APADOR-CH sustine ca intrebarile de la referendum se vor constitui intr-un simplu sondaj de opinie national: Va mai fi nevoie de alt referendum

Marti, 07 Mai 2019, ora 12:08
8941 citiri
APADOR-CH sustine ca intrebarile de la referendum se vor constitui intr-un simplu sondaj de opinie national: Va mai fi nevoie de alt referendum
Foto: Arhiva Ziare.com

Reprezentantii APADOR-CH afirma ca intrebarile anuntate pentru referendumul din 26 mai se vor constitui "intr-un simplu sondaj de opinie national", intrucat presupun modificarea Constitutiei.

"Indiferent cum vor raspunde cetatenii la ele, demersul nu va avea urmari juridice si cu atat mai putin influente asupra luptei anticoruptie", sustin acestia.

"A 'interzice' amnistia sau gratierea pentru o categorie de infractiuni, cum cere intrebarea nr. 1, presupune o modificare a Constitutiei. Pentru asta e nevoie ca Parlamentul sa adopte o lege si apoi sa organizeze alt referendum, ca sa intrebe poporul (din nou) daca e de acord. (...)

Tot intrebarea 1 se limiteaza surprinzator la faptele de coruptie prevazute in Codul Penal (mita si traficul de influenta), pierzand din vedere un spectru mai larg de fapte asimilate coruptiei si prevazute in legea anticoruptiei, care deci ar putea fi amnistiate", sustin reprezentantii APADOH-CH, intr-un comunicat de presa transmis marti.

Intrebarea nr. 2 contine... trei intrebari

Asociatia constata ca au fost stabilite doua intrebari, care, in realitate, sunt patru, intrucat intrebarea nr. 2 contine, in mod vizibil, trei intrebari: una priveste interzicerea ordonantelor de urgenta care sa modifice Codul Penal (=domeniul infractiunilor si pedepselor), alta priveste interzicerea ordonantelor de urgenta care sa modifice legea organizarii judiciare (=Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara), iar alta vizeaza posibilitatea atacarii directe a ordonantelor de urgenta si de catre alte entitati decat cea care o poate face in prezent (in prezent, doar Avocatul Poporului poate ataca direct la Curtea Constitutionala ordonantele de urgenta).

Cu privire la intrebarea nr. 1, asociatia se intreaba cum se poate realiza "interzicerea" amnistiei sau gratierii pentru anumite categorii de infractiuni, altfel decat printr-o revizuire (=modificare) a Constitutiei, avand in vedere ca actuala Constitutie nu prevede nicio restrictie cu privire la infractiunile care pot fi amnistiate sau gratiate.

Totodata, APADOR-CH arata ca nu sunt acoperite in intrebare infractiunile asimilate coruptiei, care sunt anchetate tot de DNA, infractiunile impotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, dar si infractiuni la fel de grave sau chiar mai grave decat cele de coruptie, precum omorul, violul, talharia, pedofilia, terorismul, traficul de droguri, traficul de persoane.

Reprezentantii APADOR-CH adauga ca, prin comasarea a trei intrebari intr-una singura (intrebarea 2), se limiteaza, paradoxal, dreptul cetatenilor de a-si exprima vointa in cadrul referendumului, ei neavand posibilitatea de a raspunde diferit la fiecare din cele trei intrebari.

E nevoie de alt referendum

In opinia asociatiei, introducerea de noi cazuri in care se interzice adoptarea ordonantelor de urgenta se poate face doar prin revizuirea (modificarea) Constitutiei, ceea ce nu se poate face, deocamdata, prin organizarea unui referendum consultativ, ci printr-o alta procedura, care este prevazuta expres in legea fundamentala, respectiv: adoptarea de catre Parlament a unei legi de revizuire (modificare) a Constitutiei, lege care apoi trebuie supusa unui alt tip de referendum decat cel consultativ, adica unui referendum pentru revizuirea Constitutiei.

"Ca o solutie pentru viitor, APADOR-CH considera ca e nevoie de o reglementare mai clara si mai previzibila a efectelor/fortei unui referendum consultativ, ceea ce ar da mult mai multa incredere cetateanului ca prezenta sa la votul pentru referendum are efecte reale.

De exemplu, s-ar putea prevedea in Constitutie ca orice referendum validat are forta general obligatorie (este considerat referendum decizional) si ca va trebui transpus direct in legislatie, de Parlament, intr-un anumit termen, de exemplu, de cel mult 1 an de la data validarii referendumului, sub sanctiunea dizolvarii de drept a Parlamentului", mai scrie in comunicat.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat in 25 aprilie decretul referitor la intrebarile pentru referendum.

Cetatenii sunt chemati sa se pronunte prin DA sau NU cu privire la urmatoarele intrebari:

1. "Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?";

2. "Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?";

Data referendumului este 26 mai 2019, in ziua desfasurarii alegerilor pentru Parlamentul European.

Precizam ca reprezentantii APADOR-CH nu au participat la consultarile de la Cotroceni pe tema referendumului, desfasurate la inceputul lunii aprilie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#referendum justitie 26 mai, #intrebari referendum 26 mai 2019 , #referendum