Iohannis e obligat sa promulge si cea de-a doua lege a Justitiei, privind activitatea CSM. Principalele modificari

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 19 Septembrie 2018, ora 07:22
12474 citiri
Iohannis e obligat sa promulge si cea de-a doua lege a Justitiei, privind activitatea CSM. Principalele modificari
Foto: Arhiva (Administratia Prezidentiala)

Curtea Constitutionala a respins, marti, ca neintemeiata, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

A fost ultima sesizare posibila impotriva acestei legi, care acum va trebui promulgata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Acesta este cea de-a doua lege a Justitiei modificata de coalitia PSD-ALDE.

Pe 20 iulie, Iohannis a promulgat modificarile asupra Legii privind organizarea judiciara, prima din pachetul de trei proiecte legislative privind Justitia.

Cea de-a treia lege este in acest moment la CCR. Judecatorii au amanat astazi pentru 25 septembrie o decizie in cazul Legii 303/2004 privind statutul magistratilor.

Care sunt principalele modificari

Una dintre principalele modificari ale legii CSM priveste modul in care sunt revocati membrii Consiliului.

De altfel, una dintre criticile Comisiei de la Venetia priveste reexaminarea prevederilor privind numirea si revocarea membrilor CSM.

Surse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca este vorba despre situatia in care unui membru ii "este retrasa increderea".

Revocarea din functia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii se poate dispune oricand in timpul mandatului, in urmatoarele cazuri:

a) persoana in cauza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii;

b) persoanei in cauza i-a fost aplicata o sanctiune disciplinara din cele prevazute de lege pentru judecatori si procurori, iar masura a ramas definitiva;

c) persoanei in cauza ii este retrasa increderea de catre majoritatea judecatorilor sau procurorilor, dupa caz, care functioneaza efectiv la instantele sau parchetele pe care aceasta le reprezinta.

Alte prevederi privesc modul in care se fac numirile la Inspectia Judiciara si cum se organizeaza concursurile pentru functiile de conducere.

In prezent, sefii IJ sunt in functii in calitate de interimari, in baza unei ordonante de urgenta.

Sectia numeste sefii la Inalta Curte

Alte modificari vizeaza modul in care sectiile de procurori si judecatori din CSM fac propunerile pentru functiile de conducere. Plenul ramane astfel cu rol decorativ.

Este vorba inclusiv despre numirea sefilor la Inalta Curte, atribut care apartinea pana acum sefului statului.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii are urmatoarele atributii referitoare la cariera judecatorilor:

a) dispune delegarea si detasarea judecatorilor, in conditiile legii;

b) numeste si revoca din functie presedintele, vicepresedintii si presedintii de sectii ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie;

c) propune presedintelui Romaniei numirea in functie si eliberarea din functie a judecatorilor.

Procurori-sefi, numiti de sectii

Printre modificari se mai numara si numirea sefilor de sectii din marile parchete. Numirea procurorilor-sefi ramane in continuare la presedintele statului.

Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii are urmatoarele atributii referitoare la cariera procurorilor:

a) la propunerea ministrului Justitiei, inainteaza presedintelui Romaniei propunerea pentru numirea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, prim-adjunctului si adjunctului acestuia, procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, adjunctii acestuia, procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si adjunctii acestuia;

b) avizeaza propunerea ministrului Justitiei de numire si revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie, a adjunctilor acestora, a procurorului sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism si a adjunctilor acestuia;

c) numeste si revoca procurorii sefi de sectii ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Klaus Iohannis legea CSM, #Iohannis Legile Justitiei , #stiri Klaus Iohannis