Alegerile care dau frisoane

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 20:17
7524 citiri
Alegerile care dau frisoane

Klaus Iohannis s-a declarat plictisit si dezamagit de campania electorala. "Nu-i foarte dinamica, cred ca putem sa le mai dam o sansa", a spus presedintele.

E ca si cum un melc ar face misto de un lenes (simpaticele mamifere care adorm in timp ce se misca in reluare). Ca si cum Iohannis ar fi cel mai viu si mai natural politician pe care l-a dat tara in ultimul veac, iar ceilalti ar fi toti la un loc mai plictisitori ca Nicusor Dan.

Dar comicul inceteaza cand autorul plictisit de tristetea de campanie se transforma, in imaginar cel putin, din inadecvatul de serviciu al scenei publice intr-una din cauzele decaderii marcate de viata politica romaneasca.

Intr-adevar, campania de la parlamentarele din acest an are meritul de a se fi facut invizibila pana acum, cu sanse mari ca sa ramana asa pana dupa alegeri. E ca si cum ceva s-a rupt si nimic nu functioneaza asa cum ne-am fi asteptat.

Nu numai ca toti candidatii abia daca indraznesc sa vorbeasca, ocolind parca inadins toate temele care ar putea si ar trebui sa fie prioritare. E si sentimentul ca toti politicienii interpreteaza in premiera un rol pe care nu-l cunosc si in care se simt stingheri si penibili.

O parte din falsitatea afisata pana acum in campanie provine si din inocularea ideii ca aceste alegeri trebuie si vor marca un moment de turnura in istorie, trasand o granita de unde va incepe construirea unei noi si mult mai bune clase politice.

Aici pana si PSD, cel mai refractar in fata propagandei reformarii partidelor cu si prin orice mijloace, s-a lasat patruns de crezul propovaduit mai ales dupa momentul Colectiv.

Doar ca in cazul candidatilor social-democrati obsesia de a se prezenta ca un produs complet nou, reformat si curatat nu a atins cotele de panica pe care PNL le-a depasit demult.

De aici si sansele infinit mai mari pe care le are PSD in fata PNL pe 11 decembrie. Si nu pentru ca social-democratii au reusit sa imparta "pomenile electorale" mai abil sau ca liberalii nu reusesc sa iasa de sub stigmatul austeritatii si al celor care vin sa ia sau sa taie ce au dat ceilalti.

Ci mai ales pentru ca pesedistii nu dau frisoane si nu sperie asa cum o fac liberalii prin haosul si degringolada de care au dat dovada si pe care nu par sa le controleze nici in eventualitatea in care vor prelua puterea.

Pentru a scoate in evidenta si mai mult parca esecul reformarii clasei politice, bomboana pe coliva e asezata chiar de catre cei care se prezinta un model de urmat - ghid intru schimbare - Guvernul tehnocrat. Trecem peste faptul ca premierul participa si sustine mitingurile PNL.

Dar ministrul Muncii, Dragos Pislaru, cel care a cochetat la un moment dat cu inscrierea in USR, ne-a anuntat ca a pus el capat galcevei in jurul majorarilor salariale ale bugetarilor prin faptul ca legea salarizarii unitare e aproape gata. Si nu oricum, ci cu unele majorari chiar si de 70%!

Altfel spus, ca titlu, o stire care bate toate majorarile promise de PNL in programul de guvernare sau majorarile si mai celebre votate deja de PSD si ALDE in Parlament, respectiv 15% pentru profesori si medici din ianuarie.

Doar ca legea lui Pislaru e aproape gata. Iar majorarile sunt vizate a se implini peste cinci ani, undeva prin 2021. Comicul revine in forta si e la fel de natural ca plictisul lui Iohannis. Nu conteaza ca avem, din 2010, o lege a salarizarii unitare care nu a fost niciodata aplicata din nu mai conteaza ce motive. Noi mai dam una care urmeaza sa se aplice in urmatorii cinci ani.

Daca asta e acel alt fel de politica promis de Iohannis, pe cine mai amuza ca tot el e primul dezamagit? O parte din raspuns va veni pe 11 decembrie. Se poate ca plictiseala sa treaca abia dupa alegeri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Iohannis plictistit campanie electorala, #Pislaru lege salarizare majorari , #PSD
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Iulica Leca, la cateva zile bune dupa declaratia lui Iohannnis,
Poza bum
bum
rank 5
alegerile care nu dau nici un frison !