Cui si de ce a spus Romania NU

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 25 Septembrie 2015, ora 12:46
4113 citiri
Cui si de ce a spus Romania NU

In timp ce unora le place sa vada in Romania un pilon de stabilitate si siguranta in zona, faptele majoritatii celor care conteaza in jocul politic de la Bucuresti sunt parca expresia haosului pur.

Incepand de la ce se intampla in PSD si pana la oscilatiile din pozitiile presedintelui in privinta celei mai grave crize care a paralizat Uniunea Europeana, haosul de la Bucuresti a facut un mare pas inainte si a aterizat la Bruxelles.

Klaus Iohannis a dat inapoi in privinta numarului de refugiati pe care putem sa-i primim, dar votul in consiliul JAI cu care l-a mandatat pe Gabriel Oprea impotriva cotelor obligatorii imi pare ca asaza Romania intr-o pozitie mai bizara si mai greu de inteles decat nebuloasa care domneste in general, dincolo de ordinele pe unitate si ramura, in politica de la Bucuresti.

Privita din afara, Romania este o tara cu milioane de oameni plecati la munca in strainatate, dar care strange din dinti cand e vorba sa primeasca doua-trei mii de refugiati care incearca sa scape cu viata din infern. Mai rau, avem aceeasi pozitie cu vecinii ungari, care au construit garduri la granita.

Iohannis a vrut sa para hotarat, dar dupa parerea mea a sfarsit prin a face atat de multi pasi in spate incat s-a impiedicat in propria retragere, iar acum nu mai stie nimeni nici cati refugiati vom primi pana la urma si care mai este pozitia Romaniei, in cazul in care mai avem una. Asa cum nu stim daca nu putem integra niciun refugiat mai mult de o mie sapte sute si ceva, ori daca noua cifra de aproape 5.000 de refugiati este o problema usor de gestionat.

Eu cred ca Iohannis se afla intr-o situatie cu atat mai dificila cu cat repozitionarea sa a venit in conditiile in care nu a existat nicio presiune din tara asupra lui, toata clasa politica aproape aprobandu-i la unison ideile. Singurul care a indraznit sa faca o ironie mica apropo de razgandirea presedintelui a fost acelasi Victor Ponta, premierul fara partid, fara putere si trimis in judecata.

Dincolo de maraiala premierului, caruia de altfel presedintele i-a promis ca nu va mai vedea vreodata Consiliul European, pe Klaus Iohannis nu cred ca-l mai deranjeaza nimeni la Bucuresti. Din acest motiv, retragerea pe care Iohannis si-a provocat-o singur este, in opinia mea, cu atat mai stanjenitoare si umilitoare.

Explicatia faptului ca o astfel de gafa a trecut oarecum nesanctionata, mai ales ca in final nu a adus Romaniei niciun castig, este starea jalnica in care a ajuns partidul care inca se incapataneaza sa-l sprijine pe Ponta in fruntea Guvernului - PSD. Dar nici daca luam in calcul degringolada din PNL si oscilatiile in care s-a impotmolit Gabriel Oprea, gafele si greselile lui Iohannis nu cred ca devin mai inocente.

Schimbarea de pozitie a lui Klaus Iohannis s-a amestecat pana la urma in haosul care domneste si la Bruxelles in privinta refugiatilor. Nu stim cat am pierdut sau ce am castigat prin astfel de mesaje contradictorii, pentru ca nu mai sunt politicieni liberi sa se intereseze si sa raspunda.

PSD are convulsii tragic-comice inainte de a intra in coma, iar PNL se chinuie sa iasa din moartea clinica in care singur s-a bagat dupa unificare.

Cred ca singurii care stiu ce vor sunt aparatorii interesului national de la UNPR. Marele noroc e, deocamdata, ca ei nu stiu nici cum si nici cand, ba au nevoie sa li se spuna in permanenta ce si cum sa faca.

Dar daca cele doua mari partide vor continua sa doarma din punct de vedere politic, dupa parerea mea e posibil ca-n viitorul apropiat UNPR sa inceapa sa dea si ordine.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#refugiati Romania, #imigranti Romania, #Klaus Iohannis imigranti Romania, #Klaus Iohannis refugiati Romania , #PSD