Ziare.com

Iohannis vs. ANI: ICCJ, asteptata sa dea miercuri decizia definitiva

Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 21:46

   

Iohannis vs. ANI: ICCJ, asteptata sa dea miercuri decizia definitiva
- Instanta suprema este asteptata sa dea miercuri decizia definitiva in dosarul in care presedintele Klaus Iohannis a contestat raportul ANI privind incompatibilitatea in care ar fi fost in perioada in care a reprezentat Primaria Sibiu in AGA de la societatile Apa Canal si Piete.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a judecat in 14 ianuarie contestatia in dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, formulata de Agentia Nationala de Integritate dupa ce Curtea de Apel Alba-Iulia i-a dat dreptate fostului primar al municipiului Sibiu si a dispus anularea deciziei ANI. Instanta suprema a stabilit atunci ca decizia definitiva va fi pronuntata in 21 ianuarie.

Reprezentantul Agentiei Nationale de Integritate a cerut instantei admiterea contestatiei ANI, invocand decizia recenta a Curtii Constitutionale, prin care s-a stabilit ca articolul din Legea 161/3003, in baza caruia au fost declarati incompatibili mai multi alesi locali, este constitutional, precizand ca motivarea hotararii nu a fost deocamdata redactata, astfel ca nu se stiu argumentele care au stat la baza deciziei.

Avocatii presedintelui Klaus Iohannis au solicitat respingerea contestatiei ANI, motivand ca aceasta este "vadit neintemeiata". Acestia au aratat ca recursul facut de ANI nu cuprinde nicio critica valida fata de decizia Curtii de Apel Alba-Iulia. Aparatorii au mai aratat ca ANI nu a dovedit starea de incompatibilitate in niciunul din cele doua cazuri pe care le invoca in hotararea luata fata de fostul primar al municipiului Sibiu si, practic, "nu a analizat rationamentele deciziei instantei de fond, prin care aceasta a admis actiunea lui Iohannis".

"Agentia Nationala de Integritate nu a adus niciun act suplimentar probatoriu care sa sustina cele doua acuzatii", au aratat avocatii, care au cerut instantei supreme respingerea actiunii facute de ANI.

Iohannis, judecat la doua zile dupa prezidentiale: ICCJ a respins cererea ANI

Instanta suprema urmeaza sa decida definitiv daca presedintele Klaus Iohannis a fost sau nu in incompatibilitate in perioada in care a detinut functia de primar al municipiului Sibiu.

In 24 aprilie 2013, Agentia Nationala de Integritate anunta ca a constatat ca primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se afla in stare de incompatibilitate, intrucat are si calitatea de reprezentant al municipiului in Adunarea Generala a Actionarilor SC Apa Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 si SC Piete SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

Decizia ANI a fost contestata de Iohannis la Curtea de Apel Alba-Iulia, care in septembrie 2013 i-a dat castig de cauza si a dispus anularea hotararii.

Curtea Constitutionala a decis, in 16 decembrie 2014, ca articolul in baza caruia Klaus Iohannis si alti alesi locali au fost declarati incompatibili este constitutional.

Presedintele Iohannis, in fata instantei: Incepe procesul la Inalta Curte

"Functia de primar si viceprimar, primar general si viceprimar al municipiului Bucuresti, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean este incompatibila cu (...) functia de reprezentant al unitatii administrativ-teritoriale in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului in adunarea generala a unei societati comerciale de interes national", prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003 in baza caruia inspectorii de integritate au constatat ca actualul presedinte este in stare de incompatibilitate.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1039 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Azi un ou maine un bou.

Maine C2-AP al ICCJ judeca cauza 508/57/2013, Mihalache&co impotriva ANI si a statului de drept. O cauza aparent banala, cu o miza nefericit de mica. Un primar de provincie care si-a "tras" si el cateva fonctii in consilii de administratie de interes local ca sa-si mai rotunjeasca salariul, desi conflictul de interese era clar sanctionat de lege. Intre timp vorbitul primar a atacat o decizie a ANI si castigat in instanta de fond situata in fieful baronului cunoscut si ca "al lui Bijboaca". Acum este asteptata decizia in recursul ANI, un test turnesol pentru starea si directia justitiei in Romania. Sa speram ca judecatorii vor sti adevaratul inteles al consacratelor dar la fel de putin intelese cuvinte : Fiat justitia et pereat mundus, si vor da decizia corecta in acest caz sanctionand acelasi dispret suveran fata de lege pe care l-au afisat majoritatea alesilor natiei.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor