Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis: Ce a decis azi Inalta Curte

Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 14:07
78475 citiri
Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis: Ce a decis azi Inalta Curte
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis a fost amanat de catre magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), la doua zile dupa ce primarul Sibiului a castigat alegerile prezidentiale.

Primul termen al dosarului ar fi trebuit sa se judece marti la curtea suprema, dar magistratii au amanat discutarea spetei, fara sa precizeze insa data la care instanta va analiza din nou cazul lui Iohannis.

Termenul de marti ar fi fost primul din acest dosar dupa ce, in data de 30 septembrie, ICCJ a admis in principiu judecarea recursului declarat de Agentia Nationala de Integritate la decizia Curtii de Apel Alba Iulia, care ii daduse castig de cauza lui Klaus Iohannis.

Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis: Marti se judeca primul termen la Inalta Curte

Cum Livia Stanciu, presedintele ICCJ, a declarat in urma cu cateva zile ca instanta va astepta ca judecatorii CCR sa ia o decizie in legatura cu constitutionalitatea legii ANI, era foarte probabil ca aceasta cauza sa se amane marti.

Totusi, instanta suprema va decide daca anuleaza definitiv raportul ANI sau daca primarul Sibiului, la fel ca si alti edili locali, se face vinovat de incalcarea legii si s-a aflat in incompatibilitate atunci cand a reprezentat Sibiul in adunarile generale ale actionarilor societatilor Apa Canal si Piete.

Klaus Iohannis a contestat raportul intocmit de inspectorii de integritate, iar in septembrie 2013 Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate, admitand contestatia depusa si anuland raportul ANI.

Agentia Nationala de Integritate a contestat decizia la Inalta Curte si a cerut urgentarea judecarii acestui proces, in conditiile in care Klaus Iohannis candida la presedintie, iar alte 32 de dosare avand ca obiect incompatibilitati de tip "RAJA" erau pe rol.

Ce spune Iohannis

Klaus Iohannis s-a declarat in permanenta convins ca nu a incalcat legea, acum asteptandu-se decizia Inaltei Curti.

De asemenea, cu o luna inainte de turul intai al alegerilor, Klaus Iohannis a spus ca nu are cum sa se mai retraga din cursa prezidentiala, dar oricum va castiga procesul cu ANI.

Iohannis: Dosarul meu cu ANI nu se va judeca inainte de alegeri, ci dupa

Ulterior, liderul PNL si-a nuantat declaratiile, dand asigurari ca, daca va pierde procesul, va face un gest de "moralitate".

Intrebat ce ar insemna "un act de moralitate", presedintele PNL a raspuns: "Pai, trebuie sa iau atitudine fata de rezolutia pe care o vom avea atunci. Cand o vom avea, atunci fiti sigur ca voi face un pas cu care vor fi toti foarte multumiti", fara sa dea detalii.

Ce se poate intampla

Daca Inalta Curte anuleaza raportul ANI, lucrurile sunt clare - Klaus Iohannis ramane presedinte. In schimb, daca, peste cateva luni, verdictul final ii va fi unul nefavorabil, situatia se complica.

Pana in acest moment, Inalta Curte a decis ca alesii care au incalcat regimul incompatibilitatilor nu mai pot exercita o functie publica aleasa sau numita timp de trei ani, motiv pentru care mai multi parlamentari, de exemplu, si-au pierdut mandatele. In schimb, Mircea Diaconu a ajuns in Parlamentul European cu toate ca Inalta Curte a confirmat faptul ca s-a aflat in incompatibilitate.

Insa Constitutia spune foarte limpede ca, spre deosebire de parlamentari sau ministri, un presedinte nu isi pierde mandatul decat in conditii foarte stricte, iar incompatibilitatea nu este una dintre ele.

Prin urmare, un eventual verdict de incompatibilitate ar fi mai degraba o problema de morala pentru Klaus Iohannis, nu una de legalitate.

Specialistii mai spun ca este posibila si varianta ca procesul sa fie suspendat pe perioada mandatului de presedinte al lui Klaus Iohannis, urmand sa fie reluat dupa aceea.

CCR ar putea transa problema

Procesul de la Inalta Curte merge in paralel cu un alt proces. Primarul din Tuzla, acuzat la fel ca si Iohannis de incompatibilitate, a sesizat Curtea Constitutionala, cerandu-i sa declare ca neconstitutional articolul incriminator din legea ANI.

La fel ca Inalta Curte, si judecatorii CCR au amanat luarea unei decizii in timpul campaniei electorale, pana pe data de 9 decembrie, asteptand sa primeasca mai multe informatii de la Curtea de Apel Constanta, unde se judeca in prima instanta contestatia primarului din Tuzla.

Decizie surprinzatoare a Curtii Constitutionale in cazul primarilor incompatibili, printre care si Iohannis

Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Demersul REPER de a avea un reprezentant în Biroul Electoral Central ajunge la Curtea Constituțională
Reprezentanţii REPER au transmis că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de partid prin contestaţia depusă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privitor la decizia...
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte a validat Alianța Dreapta Unită. USR, PMP și Forța Dreptei vor putea candida pe liste comune la alegerile europarlamentare
Înalta Curte de Casație și Justiție a validat, marți, 19 martie, alianța electorală Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, admițând contestația făcute de cele 3 formațiuni...
#Klaus Iohannis amanare incompatibilitate, #Klaus Iohannis ICCJ termen, #Klaus Iohannis termen amanat , #proces ANI