, am conturat o schita a profilului de presedinte al lui Klaus Iohannis - comunicator slab, preocupat mai mult de protocol decat de mesajul care ajunge la cei pe care ii reprezinta - romanii.

Dar sa le luam pe rand. In tot acest timp, in numeroasele vizite externe pe care le-a intreprins, in discursurile din tara, dar si in interviurile acordate, seful statului a avut, in opinia mea, un singur moment de stralucire, la Berlin.

Atunci, in conferinta comuna cu Angela Merkel, presedintele a raspuns liber, direct si transant unei intrebari pusa pe un ton nu tocmai prietenos de un jurnalist german in legatura cu masurile pentru stoparea fluxului de imigranti saraci din Romania.

Sigur pe el, Iohannis i-a vorbit intai in germana: "O sa raspund in limba romana, insa, daca nu este foarte clar, va rog sa intrebati din nou". Dupa care i-a explicat punctual, acompaniat de miscarile aprobatoare din cap ale Angelei Merkel, de ce migratia fortei de munca din Romania este un beneficiu pentru Germania, iar migratia saraciei de care se leaga atat de mult este, ca procent, mult sub migratia celor calificati, care aduc valoare tarii in care se stabilesc.

In rest, presedintele ne-a obsinuit cu discursuri seci, cu mesaj general, ce par scrise dinainte ca evenimentul despre care vorbeste sa fi avut loc, fara luari de pozitie transante. Inclusiv cel de la conferinta cu Merkel s-a inscris in aceeasi linie, diferenta facand-o intrebarile.

Insa principalele idei pe care presedintele le repeta mai obsesiv decat spunea Basescu in primul mandat "sa traiti bine" sunt ca el doreste "Romania lucrului bine facut", dar ca acest "proiect" nu se poate realiza de azi pe maine, ci in timp, consolidat, "pas cu pas".

Un episod amuzant, dar edificator in acest sens, s-a petrecut la Chisinau cand, dupa ce Iohannis a tinut un discurs de peste 20 de minute in care a vorbit despre UE, cooperarea si relatiile dintre Romania si Republica Moldova si alte prezente si viitoare obiective comune, rectorul Universitatii de Stat unde presedintele vorbise a tras concluziile:

"Am inteles ca lucrul bine facut e un principiu fundamental. Asta am inteles! Aceasta vizita este primul pas si restul le vom face pas cu pas".

Desigur, nu arat cu degetul doar spre presedinte. De la Primaria Sibiului la Cotroceni este un pas ceva mai mare si are nevoie de acomodare. Insa de aceea un sef de stat are echipa de consilieri si purtator de cuvant, iar la acest capitol doamna Niculescu Bran nu s-a facut remarcata decat atunci cand a criticat perdelele ponosite de la palat.

Asadar, nu e de mirare ca principalele domenii in care s-a remarcat presedintele sunt aruncarea cu paltonul, aratatul inspre ceas (atunci cand jurnalistii intarzie la conferinte sau din diverse motive programul i se decaleaza cu un numar de minute) sau intimidarea aparaturii electronice prin amutire subita (atunci cand, in timpul unei declaratii, un televizor indrazneste sa porneasca din senin sau un telefon sa sune).

Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, a povestit in timpul vizitei lui Iohannis la Kiev ca seful nostru de stat i-a spus o vorba cu care e intru totul de acord: "Suntem alesi sa rezolvam problemele, nu sa facem spectacol".

De acord si eu, dar comunicarea nu inseamna spectacol. Insa aceasta diferentiere de "nuante" am incredere ca seful statului o va asimila... pas cu pas.

Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
#Klaus Iohannis presedinte vot, #Iohannis nervi palton jurnalisti, #Iohannis vizite externe , #presedinte