USR e surprins de anuntul lui Iohannis: Nu mai era necesara inca o consultare a Parlamentului

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 19:26
8800 citiri
USR e surprins de anuntul lui Iohannis: Nu mai era necesara inca o consultare a Parlamentului
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele USR, Dan Barna, considera ca nu mai este necesara inca o consultare a Parlamentului pe tema referendumului, asa cum a anuntat presedintele Klaus Iohannis, cadrul actual fiind suficient si existand o intrebare foarte clara - daca in Romania ar trebui sa mai fie sau nu penali in functii publice.

"Am vazut mesajul presedintelui astazi, usor surprinzator. Din punctul nostru de vedere, cadrul actual e suficient, nu mai era necesara inca o consultare a Parlamentului, exista o intrebare foarte clara - daca in Romania ar trebui sa mai fie sau nu penali in functii publice. Am ajuns aici din acest motiv.

Exista un milion de semnaturi care confirma aceasta preocupare a romanilor si din focus grupurile si sondajele ultimei saptamani 76% dintre romani sustin un referendum impotriva penalilor in functii publice in conducerea Romaniei. Eu si noi consideram ca exista un cadru suficient.

O sa vedem in continuare care este strategia presedintelui, asteptam cu interes si consideram ca e foarte important ca acest referendum sa aiba loc pe 26 mai, pentru ca in acea zi nu sunt doar alegeri pentru europarlamentare, este un referendum pentru ramanerea Romaniei in Uniunea Europeana si aceasta este o miza majora", a spus luni Barna, la Palatul Parlamentului.

El a adaugat ca pe 26 mai romanii decid de fapt daca tara noastra este un stat european, un stat de drept, care respecta valorile si principiile europene, cu o Justitie independenta, sau un stat la marginea Europei, "un burete de absorbit amaraciunea si otrava din spatiul sovietic".

Amintim ca presedintele Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca initiaza o noua consultare a Parlamentului pentru largirea ariei de cuprindere a referendumului, in contextul in care, pe 26 mai, romanii sunt chemati sa se pronunte in legatura cu directia in care isi doresc sa mearga reforma Justitiei.

Seful statului a avertizat totodata Guvernul sa nu dea nicio ordonanta de urgenta pe justitie pana cand nu afla vointa poporului.

Presedintele e obligat sa consulte Parlamentul inainte de convocarea unui referendum, iar alesii sunt obligati sa decida, in cel mult 20 de zile de la solicitarea sefului statului, daca sunt de acord, cu votul majoritatii celor prezenti.

In declaratia de astazi a lui Iohannis s-au evidentiat doua teme majore. Seful statului a spus ca sub nicio forma nu este de acord cu amnistia si gratierea coruptilor si nici cu modul in care PSD-ALDE guverneaza prin ordonante de urgenta. Iohannis considera ca e necesara reglementarea ordonantelor, precum si posibilitatea contestarii lor la Curtea Constitutionala.

Amintim ca Iohannis a anuntat, pe 28 martie, ca va convoca referendum pe justitie pe 26 mai, in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare.

Inca nu stim care va fi intrebarea ce va fi pusa in cadrul referendumului, aceasta urmand sa fie stabilita dupa consultarea Parlamentului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Dan Barna referendum Iohannis consultari Parlament , #referendum