Ziare.com

Zegrean, despre refuzul lui Iohannis de a o numi pe Florea la DNA: Nu putea sa riste

Miercuri, 21 Noiembrie 2018, ora 15:50

   

Zegrean, despre refuzul lui Iohannis de a o numi pe Florea la DNA: Nu putea sa riste
Fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean, sustine ca Klaus Iohannis nu avea alta solutie decat sa refuze numirea in functie a Adinei Florea, care nu primise nici avizul CSM pentru sefia DNA.

"Cata vreme CSM-ul, in unanimitate, a votat ca doamna aceasta nu indeplineste conditiile legale de a fi procuror sef al DNA-ului, nu putea presedintele sa riste sa o numeasca procuror sef pentru ca, dupa Constitutie, CSM-ul este garantul independentei Justitiei si tot ei gestioneaza carierea magistratilor.

Daca se numea acolo o persoana care nu indeplineste conditiile si care nu putea sa rezolve problemele de acolo, cine ar fi fost vinovat?! Tot presedintele! Nu? Pentru ca el a numit-o.

Eu cred ca nu avea solutii, nu avea posibilitatea sa o numeasca impotriva vointei si dorintei CSM-lui, desi legea spune ca avizul lor este consultativ. Dar care este rolul avizului consultativ? Trebuie sa il inveti pe cel care ia decizii daca poate sa ia sau nu poate sa ia decizia", explica Augustin Zegrean.

Noile legi il obliga pe Iohannis sa accepte a doua propunere

Fostul presedinte CCR spera ca ministrul Justitiei sa tina cont de declaratiile comisarului european pentru Justitie, care, intr-o interventie, marti, la Bucuresti, a spus ca recomandarile raportului MCV sunt obligatorii.

"Urmarea va fi ca domnul ministru al Justitiei va propune un alt candidat pe care presedintele, dupa legea actuala, nu il poate refuza, pentru ca legea a fost modificata si scrie in lege ca poate sa refuze o singura data.

Sigur ca nu se poate propune aceeasi persoana, este absurd sa crezi asta, dar la urmatoarea persoana, indiferent ceva spune CSM-ul, presedintele va trebui sa o numeasca. Dar, in recentul report al Comisiei Europene, in MCV, si in toate discutiile care s-au purtat pe tema asta, s-a cerut suspendarea aplicarii Legilor Justitiei si aici este vorba de cele trei legi - privind organizarea judecatoreasca, statutul magistratilor si legea CSM-lui.

In una din aceste legi scrie ca presedintele este obligat sa numeasca a doua propunere, sa nu o refuze. Dar, cat timp cei de la UE au cerut suspendarea, imi este greu sa cred ca ministrul Justitiei va insista si va spune nu, acum nu mai poate sa respinga", a mai spus fostul presedinte CCR.

Presedintele Klaus Iohannis a respins propunerile ministrului Justitiei pentru DNA, Parchetul General si DIICOT, printre acestea numarandu-se si cea a Adinei Florea, nominalizata de Tudorel Toader in functia de procuror-sef DNA.

Vezi si reactia lui Toader dupa ce presedintele Iohannis i-a respins toate propunerile


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 7866 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pe cine intereseaza ce spune Zegrean?!

Zegrean, ca-i la pensie speciala sa-i fie de bine, ar trebui sa-si plimbe nepotul cu caruciorul in parc, nu sa faca valuri in justitie...

 

Ti-am raspuns

Nu ne intereseaza parerea ta, a domnului Zegrean da!

tu esti mai multi? nu te intgereseaza, nu citi, ca

re-i problema?
domnul ministru al Justitiei va propune un alt candidat pe care presedintele, dupa legea actuala, nu il poate refuza, pentru ca legea a fost modificata si scrie in lege...

domnu' Bercea,

dumneavoastra indemnati la nerespectarea hotararilor CCR?!?!?! :)

V-a spus Slugarel Model ca recomandarile MCV trebuie obligatoriu puse in aplicare si ca au intaietate in fata legilor romanesti? V-a spus! Executarea!

In ceea ce priveste aceste angajamente, Curtea constata ca, prin Decizia 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006 de stabilire a unui mecanism de cooperare si verificare a progresului realizat de Romania in vederea atingerii anumitor obiective de referinta specifice in domeniul reformei sistemului judiciar si al luptei impotriva coruptiei, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene L 354 din 14 decembrie 2006, s-a retinut ca au fost identificate de Comisie “chestiuni ramase nerezolvate, in special in ceea ce priveste responsabilizarea si eficienta sistemului judiciar" din Romania. In Raportul Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu privind progresele realizate de Romania in cadrul mecanismului de cooperare si verificare, din 20 iulie 2011, se retine la acest capitol ca “Romania nu s-a angajat inca intr-un proces de reforma aprofundata a sistemului disciplinar".

Or, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman o-b-l-i-g-a-t-i-a de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin. (4) din Constitutie, potrivit carora “Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actele aderarii si din prevederile alineatului (2)".

Dezbaterea a avut loc la data de 11 ianuarie 2012 si la aceasta au participat: Augustin Zegrean, presedinte, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gaspar, Petre Lazaroiu, Mircea Stefan Minea, Iulia Antoanella Motoc, Ion Predescu, Puskas Valentin Zoltan si T-u-d-o-r-e-l T-o-a-d-e-r, judecatori.

pen-sula

Ne intereseaza pe noi toti, parerea ta nu ne intereseaza.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor