Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tudose, lovitura lui Klaus Iohannis

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 27 Iunie 2017, ora 17:28
29995 citiri
Tudose, lovitura lui Klaus Iohannis

Prin nominalizarea lui Mihai Tudose pentru functia de premier, cred ca Liviu Dragnea tocmai ce a reusit sa anuleze victoria categorica a PSD din ambele alegeri de anul trecut. O contraperformanta aproape imposibil de gandit, mai ales ca vine dupa nici sase luni de la instalarea primului guvern la inceputul anului.

Cum a reusit Liviu Dragnea aceasta imposibilitate este greu de inteles si mai greu de explicat. Desigur, PSD-ALDE are inca o majoritate in Parlament, desi s-a vazut la motiunea de cenzura ca este una extrem de fragila si, la limita, functioneaza doar cu ajutorul minoritatilor.

Dincolo de majoritatea care inca i-a supravietuit, Liviu Dragnea a reusit sa-si faca praf increderea si aura de castigator pe care le avea atat in interiorul partidului, cat si in afara lui, in randul celor care ii votasera.

Mare parte din mesajul prin care alegerile au fost castigate de PSD a fost si el facut praf prin desemnarea lui Grindeanu, dar ceea ce mai ramasese in picioare zic eu ca a fost doborat prin nominalizarea lui Mihai Tudose.

Lupta impotriva "sistemului", impotriva serviciilor, a "binomului" si a abuzurilor institutiilor de forta, promisiunile lui Dragnea si ale lui Tariceanu ca romanii isi vor castiga democratia pierduta treptat in ultimii ani - toate promisiunile lui 2016 nu doar ca s-au transformat in deziluzii in 2017, dar prin desemnarea lui Mihai Tudose ele devin de un comic absurd si batjocoritor.

Sa arunci tara in aer pentru ca ai ajuns la concluzia ca premierul, despre care stiai de la inceput ca a avut ceva legaturi cu SRI, s-a dat cu totul de partea "sistemului" si sa mobilizezi toata forta coalitiei pana la punctul de rupere doar pentru a-l inlocui cu un om cu si mai multe studii si legaturi in SRI, aceasta este o aroganta pe care nici Liviu Dragnea nu o va putea duce pana la capat, chiar si intr-un partid precum a ajuns azi PSD.

Privind CV-ul lui Mihai Tudose, ai spune ca omul a crescut cu si prin SRI: un master si un doctorat despre care a recunoscut ca e plagiat si ca l-a cumparat de la autorul adevarat, conferentiar universitar la Academia SRI.

In fata unui astfel de blazon, suspiciunea ca Tudose ar fi un om al serviciilor e o jignire fata de ambele entitati. Pare mai degraba ca serviciul este al lui Tudose.

Citeste si

Sa-ti dai jos propriul guvern, sa declansezi o isterie nationala, sa fortezi ruperea propriului partid si, la limita, aproape sa-ti scoti coalitia de la guvernare, toate acestea pentru a-l pune in locul lui Grindeanu pe Tudose, e ceva ce nu poate fi explicat decat prin argumente contraintuitive.

Cum ar fi, de exemplu, scenarii absurde si conspirative, unele ilogice de-a dreptul, potrivit carora Liviu Dragnea lucreaza direct pentru Klaus Iohannis, pentru "sistemul" pe care-l altfel il mai acuza din cand in cand sau, si mai simplu, "a fost pus" in fruntea PSD tocmai pentru a destructura partidul din interior si cu maxim succes.

Doar prin astfel de aberatii si conspiratii s-ar putea da o oarecare coerenta mutarii pe care Liviu Dragnea a facut-o cu Mihai Tudose desemnat premier.

Insa pierderea PSD si a lui Liviu Dragnea inseamna un dublu castig de partea cealalta, la Klaus Iohannis.

Sa presupunem ca presedintele ar fi putut sa spuna, avea toate argumentele, "mai usor cu sereistii astia, ca ma sufocati cu ei, basca faptul ca acum ati venit cu unul care mai e si plagiator pe deasupra". Si sa-l respinga.

Dar dincolo de faptul ca ar fi facut un cadou PSD, chiar daca l-ar fi umilit pe Dragnea, nu ar fi obtinut decat prelungirea si adancirea unei crize si mai absurde decat propunerea lui Mihai Tudose.

Si apoi poate ca Iohannis si-o fi spus ca PSD nu are decat astfel de personaje in interiorul sau si acestia sunt singurii oameni de incredere ai partidului. Nu este oricum treaba presedintelui ce jocuri se fac in interiorul unui partid.

In plus, Klaus Iohannis a reusit ceea ce n-a reusit la prima desemnare dupa alegerile din decembrie 2016: sa dea semnalul ca este deasupra jocurilor politice ale partidelor si singurul sau interes este stabilitatea tarii. Bonus a obtinut si un cec in alb pentru echilibrarea fortelor politice dupa victoria atat de categorica a PSD.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Tudose servicii Dragnea premier PSD , #PSD