ANI vs Iohannis - cartoful fierbinte al Justitiei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Octombrie 2014, ora 09:20
7590 citiri
ANI vs Iohannis - cartoful fierbinte al Justitiei (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Este putin probabil daca nu chiar imposibil ca ICCJ sa dea o decizie in cazul Iohannis in aceasta saptamana.

Judecatorii Inaltei Curti par a astepta ca luni, pe 3 noiembrie, CCR sa se pronunte asupra exceptiilor de neconstitutionalitate ridicate exact asupra articolului de lege pe care se intemeiaza solutia de incompatibilitate la care a ajuns ANI in cazul primarului din Sibiu.

Ca judecatorii asteapta aceasta decizie a spus-o indirect presedintele ICCJ, Livia Stanciu, si, intr-un fel, este firesc pentru ca altfel risca sa pronunte hotarari supuse apoi revizuirii.

Ramane asadar de vazut daca Inalta Curte va pastra termenul de 18 noiembrie, dupa alegeri, sau va decide sa dea un termen intre cele doua tururi, dupa pronuntarea CCR.

Putem avea o pronuntare inainte de finala pe 16 noiembrie? Potrivit juristilor, un verdict intr-un termen este mai degraba posibil doar daca el va fi de respingere a recursului ANI, deci de incheiere a procesului in favoarea lui Klaus Iohannis. Daca solutia s-ar indrepta in cealalta directie, fiind necesara o rejudecare, este probabil sa mai fie nevoie de cel putin un termen.

Dar sunt convinsa ca aceasta problema trebuie transata inainte de turul al doilea, fie prin decizia CCR, fie printr-o decizie a ICCJ, pentru ca incertitudinea este foarte periculoasa si poate pregati o criza absolut fara precedent.

Pe de-o parte, incertitudinea inhiba voturile in favoarea dlui Iohannis, cu ajutorul neprecupetit al lui Traian Basescu care vesteste ca eventuala confirmare a incompatibilitatii este cauza de incetare a mandatului. De ce sa pun stampila pe un om despre care nu stiu daca poate sa fie presedinte pana la capat? Si de ce sa pun stapila pe o solutie care ar putea conduce la o criza imensa?, s-ar putea intreba unii alegatori inca nehotarati.

Pe de alta parte, exista intr-adevar riscul sa ne indreptam spre o furtuna perfecta. Pentru ca daca dl Iohannis va fi gasit incompatibil dupa o eventuala castigare a alegerilor va incepe marele scandal: trebuie sau nu sa demisioneze?

Sunt opinii care invoca faptul ca in Constitutie incompatibilitatea nu este prevazuta explicit drept cauza de incetare a mandatului prezidential, deci interdictia de ocupare a unei functii eligibile ar opera numai dupa finalizarea mandatului prezidential.

De partea cealalta, sunt constitutionalisti care afirma, bazandu-se pe legea ANI si pe Constitutie, ca ar fi vorba despre o cauza clara de incetare a mandatului. Nu s-ar putea face o discriminare intre parlamentarii care isi incheie mandatul din cauza incompatibilitatii si presedinte, pe care sa nu-l afecteze aceeasi situatie.

Nu stiu daca dl Iohannis ar avea taria sa transeze el insusi prin demisie aceasta dilema si tare ma tem ca iar am ajunge la CCR, intr-un suspans paroxistic ca in 2012, si din nou la o solutie pe care una dintre parti sa o socoteasca politica, nelegala, aberanta.

Nu avem nevoie de asa ceva. Si de aceea cred ca judecatorii CCR si ICCJ trebuie sa isi asume conditia de cei mai inalti magistrati ai acestei tari si sa taie nodul gordian. Aici nu este vorba doar despre o candidatura, este vorba despre stabilitatea politica a acestei tari si despre respectul pentru un electorat care trebuie sa stie ce voteaza.

Sigur ca magistratii si de la CCR, si de la ICCJ se afla intr-o situatie extrem de dificila. Indiferent ce vor decide si cand vor decide o parte ii va acuza de politizare, de intereferenta cu procesul electoral. Dar, ma intreb, ar fi mai usor sa judeci un candidat decat ar fi sa judeci un presedinte, iar suspiciunile dupa pronuntarea hotararii, oricare ar fi ea, ar fi mai mici sau mai mari vizandu-l pe insusi presedintele Romaniei? Si sa nu uitam ca decizia in cazul Iohannis va avea valoare de precedent pentru alte 114 dosare similare aflate in diferite stadii.

Dar, pana la urma, a fi magistrat CCR sau ICCJ nu inseamna sa fii doar toba de carte. Inseamna sa fii si curajos, sa nu te sperie perspectiva furtunii pe care o vei starni aplicand legea. Deja magistratii constitutionali au bagat o data capul in pamant impingand o decizie peste primul tur al alegerilor. Ar fi foarte bine ca aceasta strategie de pasare a cartofului fierbinte intre instante si termene sa inceteze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#opinii alegeri prezidentiale 2014, #Klaus Iohannis ANI incompatibil, #Iohannis proces ANI , #proces ANI