Turneul lui Merkel: In cancelariile europene se lucreaza la foc continuu, Romania e "in vacanta"

Luni, 22 August 2016, ora 16:38
10267 citiri
Turneul lui Merkel: In cancelariile europene se lucreaza la foc continuu, Romania e "in vacanta"
Foto: Arhiva Hepta.ro

Cancelarul german Angela Merkel si-a programat o serie de discutii premergatoare summit-ului extraordinar care va fi organizat in 16 septembrie la Bratislava (Slovacia) pe tema viitorului Europei.

Pe lista tarilor consultate se afla, printre altele, Polonia, Bulgaria si Ungaria, nu si Romania.

In timp ce Angela Merkel a declansat ofensiva diplomatica si discutiile cu partenerii europeni, presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a plecat in vacanta in Germania, urmand sa revina in tara abia joi, 25 august.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe si fost sef al Cancelariei prezidentiale, a comentat pentru Ziare.com lipsa Romaniei din turneul european efectuat de Angela Merkel.

"Nu ar fi deocamdata momentul sa tragem niste concluzii, e un fel de 'shadow diplomacy' in centrul Europei. Dincolo de faptul ca nu excludem sa fi existat consultari informale si de alta natura, deocamdata nu exista un plan sau idei in ceea ce priveste Europa si constructia europeana, asa ca nu am avea o tema fata de care sa avem frustrari.

Insa noi nu trebuie sa lipsim la momentul oportun. Or, din acest punct de vedere, trebuie sa avem un proiect propriu, pe care sa il punem in discutie europeana, nu trebuie sa asteptam sa fim accesati de un stat sau altul. Deocamdata, daca este sa discut un subiect cu adevarat serios, importanta mi se pare lipsa unui proiect propriu, pe care sa il anuntam. In acel moment va aparea si interesul tuturor", a declarat Cristian Diaconescu.

"La nivelul cancelariilor europene se lucreaza la foc continuu"

Intrebat cand ar trebui sa anunte Romania un asemenea proiect, daca l-ar avea, fostul ministru de Externe a raspuns: "Trebuia sa il anuntam 'ieri'".

"Sa il anuntam si sa il negociem pentru a fi sustinut de mai multi parteneri, pentru ca nu este vorba doar de simple idei teoretice.

Pur si simplu, nu este momentul sa pierdem timpul. Sigur, guvernantii sunt cei mai informati, dar asa cum arata discutiile cu cei pe care ii cunosc din afara Romaniei, este intr-adevar un moment in care trebuie sa se exprime toata lumea care are idei privind solidaritatea, functionarea institutiilor, privind eventualele reactii la criza din Turcia sau consecintele la o rupere a intelegerilor referitoare la controlul imigratiei, privind terorismul, cooperarea in Siria, privind criza ucraineana etc.

Din punctul asta de vedere, cine are idei, propuneri si le poate concretiza in proiecte regionale este binevenit in dialogul cu oricine din Europa. Daca asteptam sa vina altii cu idei care sa ne fie si noua favorabile si sa coincida cu interesele noastre, s-ar putea sa avem o problema", ne-a mai declarat Cristian Diaconescu.

De asemenea, intrebat de la cine ar trebui sa asteptam "proiectul Romaniei", de la presedintele Klaus Iohannis sau de la Ministerul de Externe, Cristian Diaconescu a raspuns: "De la toate institutiile care au legatura cu politica externa".

"Aceste institutii trebuie sa inteleaga faptul ca astazi nu este nimeni in vacanta in Europa. Argumentul ca nu ai cu cine discuta pentru ca e vara nu functioneaza in acest moment.

La summit-ul de la Bratislava, Romania putea sa vina cu un proiect regional pentru ca si asa zona este foarte complicata. Prin urmare, indiferent de initiativele Germaniei sau ale altor state, e bine sa avem punctul nostru de vedere, foarte clar, care sa fie si cunoscut. Repet, la nivelul cancelariilor europene se lucreaza la foc continuu", a subliniat Cristian Diaconescu.

Program incarcat pentru Angela Merkel

Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al guvernului german, a anuntat vineri calendarul intalnirilor pe care le va avea in perioada imediat urmatoare cancelarul Angela Merkel.

"Scopul este impulsionarea unei discutii ample cu participarea a cat mai multor actori care sa reprezinte cat mai multe tari europene", a subliniat acesta.

Dupa mini-summit-ul care are loc luni si la care mai participa Francois Hollande si Matteo Renzi, Angela Merkel se va deplasa miercuri in capitala Estoniei, Tallinn, unde va discuta, printre altii, cu premierul Taavi Roivas, iar joi va merge in Cehia, unde se va intalni, la Praga, cu premierul Bohuslav Sobotka si cu presedintele Milos Zeman.

Vineri, vor urma o serie de intalniri bilaterale la Varsovia, la care vor participa premierii tarilor din Grupul de la Visegrad (Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria), la care vor fi prezenti premierul polonez, Beata Szydlo, cel ungar, Viktor Orban, si cel slovac, Robert Fico.

Tot vineri, la Mesebergben, langa Berlin, Angela Merkel ii va primit pe premierii Olandei, Suediei si Danemarcei, iar sambata va purta discutii cu premierul Bulgariei, Boyko Borissov, si cu sefii guvernelor din Austria, Croatia si Slovenia.

Printre cele mai importante teme abordate se numara iesirea Marii Britanii din UE, dupa referendumul privind Brexit, si felul in care este gestionata criza refugiatilor.

Astfel, liderii celor 15 state participante la acest turneu diplomatic al cancelarului german vor pregati summit-ul de la Bratislava, la care se va decide viitorul Uniunii Europene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Merkel intalniri Brexit, #Merkel pregatire summit Bratislava , #presedinte