Ce e in spatele Pactului de la Cotroceni. Cutia goala

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 15 Iunie 2019, ora 18:52
22672 citiri
Ce e in spatele Pactului de la Cotroceni. Cutia goala

Este foarte bine ca Opozitia sa dea un semnal de unitate si sa se semneze un pact care sa priveasca viitorul european al Romaniei, care sa includa principiile esentiale pe care partidele sa se angajeze ca le vor urma. Este asadar foarte bine ca rezultatele referendumului din 26 mai au fost incluse intr-un pact politic.

A fost o manifestare de vointa a poporului pe care politicienii nu au dreptul sa o ignore, chiar daca, in opinia mea, intrebarile nu au fost explicate si deci au fost prea putin intelese cu toate consecintele lor, unele nu chiar benefice.

Am mai spus, interzicerea ordonantelor de urgenta in materia organizarii judiciare face imposibila adoptarea unei OUG de desfiintare a Sectiei speciale pentru magistrati, ordonanta pe care nici strada, nici Bruxelles-ul nu mai pot sa o ceara. Si in acest timp, SS continua sa comita abuz dupa abuz, fie impotriva magistratilor, fie pentru salvarea anumitor inculpati precum Ghita, Hrebenciuc sau Adamescu.

Daca rezultatele pot sau nu pot fi puse in aplicare prin simpla revizuire a Constitutiei sau e necesara o noua Constitutie cu totul iar ramane de vazut. Dar, avizat sau nu, poporul s-a pronuntat si decizia lui nu poate fi ignorata, cu tot cu efectele ei contrare.

Dar mai avem un referendum validat, deci mai avem o manifestare de vointa la fel de masiva a poporului, cel din 2009, care a decis 300 de parlamentari si Parlament unicameral. Nu exista nicio diferenta intre ele si nicio justificare legitima ca efectele lor sa fie tratate diferit. Daca vorbim de vointa suverana a poporului, dintr-un pact politic nu putea lipsi nici referendumul din 2009, indiferent cum botezam acest pact.

PMP a sustinut initial introducerea in pact a referendumului din 2009. Apoi a renuntat pentru ca presedintele nu a vrut sa introduca si referendumul din 2009, adica de pe vremea cand era premierul dorit de PSD, PNL si Dan Voiculescu, iar PMP s-a temut sa nu semneze totusi, ca sa nu fie acuzat ca nu sustine justitia.

Este foarte bun, de dorit, un pact al clasei politice care sa prevada eliminarea din modificarile legilor justitiei si ale codurilor penale a reglementarilor care contravin recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Este adevarat ca principala presiune in acest sens vine de la Bruxelles si in functie de aceasta presiune, nu de frica unui acord intern simbolic, PSD va renunta sau nu la modificari, asa cum presiunea de la Bruxelles a impiedicat-o pe dna Dancila sa emita OUG care l-ar fi salvat pe Liviu Dragnea.

E cumva ca in criza de la Chisinau, in care presedintele Romaniei, lasat pe dinafara de liderii UE, intai a fost ambiguu de partea lui Plahotniuc, apoi s-a redresat ascuns dupa Melescanu, dupa care le-a cerut liderilor UE sa faca ceea ce ei faceau deja de zile intregi si in final, apoteotic, si-a trimis consilierul la Chisinau ca sa medieze dialogul cand Plahotniuc a plecat de unul singur de la guvernare. In final, Ludovic Orban a salutat "interventia decisiva" a dlui Iohannis. Maiestrie!

Dar e foarte bun si acest angajament intern privind modificarile. Adica, mai precis, nu strica.

Sigur ca si mai de dorit ar fi fost ca acele modificari sa fi fost impiedicate prin sesizarea la timp de catre presedinte a Comisiei de la Venetia, adica atunci cand a cerut Forumul judecatorilor si a fost refuzat de presedinte, si prin convocarea unui referendum la timp pentru a preintampina dezastrul, adica in lunile dintre inceputul comisiei Iordache si intrarea in vigoare a modificarilor la legile justitiei. Timp ar fi fost suficient, intrebarea era simpla si bloca PSD, iar mobilizarea ar fi fost mare, avand in vedere enervarea evidenta a societatii.

