Un general recunoaste ca Armata Romaniei nu e capabila sa descurajeze riscurile si amenintarile

Marti, 13 Ianuarie 2015, ora 09:56
8599 citiri
Un general recunoaste ca Armata Romaniei nu e capabila sa descurajeze riscurile si amenintarile
Foto: Ministerul Apararii

Generalul Decebal Ilina, fost sef al inzestrarii armatei, a declarat, luni, ca 80% din bugetul Apararii este folosit pentru plata salariilor si pensiilor, circa 16 procente sunt alocate misiunilor externe, iar restul - inzestrarii Armatei si pregatirii personalului.

"Acesta este motivul pentru care presedintele, la inceput de mandat si la inceput de an, a tratat cu prioritate acest subiect", a explicat generalul Ilina la TVR.

Acesta a precizat ca, in aceste conditii, "nu putem sa spunem ca Romania este azi capabila sa descurajeze riscurile si amenintarile cu care ne confruntam in acest spatiu", pentru ca Ministerul Apararii a fost subfinantat in ultimii 10-12 ani, iar asta "nu i-a permis nici sa faca o pregatire corespunzatoare a trupelor, nici sa repare sau sa intretina resursele pe care le avea in dotare".

Romania aloca Apararii 2,98 miliarde de dolari (1,3 la suta din PIB), in timp ce in alte state sumele sunt si de 20 de ori mai mari. Astfel, Franta aloca 61,2 miliarde dolari - 2,2% din PIB, Marea Britanie aloca 57,9 miliarde de dolari - 2,3% din PIB, iar Germania - 48,8 miliarde de dolari, adica 1,4% din PIB, informeaza TVR.

Presedintele Klaus Iohannis a invitat, luni, la consultari liderii partidelor parlamentare pentru stabilirea unui consens privind finantarea Apararii cu 2% din PIB incepand din 2017.

Iohannis, consultari cu partidele la Cotroceni: Acord in unanimitate pentru suplimentarea bugetului Apararii

Acordul urmeaza sa fie semnat marti, la ora 10:00, la Palatul Cotroceni.

Principalele obiective ale acordului:

1. Cresterea finantarii pentru aparare, astfel incat, la nivelul bugetului pentru anul 2017 sa se atinga 2% din PIB. "Garantam astfel asigurarea unui suport financiar corespunzator domeniului apararii, ca o conditie esentiala pentru buna functionare a Armatei Romaniei, prin sustinerea si dezvoltarea de programe de inzestrare si pregatire".

2. Mentinerea pentru urmatorii 10 ani, in perioada 2017 - 2027, a unui nivel de finantare a Armatei de cel putin 2% din PIB, iar in situatia in care resursele financiare o vor permite, cresterea acestui procent in functie de nevoile de securitate si de obligatiile pe care Romania si le poate asuma. "Ne angajam sa cream un cadru predictibil si stabil, astfel incat sa fie evitate pe viitor decizii prin care procentul alocat apararii sa fie diminuat sub nivelul de 2% din PIB, fapt cu efecte negative asupra capacitatii operationale a Armatei".

3. Garantarea unui consens politic national intre toate partidele parlamentare care se obliga, indiferent ca sunt la putere sau in opozitie, sa respecte angajamentul ferm de sustinere a alocarilor bugetare pentru Armata la nivelul constant de minim 2% din PIB pentru urmatorii 10 ani.

4. Sustinerea planificarii bugetare multianuale a cheltuielilor militare, pentru asigurarea predictibilitatii politicii de inzestrare a Armatei Romaniei cu tehnica moderna de lupta, precum si dezvoltarea unor proiecte de cooperare intre industria nationala de aparare si companii de profil din alte state.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Decebal Ilina buget armata salarii, #Iohannis acord partide buget aparare , #presedinte