Ungaria saluta alegerea lui Iohannis, dar militeaza pentru o Europa a regiunilor

Sambata, 29 Noiembrie 2014, ora 16:59
4259 citiri
Ungaria saluta alegerea lui Iohannis, dar militeaza pentru o Europa a regiunilor

Alegerea lui Klaus Iohannis ca presedinte al Romaniei creeaza oportunitati noi pentru intarirea legaturilor "care au stagnat pentru aproape trei ani", a declarat Zsolt Nemeth, presedintele Comitetului pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar.

El a mentionat ca acest lucru este si in interesul maghiarilor din Transilvania, arata Politics.hu.

Pe de alta parte, Balazs Izsack, presedintele Consiliului National Szekler, a spus ca organizatia pe care o conduce s-a luptat pentru autonomia Tinutului Secuiesc folosind mijloace democratice, iar sprijinul autoritatilor din Ungaria a fost foarte important.

UDMR vrea autonomie in Tinutul Secuiesc - Opozitia iese la atac: Cultiva ura

Recent, acesta a lansat o initiativa in care a cerut sprijin din partea Uniunii Europene pentru regiunile culturale.

El a notat ca Executivul european a respins proiectul, insa Consiliul National Szekler a contestat decizia la Curtea Europeana de Justitie. Guvernul ungar si-a exprimat sprijinul pentru aceasta initiativa, in timp ce Romania, Slovacia si Grecia au tinut partea Comisiei Europene.

Adevarata problema in viziunea lui Nemeth este daca Europa trebuie sa devina o Europa a regiunilor, lucru pentru care militeaza Budapesta, sau o Europa caracterizata de birocratia de la Bruxelles.

In aceste zile, presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, se afla intr-o vizita intr-o alta tara vecina, anume R. Moldova, unde vor avea loc duminica alegeri parlamentare.

Iohannis, la Chisinau: Romania va proteja teritoriul si interesele economice ale R.Moldova (Video)

Vizita vine in contextul alegerilor pe care le aveti. Ma aflu aici pentru a va exprima intregul meu sprijin pentru consolidarea democratiei si alinierea la normele europene a RM.

"Este evident, dar vreau sa subliniez caracterul special al relatiilor dintre Romania si Republica Moldova. Avem o limba comuna, avem istorie comuna, cultura comuna, traditii pe care tarile noastrele impartasesc. Nu exista o alta tara decat Republica Moldova care este atat de importanta pentru noi, romanii, pentru Romania, pentru relatiile externe ale Romaniei.

Romania are o datorie de necontestat fata de Republica Moldova. Unul din obiectivele principale ale politicii externe a Romaniei este sustinerea in cel mai clar mod cu putinta a parcursului european al Republicii Moldova", a spus Klaus Iohannis intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele PLDM, Vlad Filat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#Iohannis relatii Romania Ungaria, #Klaus Iohannis relatii Romania Ungaria , #presedinte