Decizie neasteptata a CCR in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis (Video)

Marti, 09 Decembrie 2014, ora 13:07
9778 citiri
Decizie neasteptata a CCR in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis (Video)
Foto: Reporter Virtual

Curtea Constitutionala (CCR) a amanat marti, pentru a treia oara, luarea unei decizii in legatura cu Legea incompatibilitatii.

Astfel, judecatorii se vor pronunta pe 16 decembrie cu privire la constitutionalitatea reglementarii, in baza caruia inclusiv Klaus Iohannis a fost declarat incompatibil de catre ANI.

Pronuntarea asupra legii a fost amanata din cauza faptului ca, la sedinta, nu au participat toti magistratii care au luat parte, anterior, la discutiile in jurul cazurilor de incompatibilitate. Printre acestia se numara fostul ministru al Justitiei Mona Pivniceru, care a absentat marti de la sedinta de pronuntare.

Astfel, verdictul a fost amanat pentru 16 decembrie, pentru ca judecatorii care nu s-au prezentat marti sa poata vota.

Zegrean, despre mandatul alesilor

Marti dimineata, inainte de inceperea sedintei, presedintele CCR Augustin Zegrean preciza ca alesii nu-si vor mai pierde mandatul in cazul in care va fi declarat neconstitutional articolul privind incompatibilitatea acestora cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

Zegrean: Alesii nu-si pierd mandatul daca se declara neconstitutional articolul privind incompatibilitatea

CCR trebuia sa reia marti dezbaterile in cazul exceptiei de constitutionalitate privind incompatibilitatea alesilor locali, dupa ce, pe 4 noimebrie, magistratii au amantat pentru 9 decembrie pronuntarea.

Decizie surprinzatoare a Curtii Constitutionale in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis

Magistratii Curtii au cerut atunci ca intre timp sa li se puna la dispozitie anumite informatii de catre Curtea de Apel Constanta, unde a ajuns in prima instanta contestatia facuta de primarul din Tuzla, cel care a deschis acest caz.

Subiectul a mai fost analizat si in data de 7 octombrie, dar judecatorii CCR au decis amanarea luarii unei decizii pana la data de 4 noiembrie, fara insa a solicita documentele despre care au vorbit astazi.

Articolul pe care primarul din Tuzla, Constantin Micu, il reclama ca fiind neconstitutional prevede ca un primar, viceprimar, presedinte de Consiliu Judetean sau vicepresedinte de CJ intra in incompatibilitate daca devine reprezentant in adunarile generale ale societatilor de interes local.

Iohannis, declarat incompatibil de ANI

Si presedintele ales Klaus Iohannis a fost acuzat de ANI, in aprilie 2013, ca s-a aflat in incompatibilitate deoarece incepand din august 2010 a fost si primar al Sibiului, si reprezentantul orasului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, iar din aprilie 2009 la SC Piete SA.

Consecintele pe scena politica in cazul unei decizii de incompatibilitate pentru Iohannis -Interviu

Iohannis a castigat procesul intentat ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus anularea deciziei. ANI a contestat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care a admis cererea Agentiei.

Iohannis nu scapa de procesul de incompatibilitate. ICCJ a admis cererea de recurs

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CCR amanare incompatibilitate, #CCR incompatibilitate Iohannis, #CCR lege incompatibilitate , #proces ANI