Revolutia continua! Dar impotriva cui?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 11:51
9443 citiri
Revolutia continua! Dar impotriva cui?

Ca de fiecare data in ultimii ani, media nu s-a inteles nici de aceasta data asupra numarului protestatarilor care au umplut Piata Universitatii din Bucuresti si pietele din alte cateva mari orase din tara.

Marja de eroare e prea mare ca sa nu fie nimic in neregula profund cu ceea ce a mai ramas din presa, dar asta ramane o discutie pe alta data.

Acum, intre 60-70 de mii de bucuresteni si 80-100 de mii de romani in total ar fi iesit sambata seara din casa pentru a protesta fata de coruptie, PSD si a arata ca lupta pentru justitie, spune o parte a presei.

Cealalta parte a mediei minimalizeaza cifra. Unii nu au vazut mai mult de 30.000 de protestatari in Capitala, in timp ce la alte posturi de televiziune doar cateva mii de oameni se stransesera in centrul Bucurestiului. Ruptura intre cele doua tabere se pastreaza si se accentueaza pe masura ce fiecare tabara avanseaza in analiza protestelor si interpretarea lor politica.

Nu e un capat de tara, lucruri asemanatoare se intampla si in democratiile mult mai vechi si mai consolidate decat este a noastra, singurul lucru neplacut e ca adeptii celor doua tabere se radicalizeaza si ei.

Altfel spus, razboiul celor doua-trei tabere nu se reduce la o dezbatere publica mai apasata si nervoasa, ci se extinde si in strada, unde intr-o premiera pentru ultimii sase ani, fortele de ordine s-au radicalizat ele inaintea protestatarilor. Doar la protestele din 2012 s-au mai vazut asa ciocniri intre jandarmi si oamenii din strada.

Din pacate, asemanarile cu protestele din urma cu sase ani nu se opresc aici. Atunci lumea a iesit in strada motivata si de o prelungire a nemultumirilor acumulate inca din mai 2010, desi in ianuarie - februarie 2012 s-a strigat si impotriva intregii clasei politice, nu doar a majoritatii din jurul lui Traian Basescu - artizanii austeritatii care saracise lumea.

Sambata nu s-a strigat impotriva intregii clase politice, ba chiar accentul a cazut exclusiv pe silaba anti-PSD, vazut ca principalul partid raspunzator pentru situatia politica in care s-a ajuns dupa alegerile din 2016. Dar a existat, cu toate acestea, si un protest mut, nerostit inca, dar resimtit de multi dintre cei care au iesit in strada.

Respectiv nemultumirea fata de "tradarea" lui Iohannis, presedintele care a ales sa mai dea o sansa PSD, nu Romaniei - asa cum s-a strigat de altfel in Piata Universitatii.

Apararea justitiei si a luptei anticoruptie au dominat, desigur, mesajele protestatarilor, dar frustrarea fata de gestul de complezenta al presedintelui in fata liderului PSD s-a resimtit in piata, poate la fel de mult ca si ciocnirile violente cu jandarmii radicalizati si pusi pe facut ordine total.

Ar fi fost interesant daca printr-o minune s-ar fi putut face un sondaj de opinie printre cei 100.000 de protestatari de sambata seara ca sa aflam cam cati dintre ei au fost scosi in strada si de supararea pe Klaus Iohannis.

Pana va afla presedintele cati dintre cei care ies in strada ar manifesta si impotriva lui, ar trebui sa ne ingrijoreze violenta Jandarmeriei, incidentul de la statia de metrou Piata Universitatii fiind de o gravitate fara seaman in anii de dupa 1989, care si mai grav e ca a trecut nesanctionata institutional.

Ceea ce inseamna ca a fost dictata din centrul de putere reintarit din biroul PSD din Kiseleff. Mai grav de atat ar fi doar faptul ca violentele din strada sa fie urmate de inasprirea legislatiei in sensul interventiei in forta impotriva oricaror proteste impotriva puterii in general.

Radicalizarea ciocnirilor dintre cele doua tabere din strada are toate premisele sa devina si mai interesanta decat este in prezent, mai ales din prisma "deal-ului" pe care Klaus Iohannis pare sa-l fi facut cu liderul din Teleorman. O intelegere sau cel putin un armistitiu care-i nemultumeste doar pe sustinatorii presedintelui. Fanii lui Dragnea sunt chiar incantati de succesul sefului lor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#PSD proteste jandarm bataus Dragnea, #violente jandarmerie protest, #Iohannis Dancila premier Dragnea PSD , #PSD