Invatamantul superior intr-o "Romanie Educata"

Publicitate electorala
Duminica, 29 Septembrie 2019, ora 21:00
13512 citiri
Invatamantul superior intr-o "Romanie Educata"

(P) Presedintele Klaus Iohannis deschide anul universitar la Cluj-Napoca. In acelasi timp, prin proiectul "Romania Educata" si prin activitatea sa din Consiliul European, presedintele Romaniei a sprijinit transformarea educatiei universitare intr-un pilon al dezvoltarii tarii noastre pe termen lung.

"Romania Educata" este proiectul presedintelui Klaus Iohannis care isi propune sa transforme educatia din Romania prin dezvoltarea unei culturi a succesului bazat pe performanta, munca, talent, onestitate si integritate.

Inca din decembrie 2018, presedintele a lansat in dezbatere publica rezultatele Proiectului "Romania Educata" si de atunci au fost colectate mai multe feedback-uri din societate.

"Romania Educata" sau un altfel de exercitiu

"Romania Educata" nu doreste sa fie o reforma punctuala introdusa de la inceput ca proiect de lege, ci o viziune si strategie rezultata din consultarea actorilor importanti din societate. Proiectul a permis contributia publicului larg si a tinut cont de contextul social si economic national si global.

Aceasta abordare trebuie consolidata cu un efort de creare a consensului pentru a preveni o revenire la situatiile anterioare in care diverse reforme importante din domeniu au fost diluate printr-o multitudine de modificari legislative haotice aparute in Parlament.

"Romania Educata" a acoperit mai multe arii tematice, printre care se numara cariera didactica, echitatea, managementul educational, invatamantul profesional, educatia timpurie, evaluarea elevilor si studentilor precum si invatamantul superior.

Propunerile "Romania Educata" pentru invatamantul superior

Universitatile din Europa, inclusiv cele romanesti, sunt din ce in ce mai influentate de globalizare si de europenizare. De altfel, presedintele Klaus Iohannis a sprijinit, in Consiliul European, propuneri de integrare a invatamantului superior precum crearea de universitati europene sau cresterea numarului de mobilitati pentru studenti si cadre didactice. Presedintele Romaniei doreste ca 20% din studentii de licenta si master si 90% din cei de la doctorat sa aiba macar un stagiu de mobilitate in afara granitelor, obiective asumate in cadrul proiectului "Romania Educata". Beneficiile mobilitatii internationale includ schimburile de bune practici, crearea de colaborari transfrontaliere pentru proiecte de cercetare, dar si atragerea de cadre didactice bine pregatite din strainatate.

Aceste masuri vor oferi noi oportunitati universitatilor romanesti, mai ales in conditiile in care situatia actuala din invatamantul superior este una ingrijoratoare. In prezent, sub 25% din tinerii de 30-34 de ani au finalizat studii universitare, plasand Romania pe ultimul loc din Uniunea Europeana la acest capitol. De asemenea, finantarea alocata pentru cercetare ne plaseaza detasat pe ultimul loc din Uniune.

Rolul universitatilor in dezvoltarea Romaniei

Dezvoltarea tehnologica, inteligenta artificiala si competitia globala vor obliga Romania sa aiba o forta de munca din ce in ce mai educata pentru a ramane competitiva economic. Astfel, rolul universitatilor in dezvoltarea tarii noastre va deveni din ce in ce mai important.

Pentru a garanta ca ceea ce se preda este relevant, "Romania Educata" propune dezvoltarea de mecanisme de anticipare a competentelor necesare absolventilor, dar si a unui sistem permanent si functional de monitorizare a insertiei profesionale a absolventilor. Aceste masuri au ca obiectiv o mai buna corelatie a finantarii diverselor domenii de studiu cu nevoile reale ale tarii si o mai buna informare a viitorilor studenti legata de sansele reale de angajare de dupa absolvire.

Totodata, "Romania Educata" propune masuri - atat in educatia preuniversitara, cat si in cea universitara - de crestere a echitatii si a participarii la educatia universitara. Desi exista o perceptie ca accesul la facultate se face prea usor, acesta este dat de calitatea slaba a educatiei in general, nu de numarul celor care finalizeaza studiile universitare.

Nu in ultimul rand, propunand cresterea finantarii pentru cercetare si facilitarea cooperarii internationale, "Romania Educata" doreste sa transforme Romania intr-o tara care creeaza si produce valoare adaugata.

Pentru a permite universitatilor sa isi indeplineasca rolul de motoare ale dezvoltarii regionale si de generatoare de cunoastere, acestea trebuie sa beneficieze de mai multa autonomie. Actualmente, exista restrictii care impiedica universitatile sa cheltuiasca veniturile proprii, aspect care le face mai putin competitive. De asemenea, nu exista suficiente facilitati pentru a incuraja o mai mare implicare a sectorului privat in dezvoltarea de proiecte de cercetare comune cu marile universitati.

Doar prin descatusarea energiei creative a universitatilor, studentilor, cercetatorilor si prin sinergia cooperarii dintre mediul academic si mediul privat se pot pune bazele unei dezvoltari sustenabile bazate pe tehnologii de varf si inovatie continua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Klaus Iohannis Romania educata , #stiri Klaus Iohannis