Suntem unde suntem si macar sa incercam reparatia, daca preventia a lipsit. Dar in acelasi timp ar trebui sa facem cea mai importanta preventie anihiland sursa atacului impotriva justitiei. Si nu e foarte complicat: e mult mai putin probabil ca o persoana fara probleme penale sa lanseze un asemenea atac. Deci cheia e sa faci in asa fel incat o persoana condamnata penal pentru o fapta cu intentie sa nu poata ocupa o functie publica pana la reabilitare. Pe scurt, fara penali in functii publice.

Deja in acest sens exista o initiativa cetateaneasca validata de CCR, trebuie facut doar proiectul si referendumul. Nu exista niciun motiv legitim ca aceasta initiativa sa nu fie inclusa in pactul de la Cotroceni.

Dacian Ciolos a propus acest lucru, dar USR a renuntat dupa ce presedintele a refuzat sa includa "fara penali" in pact pentru ca, probabil, si USR s-a temut sa nu fie acuzat ca nu tine cu justitia si poporul. E adevarat ca Dan Barna a ingaimat ceva si despre acest proiect la Cotroceni, dar fapt e ca a semnat acordul fara aceasta prevedere esentiala.

Deci, daca tragem linie, presedintele a reusit sa suceasca la spate mainile de mamaliga ale Opozitiei si sa obtina semnarea nu a unui pact, ci a unei declaratii unilaterale exclusiv cu temele dorite de domnia sa ori, daca vreti, un pact pe persoana fizica cu utilitate electorala.

Si nu in orice zi, ci chiar de ziua domniei sale. Nu cred ca e intamplare, ci e un efect urmarit, chiar ostentativ. Altfel nu imi explic de ce semnarea nu a fost amanata pentru saptamana viitoare, cand putea sa participe si liderul UDMR Kelemen Hunor, aflat joi in strainatate.

Chiar nu vad niciun argument pentru care un presedinte cu adevarat smerit in fata vointei populare si cu adevarat preocupat de soarta justitiei nu ar fi introdus in pact si cele doua teme de mai sus, cu aplicabilitate practica chiar mai mare si mai rapida, juridic voribind. Singurul pe care il vad este argumentul electroal: marcarea suprematiei, a victoriei nu numai in 26 mai, ci si asupra Opozitiei incolonata pentru ofranda electroala. Referendumul meu, semnat de Opozitia mea, dupa victoria mea!

Dar aici vina este comuna. Presedintele a actionat cinic, pragmatic, pentru ca i s-a permis, pentru ca PMP si USR in loc sa actioneze principial corect au preferat eschiva in fata unor riscuri de imagine pe care le puteau anihila explicand si argumentand, nu doar punand genunchiul in pamant.

Dar aici mai e ceva. Cred ca senzatia de cadou, de victorie totala, a fost exagerata la maximum pentru a masca ceva - deziluzia.

In discursul cu tuse foarte groase de la Cotroceni, presedintele Iohannis spunea ca spatiul politic s-a schimbat dupa referendum. Cum anume? A disparut Dragnea, dar asta sper ca presedintele nu indrazneste sa puna pe seama zilei de 26 mai. Dragnea a fost condamnat pentru ca era vinovat si justitia si-a facut treaba.

Altceva s-a mai schimbat? Nu in sensul asteptarii create si ridicate la cer inainte de 26 mai, adica schimbarea guvernului. Sa vedem daca se va intampla marti, dar sansele sunt mici.

Si atunci presedintele a incercat sa creeze iluzia ca el a livrat ce a promis pentru a fixa poza pactului inainte de poza motiunii picate. Si de asta nu mai putea fi amanata semnarea si a fost folosita ziua presedintelui. A oferit poporului o cutie goala impachetata frumos si cu funda de cadou.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Iohannis pact opozitie , #stiri Klaus Iohannis